11 marca 2010

Prejavy bolesti chrbtice


Moje bolesti chrbtice začali, keď som mal asi 21 rokov. Vtedy som ani netušil, že sú to bolesti chrbtice. 



Najprv sa tieto bolesti chrbtice prejavovali miernym pichaním pri srdci a na hrudi. Mal som trochu strach a nechcel som veriť tomu, že už taký mladý, vyšportovaný a má problémy so srdcom.

Tak som sa rozhodol zájsť k lekárovi. Ten ma poslal na röntgen a čuduj sa svete, zistili mi, že mám problémy s chrbticou (tzv. mierna skolióza, číže vykrivenie chrbtice).

Ďalej nasledovala rehabilitácia. To bolo len 5 procedúr - na chrbát mi dali mokrú handričku a púšťali mi elektrické impulzy (to bolo asi v roku 1996). Trošku mi to zmiernilo bolesti chrbtice ale odvtedy som už u lekára nebol, avšak problémy pokračovali.


Neboli to veľké bolesti chrbtice, ale skôr nepríjemné. Postupne mi bolesti vystreľovali i do oblasti žlčníka a medzi lopatky. Tiež som si myslel, že mám žlčníkový záchvat. 

Druhýkrát som bol vystrašený, pretože som veľký jedák tak som si myslel, že to môže byť ten žlčník, dokonca ma tá bolesť chytila cez Vianoce. No tak neverte tomu, že je to žlčník, hm!



Avšak potom som nejako ponaťahoval môj chrbát, a keď zrazu v určitej polohe, bolesti zo sekundy na sekundu zmizli. Tak si hovorím, že to asi žlčník nie je. Potom som sa na to opýtal známeho ortopéda, ktorý mi povedal, že to môžu byť bolesti z chrbtice. 


Od roku 1996 už ubehlo veľa rokov. Asi som urobil chybu, keď som nepokračoval v liečení môjho problému. Teraz mám silnejšie bolesti chrbtice, lebo som aj pribral, bolí ma medzi lopatkami, bolí má aj krčná chrbtica, bolesť mi vystreľuje do oblasti hrudníka aj žlčníka. 

Preto som sa rozhodol pomôcť mojej chrbtici a s touto pomocou sa podeliť aj s vami (v tomto blogu), ktorí máte rovnaké problémy. 


Dole v súhrne uvádzam ako sa môžu prejavovať bolesti chrbtice, a kde všade môžu vystreľovať (takže nemusíte mať paniku, že máte srdcový infarkt, ale po zistení takých príznakov je lepšie zájsť najprv k lekárovi, ktorý vás dôkladne vyšetrí a poradí vám, čo ďalej):

Bolesti krčnej chrbtice môžu vyžarovať do oblasti ramien resp. horných končatín alebo do oblasti temena alebo čela. 

Bolesti hrudnej chrbtice môžu vyžarovať do hrudníka (pocit pichania pri srdci), pod lopatky resp. medzi lopatky (pocit bolesti ako pri žlčníku) a u chlapov môže bolesť chrbtice vyžarovať do oblasti semenníkov (varlat).

Bolesti chrbtice môžu spôsobovať únavu, točenie hlavy, malátnosť, mravenčenie resp. pálenie chodidiel, tŕpnutie rúk i ťažšie dýchanie.

Našťastie existuje riešenie, ako sa tej bolesti chrbta zbaviť. Ale je to beh na dlhé trate. 


Aby ste pochopili, prečo vás bolí chrbát, kde je príčina bolesti chrbta, ako sa jej postupne zbaviť a znova zažili ten pocit zdravého chrbta, odporúčam jednoducho začať obnovou mechaniky chrbta. 


Prečo práve obnovou mechaniky chrbta? Je to šikovná stratégia, ktorej účinky môžu byť trvalé a natrvalo zastaviť vaše bolesti. 

Otestujte ju hneď teraz a ochráňte Váš chrbát. Viac o obnove mechaniky chrbta sa dozviete na tomto odkaze - tajomstvo zdravej chrbtice.




92 komentárov:

  1. je mi to nejake povedome,dakujem za vnuknute myslienky, dam si skontrolovat chrbat!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. som rada,ze niesom jedina ,ktora ma takyto problem a aj ja mam dvadsat jeden rokov.urcite si to dam liecit.vsetky tie slova su aj moj pripad.dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aj ja som začala s bolesťami chrbtice najmä krčná chrbtica a hrudníková čo zapríčiňuje moje sedavé zamestnanie,absolvovala som procedúry na rehabilitácii,elektroliečba,parafín,masáže,ktoré boli najlepšie.no a cvičiť určité cviky no uvidím...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. kazdy den treba cvicit,chrbtica vam drzi na svalstve a co sa tyka siji treba sa vyrovnavat lebo na kazdy 1 cm je 5kg vahy zataz takze uterak okolo krku a tahat ruky dopredu a krk do zadu 2 sekundovich intervaloch drzat konce uteraka zopakovat 10krat

      Odstrániť
  4. Zdravím marodi!Mám teď takové bolesti nejvíc v driekovej oblasti,bolest jde do leveho kloubu,takže dlouho nevydržím stát.Ale po RTG mám udajně výrostky
    a již mám i po magnet.rezonanci,které je na CD,take nevím co se tam objevilo.V PO jdu k lékaři,abych se dověděla co dál.Takže vám to věřím jaké jsou to problémy.Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň, po prečítaní príspevku som sa tiež tak trochu ukludnila a vlastne som sa utvrdila, že všetky moje problémy pochádzajú taktiež od chrbtice. Takisto mávam príznaky akoby infarktu, tiež ma bolievala pravá lopatka, potom mi to prešlo do ramena a dnes ked ma začne pobolievat chrbát, tak zároveň ma aj začne svrbiť a začína sa to pri spomínanej pravej lopatke a potom vlastne už ani neviem či ma to bolí a či svrbí, inak mám chrbát bez akýchkoľvek vyrážok , tak len dúfam, že to svrbenie spôsobuje chrbtica. Ak by mal niekto podobné problémy ako ja budem rada ak sem niečo o tom napíše, od toho svrbenia som už dosť nervózna. Zamestnanie mám sedavé,viem že najviac by pomohlo pravidelné cvičenie, prípadné masáže, ale aj tak by som rada vedela či má ešte niekto podobný problém hlavne čo sa týka toho svrbenia.Magda

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám podobné problémy. Bolesť vyráža do oblasti srdca a s tým svrbením - je to mám na ľavej strane na chbte.POmáham si ako viem - kefa na umývanie vo vani a podobne.Mám pomerne pokrívanú chrbticu, volakedy som športoval, no dnes nadváha a stres. Krvný tlak mám dobrý no tie bolesti okolo srdca vždy vystrašia a potom mi aj tlak vyskočí. po vypití cca 1,5 l vody sa to upraví, no je to už vo veku 57 rokov nafigu.Števo

      Odstrániť
    2. Ahoj Magda, som na tom velmi podobne, hlavne to svrbenie okolo lavej lopatky je sebaznicujuce...ako pise Stevo - kefa sa stala mojim blizkym priatelom. Samozrejme ako prve ma poslali ku psychiatrovi, ci nejde o panicku poruchu, potom nasledovala klasika rovnako trpiacich - neurologia, kardio, gastro, endokrinologia atdatd. Vyslednica? Vraj chrbtica a zapal pazeraka...nech sa zbytocne nerozpisujem - nic nepomaha, iba svrbenie viem okamzite zlikvidovat janskym olejom / olej z lubovnika bodkovaneho /, je to dostat uz aj v lekarni. Odporucam vyskusat, trapim sa takto uz 3 roky a jansky olej je jedine, co stale funguje...prajem zlepsenie zdravotneho stavu a vydrz pri hladani riesenia...Zora

      Odstrániť
  6. Ahojte!Mám velké bolesti chrbtice a kloubu,určitě nepomohou žádne masti ani cviky,ještě si to rozdráždím. Vím o skutečnosti,že v Žilině na neurologickom se provádí tzv.ozonoterapie a to je právě účinné, ale musíte mít doporučeníod odborného svého lékaře.Všechny léky na chrbtici jsouškodlivé a s vedlejš.účinky. Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahojte!Ja som mala tiez velke bolesti,ale moja Dr.-ka mi poradila,aby som cvicila,ani Rtg,ziadne vysetrenia mi nespravila,len ma poslala domov.A bohuzial kazdy den je to horsie a horsie...Rozka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je teda krava ja mam nieco podobne dneska ma lekarka poslala na rentgen pluc lebo aj ja sa stazujem na chrbticu zajtra mam mat vysledky no som zvedava co zisti z rentgenu pluc ked ma postavila pracovnicka na rentgen normalne som to nevedela ustat tak ma to boli medzi lopatkami a vyraza mi to na pravu stranu pod rebra.ale na tvojom mieste by som sa tam ukazala znova a v ramci preventivky by ta mala vyslat na vysetrenia,je tam od toho aby s tebou nieco spravila,v opacnom pripade by som vymenila lekara.

      Odstrániť
    2. Ahoj myslim ze tieto bolesti su zo zlcnika nie chrbtice mala som to aj ja chodila som z chrbticou davali mi kadeci do toho aj silne lieky a nic nepomohlo nakoniec z velkymi bolestami som sla nq urgent a mala som upchate zlcove cesty kamenmi

      Odstrániť
  8. Ahojte, aj ja mám takéto sté problémy. Najprv sa to začalo s bolesťami v hrudníku,ktorá prechádza do hlavy a chrbtice. Bola som u lekára , ktorý diagnostikoval cc syndróm. Ak niekto z vás má rovnaký syndróm bola by som rada , keby poradil čo v takomto prípade, totižto lekárovo odporúčanie- schudnúť. Mile rada by som schudla, ale ak mám bolesti a nevládzem nie je šanca:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahojte, niečo o bolesti chrbtice viem. Ale tá moja je diagnostikovaná - platnička mi tlačí do miešneho kanálika a vystreľuje mi to do ľavej nohy. Zo začiatku to bolo do lýtka a kolena a teraz do kolena a stehna. Tá bolesť je krutá, vyradila ma úplne zo života - čaká ma operácia. Bojím sa však, či mi tieto bolesti po nej prestanú, lebo, ak sa mení počasie, tak sú dvojnásobné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja mam to iste krcna chrptica a ide mi to do nohy mol som u lekara anesteloga ten mi dal injekciu do miechy a tabledky Neuromultivit a sa mi polepsilo noha matak nebolela ani svalstvo ale liek uz nemam musim tam ist znovu.Je to lekar pre chronicku bolest.

      Odstrániť
  10. ahoj.aj ja som dnes sla s bolestou k dr na lavom boku teda skor pod srdcom,kedze som tehotna som sa zlakla co to je a hned mi dr.povedala ze z chrbtice.boli ma to asj rpi nadychu alebo ked lezim.tak musim nieco pretrpiet a len natierat mastou.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobry den, viem co su to bolesti chrbta z vysunutej platnicky.Velakrat ani nemam tak bolesti chrbta, ako strasne bodavu bolest v lytku. Podla mna sa to bez kazdodenneho cvicenia ani neda zvladnut. Nemam na mysli cvicenie v posilnovni, ale specialne cviky doma spolu so spravnym sedenim. Osvedcila sa mi napr. v praci klakacia stolicka - mam sedavu pracu. Prajem vela zdaru pri boji s bolestami, viem ze to je dlhy boj uz na stalo, lebo ak raz bolesti zacnu, treba posilovat chrbtove svalstvo uz kazdy den. Pozrite si aj stranku chrbtica.eu

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň, aj ja mám problémy s chrbticou a bolesťami a pálením hrudníka. Môj dr. ma poslal ku psychiatričke, že vraj si už namýšľam. Nemám urobené ani RTG vyš. Beriem antidepresíva, ktoré moc ešte neúčinkujú, bolesti sú veľké, mám 31 rokov, 51 kg, nemôžem ani pribrať, nechutí mi jesť, som z toho už zúfalá!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň ja mám podobné problémy asi ako vy tiež mi dala antidepresíva bolesti chrbta ja až také nemám ale stav ako na zamdletie nohy sa mi trasú a točí sa mi hlava a bojím sa aj hýbat. Prosím Vás ked vam niečo pomohlo tak mi napište lebo lekárka si myslím že už ma pocit hypochondra dakujem pekne a nech Vám zdravie slúži dovidenia

      Odstrániť
    2. VSETCI CO MATE PROBLEM S CHRBTICOU POHLADAJTE SI CVICENIE MMS. VIEM OCOM HOVORIM. POMOHLO PO TAZK. URAZOCH A MOZG.PRIHODACH

      Odstrániť
    3. Neber antidepresiva, ale chod odbornikovi. Psycholog ti nepomoze s chrbticou. Behni za neurologom, alebo rehabilitacnym lekarom.

      Odstrániť
    4. Od AD môže vzniknúť závislostí. Bacha nato !

      Odstrániť
  13. Ja takouto bolesťou trpím od 9 rokov .Bola som u mnohých lekárov a na mnohých procedúrach.Níč nepomohlo .Bolesť niekedy ustupuje a niekedy je neznesiteľná a vtedy siaham po tabletkách.Nie na dlhý čas len do momentu kým bodavá bolesť neustúpi a ja sa môžem opäť nadýchnuť.Skolioza sa nedá vyliečiť a preto chrbát vás bude stále bolieť .Viem o čom píšem .Mám 34 a nič sa nezmenilo.V jeden deň je dobre a na druhý deň som v bolestiach a nenašiel sa nikto kto by mi pomohol a preto som sa s tým naučila žiť.A už to tak nevnímať.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dobrý deň,
    aj ja mám problémy s chrbticou, presne ako tu všetci opisujete, bola som na ozón v Dunajskej Streda u Mudr.Koníka, jeden mesiac po nej som mala bolesti, potom kúpele asi 3/4roka bolo faj, občas s miernymi bolesťami. Teraz sa mi to vrátilo späť,bolesti, dýchanie pichanie svrbenie aj na tvári,odporúčam-ozón,elektroliečbu,www.chrbtica.eu,set SMSsystém-tzv.naťahovacie laná obj.na:www.planetafood.sk:cvičila som s tým v kúpeľoch-odporúčam. No najdôležitejšie je správne cvičenie a psychyka.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahojte všetci ubolení, ja takéto problémy nemám, ale zaoberám sa cvičením SM-system od Mudr. Smíška z Prahy a ponúkam rehabilitačný a liečebný 5-dňový pobyt, kde Vás naučím cvičiť a dozviete sa všetko potrebné, aby sa vám uľavilo. Ak máte záujem, pošlem Vám podrobnejšie info o pobyte na iveta.bacurova@azet.sk
    Pani ktorá píše, že sa s tým naučila žiť a nevnímať to odkazujem, že má právo žiť svoj život bez bolesti, ale musí niečo preto urobiť!!! a hlavne niečo zmeniť v živote ( postoje, psychiku...), lebo keď bude žiť ako doposiaľ, dovedie ju to tam kde je teraz. Posledný príspevok mi to len potvrdzuje, preto sa nevzdávajte a skúste aj niečo iné ako klasickú medicínu, ktorá nerieši príčinu, ale zasa pri akútnych stavoch je potrebná. Hľadajte a pomôžte si sami.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ahojte, moze sa bolest v hrudnej oblasti chrbta, medzi lopatkou a stavcami prejavit aj palenim az stipanim? ziadne vystrelovanie do ruk, ani problem s dychanim, len odrazu prisla neprijemna bolest so stipanim, trpnutim- akoby svalovy krc
    ...mate niekto skusenost s takouto bolestou? je to od chrbtice?
    za odpovede dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Jóga priatelia. Verte neverte ale Jóga Vám pomôže. Pozrite si na youtube videá Jógy na chrbát, prípadne ak je vo Vašom meste Jóga, tak na ňu chodte, Muži, ženy. Mám 24 rokov a mala som veľké bolesti chrbite z počítača. Nevedela som ako dalej. Príznaky rovnaké ako aj Vy. Srdce, hlava, migrény, krk. Boli to muky pri zaspávaní, sedení. Teraz je kľud. Jóga (naťahovanie svalov, rúk, nôh, chrbtice a je to jemné naťahovanie) urobilo zázraky. Verte, neverte. Jóga Vám pomôže.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Lekáři mají naspěch,proto dělají v diagnostice chyby.Mne učinil konec trablům nelekář terapeut z Čadce.Kdyby člověk vědel dřív!Trvalo to teměř 15 let.Jeho mail zní:magnumkompozitum@gmail.com.Jsem mu neskutečňe vděčná. Otílie Havířov

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dobrý deň,
    vie mi niekto poradiť ohľadom chrbtice,prosim, lebo som uz z toho zufala...asi dva mesiace mam bolest pravej lopatky, nie je to akutna bolest, je to take palenie a svrbenie..chodim uz mesiac na rehabilitaciu, najskor elektroliecba, teraz mäkké techniky a ultrazvuk, ale vobec mi to nepomaha...nemate s tym niekto skusenost??zatial mi nikto nepovedal, co to moze byt, ci je to vobec bolest chrbtice, bojim sa ci nemam nieco s vnutornymi organmi:((poradte mi prosim

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň,
      k vášmu problému vám môžem poradiť len jednu jedinú vec. Najprv by ste mali vyhľadať dobrého lekára, ktorý vás musí poriadne vyšetriť. Čo to znamená? Najprv vás lekár musí vyspovedať aké máte problémy. Na základe toho musí určiť postup ako vyriešiť príčinu vaších problémov. Tento proces liečenia môže trvať veľmi dlho avšak dôležité je vytrvať v hľadaní pre vás účinnej terapie. U niekoho môže zabrať už prvá terapia. Napr. tabletky alebo masáž. Avšak niekto môže hľadať pre seba správnu terapiu na liečenie problémov s chrbticou aj niekoľko mesiacov resp rokov(čo je práve váš prípad). V praxi, pri liečbe napr. chronických bolestí chrbtice, to napr. funguje tak (resp. by malo), že lekár rieši problém v niekoľkých etapách: prvá je napr. relaxačné cvičenia, potom napr. liečba tabletkami až po maximálny stupeň operačný zásah. Takže prvý krok je nájsť dobrého lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí a nie takého, ktorý vám predpíše tabletky ešte pred vstupom do ambulancie. S pozdravom

      Odstrániť
  20. Dobre, ale za kým mám ísť? Bola som s tým u môjho všeobecného doktora. Ten mi predpísal doziflex a bolo. A všeobecného doktora si moc nevyberieš. Jednoducho ho máš prideleného podľa toho, kde máš trvalý pobyt. Som fakt v koncoch mám trvalé bolesti chrbta. Pritom športujem. Mám 28. Ale problém je moja práca. Živím sa fotením a zostávam v šialených polohách dosť dlho. Poraďte mi prosím, mám navštíviť neurológa alebo akého odborníka? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dorziflex nie je riesenie. Je to liek na uvolnenie svalstva (vseobecne povedane). Odporucam Vam, aby ste bud dorazne poziadali svojho vseobecneho lekra o riadne a dokladnejsie vysetrenie, alebo chodte priamo ku specialistovi. Neurolog by nemusel byt zlou volbou. Vase "sialene polohy" naznacuju, ze problem moze mat spolocneho menovatela - chrbticu. Prajem Vam vela zdaru a dajte nam potom vediet, ako ste dopadli.

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  21. Zdravim, ja mam zasa problem s hrudnou chrbticou, zacala som problem riesit neskoro, az v 22 rokoch. Ortoped mi povedal ze je to skolioza, predpisal Rewodinu a odporucil k fyzioterapeutovi, ktory ma naucil par cvikov. Teraz mam 26 a cvicim stale, sice niekedy zanedbavam ale bez cvicenia by som sa citila zle. Bolesti sice obcas mam, ked sa velmi namaham v praci, ale ked si lahnem do postele hned prejdu. Neviem ci mam chodit na prehliadky, ci sa to nezhorsuje. Radsej zijem v tom, ze sa krivenie cvicenim zastavilo, naozaj sa bojim ist k lekarovi :o

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cvicenie je alfou aj omegou - tak pri herniach platniciek ako aj pri krivej chrbtici. Ovsem nie obcasne, ale naozaj kazdodenne a poctive. Samozrejme istu vyznamnu ulohu tu zohrava aj vaha, resp. BMIndex. Nadmerna hmotnost zatazuje platnicky, cim sposobuje ich vacsie opotrebenie, musia drzat vacsiu vahu, je na ne vyvyjany vacsi tlak. Velmi dobre na chrbticu je aj plavanie - pozor ale plavanie kraula, resp. znak.

      Odstrániť
  22. ludia moji...ja a moja sestra sme mali sedave zamestnanie...8 mes..sme si len sedeli a robily..ake sme boli rade ze ...wau super praca..a po 8 mes...to prislo,,,hm....tocenie hlavy(obidve naraz),bolest hlavy..trpnutie noh..hlavne v lavej..pychanie pri srdci,,dokonca pisem aj teraz mi trpne lava noha,,,mne sa tazko dychalo.. a sestra mala slabe vydenie..proste to co sme mi dve prezily Boze nezelam ani nepriatelom..lebo to je fakt hnusne....ja som mala 27 sestra 25....uz je tomu 2 roky co sme s toho polami von...reng,,fyzioter,magneticka rezonacia,,,no pomohlo to,,ale ked sa meni pocasie von tak vtedy chodime ako keby sme mali vypite,,,ale len malicko to citim...chcem vam vsetkych poradit,,aby ste vela cvicily,,,nie nasilu zase,,pily vela tekutin..nepriberali lebo je to zataz na chrbticu...keby ste mali nahodou nejake otazky...napiste mi kluden a mozme sa podelit ak mate pod.problemy..9AKO VYDIM JE VAS TU NEUREKOM)....mam nik.....ruzicka56@azet.sk.....odpisem...pekny vecer,,,a hlavne vela zdravicka...xxkatka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj chcela by som sa spitat mam na lavej strane zaseknuti nerv pod lopatkou je to strasna bolest..ale hlavne by som chcela vediet ci stoho moze trpnut lava strana peri a jazyk...dakujem

      Odstrániť
    2. cauko ja mam teraz taky problem tlaky v krcnej chrbtici tocnie hlavy , citim sa utlmena a strasne mi to vraza do noh od kolien dole . idem sa zblaznit . dnes som bola u obvodacky dala mi lieky na uvolnenie .sla som aj k napravarke -zlepsilo sa to ale neviem ten blby pocit je stale .poradte dakujem

      Odstrániť
    3. Postup pri problémoch s krčnou chrbticou je takýto:
      Prvý krok ste zvolili správne. Avšak obvoďáčka vás mala poriadne vyspovedať resp. vyšetriť. Mala by vám dať plno otázok typu: ako dlho máte bolesti, okrem krku čo vás bolí, aké mate zamestnanie (sedavé, práca pri páse atď), koľko vážite - hovorí sa tomu anamnéza. Na základe vašich problémov, by mala rozhodnúť či liečbu váško krku zvládne sama alebo vás pošle ďalej k špecialistovi.
      Druhým krokom, ak lekárka liečbu nezvláda, je doporučenie k špecialistovi a to k ortopédovi alebo neurológovi. Ortopéd je špecilista na problémy pohybového aparátu. Ten zistí, kde je problém (na krčnej chrbtici môže byť obrovské množstvo diagnóz). Neurológ sa viac zameriava na nervové prepojenia, ktoré úzko súvisia s problémami s chrbticou.
      Tretí krok je. Po vašom vyšetrení u ortopéda alebo neurologa, by mala nasledovať liečba a to najprv odstranenie bolesti (buď tabletky, ultrzvuk alebo iné postupy závisí to od vašej diagnózy), rehabilitacia a nakoniec ak mate chronické problémy celoživotný proces cvičenia (to všetko by vam mali povedať rehabilitační lekári). To je asi v skratke všetko. Posledná poznámka. Ak vám lekár určí diagnózu bez podrobného vyšetrenia, tak ho okamžite vymente.

      Odstrániť
  23. Mam presne toto iste zacalo mi to cca mesiac dozadu keď som nachladla bola som aj u lekara ale ten namna pozeral ako na hypochondra tak som sla ku chyroprakticke ta mi dosť pomohla no ešte stale to nieje ono asi k nej ešte zajdem tieš som sa nalakala keď ma pichalo pri srdci a bolela ma cela prava ruka priam mi tŕpla ale verím tomu že sa to čoskoro dá do poriadku.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. !!!!Dobrý vecer ja mam tiez bolesti a neviem ci je to z chrbtice. O tri dni mam ist k doktorovi ale dosť sa obávam výsledkov. Mam bolesti v hrudniku, ľavom prsniku, v pravej a lavej lopatke ale viac na pravej, krk ma boli zo zadu, probrémy z dýchaním, zachrypnutie, trasu sa mi nohy a ruky, cítim slabost, unavu a tocenie hlavy. Moze to byt chrbtica, alebo ide o pľúca ci srdce? Za odpoveď vopred dakujem (24 rokov)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Katka je ťažké povedať hneď vašu diagnózu. Keď máte také problémy mali by ste zájsť k lekárovi už v pondelok a nie &ž o tri dni. Ja som mal len mierne pichanie v hrudníku a myslel som si, že to bude niečo vážne. Našťastie sa zistilo, že mám krivý chrbát z jednostranného zaťaženia a bolesť mi prerážala do hrudníka. Mám s tým problém až doteraz. Podľa toho čo píšete sa nedá jednoznačne určiť či to je z chrbtice. Najprv vás musí všeobecný lekár vyšetriť a ten rozhodne ďalší postup. Tzn. mal by sa opýtať, či ste niekedy v minulosti mali nejaké problémy, aké choroby ste prekonali, zranenia, či niekto v rodine mal podobné preoblémy, či ste mali nejaký úraz atď. Takže zájsť k lekárovi, čo najskôr.Pri vaších problémoch hneď v pondelok. Keďže ste mladá tak to nebude až také vážne. Prajem pekný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Dobry den,
    chceli by sme touto formou predstaviť ergonomické stoličky, ktoré pomáhajú predchádzať problémom s chrbticou. Pozrite si viac na www.ergobejot.sk

    Prajeme všetkým čo najmenej problémov s chrbticou!

    OdpovedaťOdstrániť
  27. http://www.klinika-bratislava.sk/redcord-system.php

    Zdravím,

    vyskúšajte toto, je to celkom nové a pomáha rýchlo. Je to nórsky systém a nedávno to prišlo na Slovensko.

    Nina

    OdpovedaťOdstrániť
  28. zdravim

    od mojich 20 rokov mám veľký problém s platničkami. Je to zapričenené okrem iného aj mojím sedavým zamestnaním. Kvoli tomuto som musel na čas uplne vynechat svoje najoblubenejsie sportove aktivity. Využívam asi rok stoličku ergobejot a veľmi mi to pomohlo. Klinicky testované v nemeckých orthopedických centrách. Vrelo odporučam. Skúste sa opýtať svojho lekára na dynamické sedenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ahojte, som rada, že som našla túto debatu, ja mám zas trošku iný problém... Veľmi rada športujem a bez aktivity neviem fungovať, samozrejme že ma teda často niečo bolí, svalovica a pod... v novembri 2012 som si ale zrazu uvedomila, že bolesť chrbta nejak neprestáva - konkrétne ma najviac bolel 1 driekový stavec a okolie, najmä pri záklone dozadu. Ortopéd ma len prezrel a predpísal lieky na uvoľnenie. Bolesť neprešla - teraz ma bolí aj chrbtica v oblasti hrudníka, dakedy aj rebrá, posledné 3 dni mám asi aj zaseknutý nerv na pravom ramene (ale nwm či to s tým súvisí), občas ma bolí aj hrudná kosť... Obvodná ma poslala k neurologičke, kým ma však objedná to potrvá :( Mám len čerstvých 19, po zvýšenej aktivite cez deň zaspávam v mukách, nechcem mladosť prežiť v bolesti :( Poradíte? Bea, DK

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den,
      samozrejme ciste medicinske veci patria do ruk odbornikom. K tomu Vam poradit neviem. Co sa tyka laickych veci, tak mne pomohli jednoduche cviky z jogy (velmi pomale zdvihanie rozpazenych ruk nad hlavu a podobne). Mala som vtedy asi 27 rokov, hybala som sa vcelku dost a bolelo ma pod pravou lopatkou. O mnoho rokov neskor ma trapila chrbtica v drieku. Pomohla mi fitlopta a zdravotnicka podlozka na sedenie (nafukovacia). A este nieco - odkedy mi na atletickom treningu (este v detstve) v detstve vyskocil jeden stavec, tak uz nerobim brusaky. Drzim palce, aby sa to zlepsilo.

      Odstrániť
  30. Dobrý deň.
    Môj problém sa tiež volá krčná chrbtica.
    Keď "prevalím" hlavu na jednu a druhú stranu na plece, tak mi často v krku tak zapraští, ako výstrel z guľometu.
    Potom sa mi zas na nejaký čas samozrejme uľaví.
    Sem-tam mi bolesť "vystreľuje" v určitých intervaloch do ľavého ramena a potom do ruky.
    Mám z časti sedavé zamestnanie, čiže menej pohybu.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Marika.21,január2013
    Dobrý deň.Môj problém je že mám bolesti pod pravým rebrom,pravou lopatkou.Za sedem mesiacov som bola 3x na sonografii brucha.1x mi našli v žlčníku piesok.Brala som homeopatiká,potom ked som bola2x už nenašli nič,po3x ma vyšetril pres sonografiou aj chirurg ktorý povedal že tieto bolesti nie sú od žlčníka.Sonografia bola v poriadku až na to že pankreas je mierne stukovatelý.Odporučil ma ku gasteroenterologovi aby som išla na vyšetrenie s tými hadičkami asi zrkadlovka alebo niečo také,časenku mám až na koniec januára.Velmi sa od toho bojím.Pritom denne pijem aloevera gél.taraxacum,arniku,liečivú fatru ale nie je mi lepšie,niekedy mám bolesti celý ddeň niekeddy v noci vtedy ani spať neviem.Mal niekto takéto problémy?Viete mi poradiť?Nechcem ísť pos nôž a aj teraz mám bolesti už a stred chrbta ma bolí.Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Pozdravujem vsetkych. Pridam aj ja svoj problem. Minuly rok ma asi mesiac bolelo pri lavej lopatke a bolo to dost zle, teda som sa nemohla hybat, spat, chodit, sediet, lebo ma to stale bolelo. Bola som u niekolkych lekarov- vseobecny, ortoped, neurolog a nic. Akurat ma napchali liekmi, no a taky mesiac som sa z toho dostavala. No ale preslo to, aj ked ma pocas roka sem tam zabolelo, ale nic take strasne. Teraz ale je to tu zas a pre zmenu je to viac pri pravej lopatke. Je to taka paliva bolest, a mam pocit akoby mi tam hodili mravce, alebo to trplo. Tak neviem ako to zasa riesit. Mnoho ludi odporuca cvicenie, len neviem ci si tym viac neposkodim, ked je to teraz take bolave. Vcera som napriklad isla trochu behat a na prechadzku a uz je to horsie. Takze to zrejme nebol dobry napad. Mam cvicenia pilates na chrbticu a drzanie tela. Myslite, ze by to neublizilo? Tiez mi bola odporucena detoxikacia. Tak neviem, ci by to pomohlo. Ma s tym niekto skusenosti? Dakujem.
    PS: Inac vela ludi ma problemy nielen s chrbticou, ale aj s pravopisom ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá pani.
      Problém, keď vám niečo tŕpne, by mal riešiť lekár alebo odborník. Vy ste zvolili dobrý postup. Avšak si myslím, že vám lekári dočasne odstránili bolesť, ale nie príčínu bolesti. Lieky pomáhajú dočasne. To tŕpnutie môže byť z chrbtice, z rebier (môžu byť zablokované) alebo problém môže byť aj niekde inde. Preto, keď máte také problémy, je dobre cviky konzultovať s lekárom. Pomôcť môže aj fyzioterapeut. Ale študovaný. Čo sa týka cvikov a ako sa správať k chrbtici odporúčam knihu od Dr. Antona Gútha - Bolesť a škola chrbtice. Videl som ju na bazosi.sk za dobrú cenu.
      Prajem pekný deň a veľa úspechov v liečení.

      Odstrániť
  33. Dobry Den mam tiez problem s chrbtom ale zvlastne ci smiesne je ze iba 1 krat do roka a to vecolestsinou cely den bolest chrbta aj ked sa nadychnem

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Váž. dámy, páni! Keď som skončil strednú školu mal som tiež problémy s chrbticou, sedenie v školskej lavici, sedenie nad knihami a pod..potom som išiel na vojenčinu a tam dva roky každé ráno rozcvička, kliky a kliky aj v snehu aj v daždi atď....tak som si na to zvykol, že kliky robím doteraz v byte na balkóne, mám teraz už 60 rokov a bolesť chrbtice od skončenia školy nepoznám. Dajte si denne poctivých 10 klikov (nie viac!) pred raňajkami, 10 klikov (nie viac!) pred obedom a 10 klikov (nie viac!) pred večerou.....verte, neverte lekára potrebovať nebudete ak si na toto zvyknete! Vaše chrbtové svalstvo bude ako skala ktorá udrží nielen Vaše "kríže" ale i "brala".! Držím Vám palce....Steven

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Mam 33rokov a mam tie iste bolesti neviem co mam robit momentalne zijem v anglicku a tu mi lekari davaju stale tie iste lieky ktote mi vobec nepomahaju aja si stale mislim ze mam nieco zo srdcom ked mi zacnu bolesti tak neviem co mam robit zacne ma boliet hlave a v krku a toci sa mi tiez hlava a bolest citim as na hrudnikua pri stdci ak mi vie niekto poradit co mam urobit aby mi ustupili bolesti zaslite mi email na radoalavasandorova@azet.sk dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  36. dobrý večer.
    Bol som u chiropraktika, ktorý mi naprával chrbticu. Po odchode a nemalej finančnej odmene som cítil pod pravou lopatkou silnú bolesť, akoby od udretia. Tá sa zosilňovala a po 3 týždňoch mám ukrutné bolesti chrbta, ktorá má ohnisko práve na tom mieste, kde ma to bolelo po "vyšetrení". Bolesť je aj pod hrudným košom, akoby ma bolelo brucho. Poraďte mi, prosím. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dorbý deň
      vážený pán zájdite najprv k všeobecnému lekárovi, on vás pošle pravdepodobne k nejakému odborníkovi (keď to bude chrbtica tak možno k ortopédovi), chcem povedať, že ja by som sa osobne zveril odborníkovi na chrbticu a nie chiropraktikovi bez nejakého vzdelania, skôr k ortopédovi, ktorý má odborné skúsenosti s naprávaním chrbta (aj keď sa odporúča skôr pri akútnych bolestiach ako chronických), ja som našiel odborníka na chrbticu a volá sa Dr. Anton Gúth a pracuje na bratislavských kramároch napísal skvelú knižku Škola a bolesti chrbtice, keď by ste chceli ešte dodatočné info môžete mi napísať na dzkaone@yahoo.com
      želám pekný deň

      Odstrániť
  37. Vcera som dostal take bolesti ze ma boli hrudnik niekde pri chrbtici, a este ked sa napr. nadychnem alebo prehltnem.A ten hrudnik boli iba ked sa dam do istej polohy, asi to bude tych chrbtom.

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ahoj. Chcem sa opýtať, či má niekto z Vás niekedy aj také divne silné búšenie srdca?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jasne aj90 uderov je to z hrudnej chrbtice..

      Odstrániť
    2. Tep mávam vysoký. No to búšenie je nárazové a zvieravé v strede hrude.

      Odstrániť
  39. Eva Mrižová povedal(a)...
    Dobrý deň, práve chodím po vyšetreniach pre silné pálivé rezavé bolesti pod pravým rebr. oblúkom , vystrelujúce pod pravú lopatku a krku. Bola som na rtg hrudníka, ekg a vyšetrení internistu a sono celého brucha. dostala som olejovku do svalu, zobrali mi krv...všetko s podozrením na žlčníkovú koliku...ten však nemá už 17 rokov...pri sono vyšetrení sa doktor podrobne zaoberal pankreasom ( také dlhé sono som ešte nezažila) výsledky konzultoval s nadriadenou so záverom že vidieť tam nič nie je ale aj keby tam niečo bolo tak na sone by to nevideli...zhrnutie : všetko toto by malo byť OK. Až na to, že mne bolesti neustúpili ba naopak vystupňovali sa v noci lenže už nie pod pravým rebrom ale vyššie priamo pri lopatke s vystrelovaním do krku a hlavy, nedalo sa mi ľahnuť nedá sa mi dýchať, oblial ma studený pot, nevoľnosť zbelela som doslova a zostala mi ľavá ruka od lakťa k zápästiu z vnútornej strany akoby umrtvená. Túto noc by som nepriala ani najhoršiemu nepriateľovi. Nie som žiadna padavka a lieky od bolesti beriem až keď to už nejde vydržať ale mala som pocit,že nadišla moja posledná chvíľa...infarkt. Je ráno, bolesti neustupujú ani znecitlivenie ruky a chystám sa k lekárovi s výsledkami.Dúfam,že bude vedieť čo mi vlastne je a správnou liečbou bolesti zmiznú. Nedá sa takto existovať ...

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Vsetci mate bolesti od Toho,ze krvny obeh nezasobuje,neprekrvuje postihnuty sval talk ako ma.ja mam bolesti take ,pichanie v oblast I srdca ,pod lopatkou,nemozem as poriadne nadychnut,led to namna pride cize kazdy den cvicim,led nepomoze idem as byciklovat a to pomoze ihned aspon name dany den,berte mineral horcik magnesium. Na podporu krvneho obehu pijem zazvor,zihlavu,pomoze.a potom na bycikel mne to pomaha

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Dobry den.uz dlhsi mam problemy s chrbtom v dosledku 1strannej zataze(tenis)momentalne sa vsak bolesti zhorsili,najviac pod prvaou lopatkou a pasovite vyzaruju na rebra az brucho.neviemci to moze byt z pretazenia alebo sa jedna o problem brucha ktory vyzaruje do chrbta..dakujem za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň pani Alžbeta
      podobný problém mám aj ja. Ja som tiež hrával tenis a futbal, športy, ktoré jednostranne zaťažujú svalstvo chrbta potom sa k tomu pridalo sedavé zamestnanie a to umocnilo moje problémy s chrbtom. Bolesť na prsiach, pod pravou lopatkou a bolesť krčnej chrbtice. Ak bolesť trvá viac ako mesiac alebo sa opakovanie vracia hovoríme o chronickej bolesti. Samozrejme ak vás bolí chrbát bolesti sa cez nervy môžu prejaviť aj v vo vnútorných orgánoch. Ale aj naopak, ak vás bolí brucho alebo nejaký iný vnútorný orgán tak bolesť môže prechádzať do chrbtice. Preto najlepšie by bolo, keby ste navštívili všeobecného lekára,ktorý by mal vylúčiť či náhodou nemáte problémy s vnútornými organmi a potom ak tie problémy nemáte tak je potrebné zájsť k ortopédovi, ktorý zistí či máte nejaké svalové disbalancie, pošle vás na rehabku a potom by ste mali cvičiť špeciálne cviky na odstránenie svalovej nerovnováhy. Ak budete chcieť dobrú a kvalitnú knižku, kde je uvedený postup ako cvičiť, tak by som vám odporučil knižku od Mudr. Gútha - Bolesť a škola chrbtice, o ktorej bližšie infomrácie si môžete prečítať na linku http://www.bolest-a-skola-chrbtice.blogspot.sk/.

      S pozdravom

      Odstrániť
  42. dobry den. chem sa aj ja na nieco opytat ak by sa nahodou nasiel niekto co by mi vedel nieco o tom napisat som 47 rocny muz ktory ma za sebou 4 operacie hernie disku a jednu reopaeraciu ta bola posledna takze dokopy 5 operacii mam vymenene platnicky a zosrobovanu spodnu cast chrbtice proti upadaniu mal so ju fixsovanu z obidvoch stran ale po predposlednej operacii mi strastne trpla noha tak mi lavu cast fixacie vybrali ze by to mohlo pomoct ale nepomohlo teraz asi 3/4 roka po vybrati ma zacina viac bolievat nieco v lavom boku s vystrelmi do semenikov nemozem ani spavt na lavej strane lebo ma to viacej boli . tak by som sa rad spytal ci niekto nemal nejake taketo podobne problemy.bolieva to aj pri castejsej chodzi a nakolko robim SBSkara tak mi to tost prekaza nakolko po 5 operaciach mi dali len polovicny inv.dochdok

    dakujem za vase reakcie spozdravom MIROSLAV

    OdpovedaťOdstrániť
  43. mate pri bolestiach problemy aj s prehltanim? alebo presnejsie citiite tlak medzi lopatkami a sucasne pocit ze sa jusite vystriet natiahnut si chrbta a pocit cudzieho telesa ked prehltnete?

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Zdravím, aj ja mávam bolesti chrbáta, hlavne teda v driekovej oblasti a v mieste krížov cítim tú bolesť najmä v noci keď nemôžem nájsť správnu polohu. Ráno pri vstávaní sa musím pomalými pohybmi rozhýbať. Dá sa povedať, že pri dennej aktivite mám od bolestí pokoj, samozrejme nesmie to byť veľká záťaž. Ak sa posadím a chcem si na chvíľu oddýchnuť, pri vstávaní mám znova problém a musím sa opatrne rozhýbať. Musím sa stále pohybovať. No nemám len bolesti s krížami, k nim sa pridávajú bolestivé ramenné a lakťové kĺby. Dosť intenzívne, hlavne svaly a šľachy v okolí týchto kĺbov. Takisto v jednom mieste na chrbtici medzi lopatkami, odkiaľ vystreľuje bolesť. Dosť často cítim aj v krku, ako keby nejaké obmedzovanie pri prehĺtaní. Bol som u neurológa, liečba 10x infúzie, 5x elektroliečba, rontgen ho ani veľmi nezaujímal. Liečba ma stála veľa peňazí a s nulovým efektom. Pri poslednej návšteve ma informoval, že má prekročené limity, odmietol ma ďalej liečiť.Liečba môže pokračovať len za podmienky,že si budem hradiť každú návštevu sám. Tak som si urobil najnovší názor na naše zdravotníctvo, a ukončil som to. Vraj som už aj tak na 90% vyliečený. Ach, ako rád by som tomu uveril. A trpím ďalej, neviem však dokedy ešte.....a nech mi tu nikto nepíše choď k lekárovi, ten ťa dôkladne vyšetrí ! Bol som, zatiaľ mi to stačilo. S pozdravom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrá knižka je od MUDr. Jána Hnízdila "Mým marodúm", kde vlastne na konkrétnych prípadoch vysvetľuje ako sa dá pomôcť pacientom, ktorí majú problémy s chrbtom a nepomohla im bežná medicína. Odbor, ktorý to skúma sa volá psychosomatika, tzn. lekár sa pozerá na pacienta nie len z medicínskeho hľadiska ale s hľadiska jeho života (čo ho trápi, či si ukladá veľa na svoje ramená atď.), mnohokrát bolesti chrbta nie sú záležitosťou rontgenu ale záležitosťou životného osudu. Aj mňa bolia kríže keď ráno vstanem a aj krčná chrbtica, ale keď sa hýbem tak bolesti sa stratia. Preto je dobré sa viac hýbať ako sedieť. Keď už niekoho bolí chrbát dlhodobo, tak je to celoživotný proces ho naťahovať, posilňovať a hýbať sa. Stačí jeden deň bez pohybu a bolesť je späť. S tým sa nedá už nič robiť. Podľa výskumov pohyb na bolesti chrbtice je minimálne tak účinný ako operácia chrbta. Len to chce trvalé návyky správneho správania sa k svojmu chrbtu. Lekári liečia ale neuzdravujú. Pomôžu len dočasne. Ale sú lekári ktorí aj uzdravujú. Ale tých je možno jedno promile. Ja si myslím že pravda je niekde v strede.

      Odstrániť
  46. dobry den .poradte co mam robyt .mojho manžela staršne boli chrbtica a tlaci mu na hrudnik a aj sa mu tažko dycha .CHodil už aj povysšetreniach aj na masaže ,bazenya najhoršie bolo naťahovanie crbtice.Trošku mu to povolilo ale začali byť naspet take bolesti .ma ťašku pracu je zvarač v tuneloch.Pomožte nam čo mame dalej robyt.S pozdravom........anka

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Ja rehabilitujem na chrbticu.mala som zavrate bolest vystrelovala do usi a lavej polovice tvare s pocitom ze citim tepanie.uz cca tri mesiace mam problem s hrdlom moc.cestami a aj zenske problemy a bolestiach svalov hlavy a unavy ani nehovorim.moze sa to vsetko diat od chrbtice?alebo nastal u mna kolaps?mate niekto skusenosti?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. http://www.sunpharma.sk/produkt/chelidonium-majus-ch30?gclid=Cj0KEQjw6pGfBRD09M-TmYTBzqIBEiQAcRzH5w7DWEJrZ4W6E2PvxDvorKWLWwi1lk8oO2tjPzR9VgkaAhSe8P8HAQ
      toto ti na mocove cesty na milion percent pomoze, uz po par dnoch a uplne najlepsia je tinktura z lastovicnika vacsieho, toto je homeo, 2 roky ma bolela oblicka a stipali mocove cesty - stale antibiotika, koliky atd. , precitala som knihy o alternativnej medicine a jednoznacne mi toto jedine pomohlo

      Odstrániť
    2. Mal som od 1.1.2015 velke zdravotne problemy. Mal som velmi neprijemne krce na hrudniku. Ale nie take infarktove. Svalovy krc. Musel som si zavolat pohotovost. Zobrali mi krv, spravili runtgen chrbta. Ani z jedeno nemam doteraz vysledok. Povedali mi, ze to mam od chrbta. Dali mi infuziu a injekciu proti bolesti. Chodil som tyzden do prace. Bolesti mi zacali znovu. Obvodna lekarka ma poslal k neurologicke. Ta mi na zaklade dalsieho runtgenu povedala, ze mam zacinajuce degenerativne vyrastky na chrbtici. V cakarni som od bolesti a teploty o dpadol. Dostal som Dorziflex a injekciu. Po tyzdni doma, mi neklesali teploty. Obvodna lekarka mi zobrala krv, aby zistila ci nemam zapal. Bral som antibiotika, ale nic mi nepomohli. Az som skoncil v plucnej amb. Pani lekarka mi dala navrh na hospitalizaciu. Na centralnom prijme mi konecne spravili behom 5 hodin vsetky mozne vysetrenia Echo, CT, krv....Nakoniec zistili, ze mam zapal osrdcovnika. Mal som cca 0,5 l vody medzi osrdcovnikom a srdcom. Srdce mi to nastastie nechtilo. Po tyzdni v nemocnici ma prepustili, ale znovu sa mi varcali teploty.

      Odstrániť
    3. Skoncil som este cca tri krat na pohotovosti. Tam som chodil zamerne, aby som sa dostal k nemocnicnym lekarom. Su skutocne na inej urovni. Pri prepustani z nemocnice som mal zvysene hodnoty chlamydii. Na urovni 11,9. Horna norma je 11. Po troch tyzdnoch mi serologicke vysetrenie zopakovali. Chlamidie mi stupli na 12,5. Stale to je "len" mierne zvysenie. Len mna stale po vysadeni Ibalginu, ktory som musel uzivat stupali teploty a zacinali bolesti. Nakoniec mi lekarka z nemocnice zmenila antibiotika na tie ktore zaberaju proti chlamydiam. Udaje sa to stava pomerne casto, ze su hranicne hodnoty chlamydii a clovek sa neciti dobre.

      Nedavno som telefonoval s jednou pani. Mala tak isto chlamydie. Zhruba v tom istom case ako ja. Prejavovali sa jej tak, ze prvy tyzden sa citili hrozne unavena. Prespala noc aj den. Ini ludia uvadzaju, ze od chlamydii maju problem s mocovymi cestami, vseobecne bolesti svalov atd.

      ODPORUCAM SI DAT SPRAVIT SEROLOGICKE VYSETRENIE NA CHLAMYDIE.

      NIE VSETKO JE OD CHRBTA!!!!!

      Odstrániť
  48. poradil by mi niekto nejaku stranku na cviki spodnej casti chrbta nakolko mam po operacii spodneho disku spred 2 rokov a bolesti sa vratili..bol som aj na mri tu v usa a vyzerato ako by som ani nemal operaciu,preto mozem odporucit nedajte sa operovat,treba vydrzat a asi viac cvicit..z bolestami zijem uz dlho a nemam ich len v posteli niekedy..steroidove inekcie mi tiez nepomohli..

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Čo mám robiť ked má bolí chrbtica pri nadychu z celých pľúc ??

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Zdravim.chcem sa opýtať ci ma niekto problem podobne mojmu.chrbtica boli ale da sa to zniest no pri polikani cítim akoby mi vadilo nieco v hrdle dole a na zaciatku hrudníka alebo pažeráka????neviem .hrdlo pobolieva svrbi hnusny pocit.moze to byt od hrudnej?aj krv mam ukážkovú tak myslim ze v tele sa nedeje ziaden zapalovy proces.kludne mi píšte aj mail...barbora854@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  51. Dobry den, ja mam tiez probem z chribticou, ale je to coraz horsie a horsie pred rokom aj tristvrte ma brathdil o vanu a ked som bola som aj u doktorky a u chyrurga a povedal zeto mam len narezene. Dnes mam silne bolesti, tazko sa mi dycha, napinama na vracanie citimm oslabenie v rukach, bolievaju ma nohy, mam pichanie pri srdci a tomam len 21 rokov.Pracujem ako kucharka a som stale na nihach.
    prosim poradte mi, piste mi na email: evinkaa.mihalova@gmai.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mam presne to iste boli ma lava noha,ruka, lopatka, lavy bok a krk. Mam iba 25 rokov zacalo mi to zhruba pred rokom a nejako som sa tomu nevenoval. Snazil som sa na to nemysliet. Mam sedavu pracu. Teraz je to stale uz tyzden nemozem spat dobre.moja lekarka ma poslala s homeopatikami domou ze to je nic ju bolí chrbat tiez a toto jej pomaha. Som si ich ani nevybral s lekarne naco. Poradte mi co mam robit. Vdaka za odpovede.

      Odstrániť
  52. dobrý den,
    mám 28 rokov a mám bolesti chrbta okolo lavej lopatky.bolí ma aj popod pazuchu až ku prsníku,a mám pocit ako keby ma bolel už aj celý prsník, môže táto bolesť ísť od chrbtice,alebo táto bolesť súvisí s niečim iným, ale bolí ma to už aj ked sedím vklude.
    bola som aj na RTG, aj na sone prsníika všetko OK a bolesť neprestáva ani po masážach,
    dakujem za radu Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, mna 12 rokov bolieval chrbat v oblasti lopatiek (niekedy vpravo, inokedy vlavo), bola to ostra rezava bolest ako zabodnuty noz, obcas mi musel niekto silne zatlacit na bolestivy bod. Bolesti zacinali vzdy v noci, takze som sa vobec nevyspala, niekedy cez den polavili, ale casto pretrvavali aj tyzden. Absolvovala som mnozstvo vysetreni u neurologa, ortopeda, RTG, CT, MR - nic zavazne nezistili, rozne rehabilitacie, masaze,... Lieky mi nepomahali ziadne. Niekedy bolest prestala a dokonca som mala pokoj niekolko mesiacov, ale potom to znovu zacalo. Vlani som absolvovala diagnostiku u alternativneho lekara, telo som mala plne parazitov (nielen v traviacom trakte, aj v organoch), plesni, virusov, tazkych kovov. Vybrala som antiparazitarne kury, uzivala mms (Jim Humble), upravila stravu, zapperovala. Uz preslo odvtedy 20 mesiacov a chrbat ma nebolel ani raz. Vo svaloch chrbta mozu byt napr. svalovce, ktore robia tie bolesti v medzilopatkovom priestore - odporucam precitat si clanok od MUDr. Jelisejevovej na www.zapper.cz (vlavo su zaujimave clanky). Iste je dobre pravidelne sa pohybovat, lebo svalovce maju rady sediacich za PC, ktori sa nehybu. Vsetkym drzim palce. UL

      Odstrániť
  53. Ja mám problem už 5 mesiac s chrbticou..najprv ma seklo..ale pan ,,Doktor" ma poslal inemu na narovnanie chrbtice,myslela som že skolabujem od bolesti,nevedela som sa postaviť z postele..chodila som na rehabilitacie,neurologovy robili mi rtg bol v poriadku a na mag.rezonancii mi našli miernu protruziu disku th5)6 s kontaktom na miechu..tvrdia stale že všetko je v poriadku...a bolesti su vyrazne a oveľa horsie po tom napraveni chrbtice.. nakoniec lekar tvrdi že to je somatoformna porucha s pretvavajucimi bolestami..(psych.povodu)ale to si nemyslim nakolko bolesti pretrvavaju od napravenia chrbtice..a bolesť je skutočna a nie moja fantazia..nevedia zistiť čo mi je tak sa snažia to posunuť inam,,,choré aby mi lekar nechcel alebo nevedel vysvetliť o čo ide..a ked poviem že som o tom čitala ale nerozumiem ako je to možne že ma to boli..tak arogantne odfrfle že rozumiet tomu nemusite...chorý system kym im nedaš do vačku doslova ,,serú! na ludí...

    OdpovedaťOdstrániť
  54. Neda mi nereagovat, bud ti chce niekto pomoct, alebo ked uz nevie co s tebou ta posle k inemu odbornikovi a ten k inemu a ten zase naspät a tak stale dokola, ved kazdy sa musi dajako zivit.... a tvoje bolesti su stale tam kde boli...aj ja chcem len zit a bez bolesti...nakoniec sa na vsetko vykasles a naucis sa s tym zit...

    OdpovedaťOdstrániť
  55. Neda mi nereagovat, bud ti chce niekto pomoct, alebo ked uz nevie co s tebou ta posle k inemu odbornikovi a ten k inemu a ten zase naspät a tak stale dokola, ved kazdy sa musi dajako zivit.... a tvoje bolesti su stale tam kde boli...aj ja chcem len zit a bez bolesti...nakoniec sa na vsetko vykasles a naucis sa s tym zit...

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Dobrý deň , mám 22,rokov. Mám problém s krčnou aj hrudnou chrbticou na hrudi mávam zvlaštni pocit a aj stazene dychanie bola som na rongen a tam mi povedali že mám blok dali mi golier a pot som išla k neurologičke ona ma vyšetrila tie bloky mi znicila den som mala pokoj a na druhy den zase mám zvlastny pocit na hrudi akoby aj tlak a okolo prsnika moze mi niekto poradit? Uz adi 3 mesiace stym trpim izivala som aj dorziflex aj magnereton aj flectok

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Viki rontgen väčšinou nič neukáže. Ale mala by ste navštíviť rehabilitačného lekára, ktorý vás poriadne otestuje a zistí kde je problém. Či sú štrukturálne problémy zistí vyšetrenie na magnetickej rezonancii. Ak máte funkčné poruchy a boli vylúčené problémy s vnútornými orgánmi (pľúca, srdce), tak bude potrebná cvičebno liečebná rehabilitácia. napr. manipulačné techniky, cviky v kombinácii s masážou. Ale toto všetko musí našiť na mieru až vyšetrujúci rehabilitačný lekár.

      Odstrániť
    2. Ďakujem Vám veľmi. Na techabilitaciu som chodila v januari to mi nepomohlo teraz to skúsím inďe kde je šikovnejšia doktorka. EKG mi robili aj 2 krat a bolo všetko dobre. Trošku mám zvýšenu činnosť štitnej žľazy.

      Odstrániť
    3. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    4. mozem sa spytat mava niekto pri bolesti hrudnej chrbticemam vyrastky,poruchy srdcoveho rytmu,

      Odstrániť
    5. môže to mať súvislosť prečítajte si článok

      http://dobry-ortoped.blogspot.sk/2015/06/ako-petrovi-sposobili-bolesti-v.html

      Odstrániť
  57. Dobrý deň. Ja som mal tiež problémy s chrbticou. Boleli ma kríže a tiež mi bolesť vystreľovala do pravej nohy, až do lýtka po vonkajšej strane. Čiastočne mi pomáhal spánok na pravom boku, ale postupne sa mi bolesť aj tak stupňovala. Trvalo to asi 3 roky. Napokon som išiel k obvodnému, aby ma poslal za neurologičkou. Tá ma chcela dopovať liekmi, ale povedal som jej rovno, že ak ma nepošle na magnetickú rez., pôjdem za iným neurológom. Tak ma poslala na rentgén a aj na magneticú. Na magnetickej mi zistili posun platničky o 0,2 mm. Vraj to nie je veľa, ale ten posun mi presne dráždil nerv. Dostal som odporúčanie na rehabilitácie. Tam mi dávali tie elektrické impulzy a ukázali cviky. Cvičil som každé ráno a už asi po 1 mesiaci bolesť ustúpila. VŠETKO BEZ LIEKOV! Cviky robím (aj keď už nie každý deň) doteraz (je tomu už cca 4 roky) a nič ma nebolí. Takže moje odporúčanie... U lekára sa nedajte odbiť, žiadať sa na megnetickú a s výsledkami choďte na rehabilitácie: tam Vám ukážu ako správne naťahovať svalstvo. Taktiež je dôležité mierne posilňovanie, aby svalstvo okolo chrbtice bolo pevné. Či máte 30, alebo 50 rokov, na 80% Vám to pomôže. Zvyšok, máte zrejme veľmi posunuté platničky (vraj aj tam pomôže posilňovanie, ale už treba pod prísnym dozorom špecialistov). Kto bol na operácii, taktiež po operácii je VEĽMI dôležité mierne posilňovanie, lebo svalstvo je ochabnuté a je veľké riziko, že sa platničky znovu vysunú... (Odporúčam ranné naťahovanie a aspoň 3 x do týždňa napr. plávať, v ľahu dvíhať nohy - tým posilňujete brucho a chrbát - všetko Vám ukážu na rehabilitácii, lebo každá anomália na chrbtici má inú liečbu). Veľa šťastia a zdravia, Martin.

    OdpovedaťOdstrániť
  58. Dobrý neviete my poradiť prečo večer ma palia chodidlá ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť