07 marca 2010

Prečo bolí chrbtica – zlé návyky bežného človeka

V tomto článku som sa snažil prehľadne zhrnúť najčastejšie príčiny resp. činnosti, ktoré spôsobujú bolesti chrbtice. Tak tu ich máme:


Stres


Tento psychický stav negatívne pôsobí na náš organizmus. Spôsobuje blokáciu nášho myslenia a tam to začína. 

Všetko je v našom myslení resp. nemyslení. STRES má veľký vplyv na všetky ďalšie dole uvedené príčiny, ktoré súvisia s bolesťou chrbtice. 

Stresom dochádza k zvýšeniu psychického napätia a zvýšeniu napätia celého organizmu takže aj k zvýšeniu napätia v okolí chrbtice, čo zapríčiní stuhnutie a stiahnutie svalstva v okolí chrbtice.

Jednostranné zaťaženie chrbtice


Do tejto kategórie môžeme zaradiť nasledujúce stereotypné činnosti resp. nečinnosti, ktoré majú na chrbticu negatívne dopady:

Sedavé zamestnanienesprávne celodenné sedenie pri počítači, vykonávanie rovnakých pohybov pri sedavom zamestnaní ako napr. sedenie predavačky v pokladni a otáčajúcej sa vždy na jednu stranu, atď. dlhodobo jednostranne namáhajú, preťažujú a poškodzujú chrbticu.

Nesprávne držanie tela – upratovanie, varenie, vysávanie a ostatné pohybové činnosti taktiež dlhodobo namáhajú a poškodzujú chrbticu.

Nosenie predmetov – nesprávne nosenie tašiek, kabeliek a iných predmetov nerovnomerne zaťažujú chrbticu a tým ju namáhajú a poškodzujú.

Nosenie ťažkých predmetov – nosenie ťažkých nákupov, nosenie predmetov pri sťahovaní taktiež namáhajú a poškodzujú chrbticu.

Spánok – taktiež patrí k jednostrannému zaťaženiu chrbtice, kde po dlhých hodinách spánku viac menej v jednej polohe dochádza k namáhaniu chrbtice a výsledkom sú ranné neznesiteľné bolesti.



Nadváha



Kilogramy navyše znamenajú väčšiu záťaž pre chrbticu. Ak si predstavíme, že máme nadváhu a ešte k tomu nosíme nejakú inú záťaž, tak jasným výsledkom nemôže byť nič iné ako problémy s chrbticou.



Nečinnosť a následne nárazová záťaž chrbtice



Ničnerobenie, leňošenie a potom náhla eufória cvičenia môžu viesť priam k devastácii chrbtice a spôsobiť obrovské bolesti tejto časti tela.



Prudké rotačné pohyby



Tie predstavujú taktiež veľké nebezpečenstvo pre chrbticu. Prudké rotačné pohyby môžu spôsobiť zaseknutie drobných medzistavcových kĺbov a natiahnutie svalov v okolí chrbtice.



Prudké pohyby pri zdvíhaní ťažkých predmetov 



Tie sú nebezpečné pre chrbticu. Prudké zdvíhacie pohyby môžu spôsobiť zaseknutie drobných medzistavcových kĺbov, vyskočenie platničiek a natiahnutie svalov v okolí chrbtice. 

1

1 komentár: