28 marca 2010

Masáže vhodné na chrbticu


Bowenova masáž (trvanie 60 min) 

Je to metóda presných a jemných pohybov cez povrch svalu, aby otvorila energiu v tele. Spúšťa vibráciu, ktorá uvoľňuje kaskádu reflexov nervov vo svalovom tkanive.

Tieto reflexy obratom uvoľňujú kĺby, svaly, zlepšujú obeh krvi a lymfy. Vyrovnáva funkcie orgánov. 


nikol-chovancova-facebook-800px.png


Pôsobí výnimočne na vystresovaných ľudí, uvoľňuje svalstvo chrbtice, stuhnuté ramená, kolená, zlepšuje funkciu obličiek, pôsobí tiež lymfo-drenážne, pomáha obmedziť časté respiračné ochorenia a znížiť vysokú hladinu ASO.


Pomáha proti nespavosti, celkovej vyčerpanosti, bolesti chrbta, tenisovom lakti. Harmonizáciou telesných funkcií prinavracia zdravie a radosť do života.


Indická masáž hlavy, krku, pliec a ramien (trvanie 30 min) 


Je to jednoduchá, bezpečná a pritom účinná terapia, ktorá nielenže podporuje rast vlasov, ale poskytuje aj úľavu pri rôznom pobolievaní a bolestiach hlavy, krku a ramien.

Masážou kože na hlave sa stimuluje prítok krvi do vlasových folikulov, čím sa zlepšuje zásobovanie živinami, ktoré sú potrebné na rast zdravých vlasov. V súčasnosti je najčastejšou príčinou nedostatočného prúdenia krvi do oblasti hlavy a krku, svalové napätie spôsobené stresom.

Masáž hlavy pomáha uvoľniť napätie, ktoré zároveň poskytuje liečbu problémov spojených so stresom, ako sú bolesti hlavy a presilené oči a pod.

Reflexná terapia chodidiel spojená s priamym uvoľnením krčnej chrbtice v sede a masážou chrbtice v ľahu na bruchu (trvanie 60 min) - masáž sa začína masážou reflexných zón krčnej chrbtice a celej chrbtice na chodidlách.

Druhou časťou masáže je priame uvoľnenie zablokovanej krčnej chrbtice. Táto časť sa vykonáva tak, že klient sedí na stoličke a terapeut stojí vedľa neho. Po uvoľnení krčnej chrbtice masáž pokračuje masážou celej chrbtice na lôžku. Výsledkom je celkové uvoľnenie od bolesti chrbtice a navodenie pocitu ľahkosti a úľavy.

Reflexná lymfodrenáž (chrbát, dolné a horné končatiny) (trvanie 60 min.) - špeciálna lymfodrenážna masáž, ktorá sa robí na horných a dolných končatinách a chrbte, pomáha organizmu k urýchlenému a takmer okamžitému odľahčeniu lymfatického systému.

Tento druh masáží sa robí v oblasti podkolennej a predlaktí ako aj na chrbte, a to formou reflexnou a jemným trením. Aby účinnosť masáží bola pozitívna, je treba obmedziť fyzickú námahu a tiež je treba, pokiaľ je to vôbec možné, znížiť psychické vypätie.


Dornova metóda a Breussová masáž (trvanie 60 min) 


Dornova metóda vyrovnáva statiku tela, môže pomôcť pri rôznych problémoch a bolestiach pohybového aparátu ako sú bolesti chrbta, bedrových kĺbov, kolien, tenisových lakťov, pri skolióze, lordóze, kyfóze, rozdielnej dĺžke dolných končatín (pokiaľ sa nejedná o vrodenú vadu), pri ťažkostiach s čeľusťami, prehĺtaním.

Ďalej môže pomôcť aj pri bolestiach hlavy, krátkozrakosti, črevných ťažkostiach, kŕčových žilách, srdečnej arytmii, problémoch s koncentráciou u detí, šumení v ušiach, pri ťažkostiach s krvným tlakom, závratiach, pri znecitlivení rúk i žalú- dočných ťažkostiach...

Touto technikou sa uvoľňujú energetické centrá, ktorých zablokovaním dochádza k postupnému zanášaniu kĺbov a tým i k vzniku degeneratívnych zmien. Ošetrenie sa nevykonáva pri akútnych zápaloch, tesne po operáciách a pri osteoporóze v pokročilom štádiu.

Na začiatku sa robí vyšetrenie dĺžky dolných končatín. V prípade zhoršenej funkcie niektorého kĺbu bude kĺb uvedený do správnej polohy. Ďalej nasleduje kontrola stavu chrbtice. V prípade vyskočenia stavca, masáž pokračuje Breussovou masážou chrbtice za použitia ľubovníkového oleja.

Aj v prípade, že je chrbtica v poriadku Breussová masáž je veľmi príjemným uvoľnením chrbtice.


Bankovanie (trvanie 60 min) 


Liečenie bankami je stará metóda známa už v staroveku, používaná na potláčanie bolesti pohybového aparátu - uvoľnenie zatuhnutého svalstva, ako i k zmierneniu problémov vnútorných orgánov. Pri tejto masáži sa na pokožku prikladajú banky - sklenené nádobky, v ktorých sa vytvorí podtlak a ten spôsobí ich prisatie na pokožku.

Banky uvoľňujú svalstvo, spazmy a gelózy do hĺbky, zrýchľujú krvný a lymfatický obeh, čím zároveň detoxikujú, prečisťujú telo. Banky pôsobia tiež na duchovnej báze, uvoľňujú emócie. Detoxikačný účinok tejto masáže umocňuje zvýšený príjem tekutín. Bankovanie je vhodné i proti bolesti chrbtice

Liečebná terapia telovými a ušnými sviečkami (trvanie 15 min.) - už starodávne národy prišli na to, že ak v ceste prúdenia energie vznikne prekážka, táto blokáda nám spôsobuje bolesť. Telová alebo ušná sviečka pomôže k uvoľneniu a obnoveniu toku energie. Sviečky bývajú vyrobené z bavlny, včelieho vosku/ parafínu a esenciálnych olejov.

Lievikovito zvinuté plátno namočené do včelieho vosku umožňuje vytvorenie komínového efektu. Teplo vytvorené horením sviečky zmäkčuje nahromadený aj zaschnutý maz a vytvorený komínový efekt ho vysaje. Sviečka tým uvoľní vzniknutý blok v organizme. Táto metóda je vhodná na liečenie bolesti chrbtice, svalov a kĺbov.

Aplikácia: Sviečku zapálime na hornom, širšom okraji a priložíme na postihnuté miesto. Teplo zmäkčuje nahromadené usadeniny, pozitívne ovplyvňuje prípadné zablokované toky energie, obnoví sa prúdenie tekutín medzi bunkami.

Cez rozšírené póry kože sa dostanú do zablokovaných tokov výťažky liečivých rastlín a esenciálne oleje. Podtlak vytiahne rozpustené usadeniny a hnisavý odpad z tela na stenu sviečky.


Spinal Touch metóda vyrovnávania chrbtice (trvanie 60 - 90 min.) 


Táto metóda patrí medzi jemné, neinvazívne dotykové terapie. Patrí medzi holistické metódy, ktoré pôsobia na telo ako celok. Ako taká nerieši čiastkové problémy organizmu, ale tým, že harmonizuje celok, aktivizuje vlastné regeneračné procesy organizmu, ktoré čiastkové problémy riešia tým najoptimálnejším spôsobom.

Pri aplikácii metódy sa napráva ťažisko tela, dochádza k uvoľneniu panvovej oblasti, krížo-kýčelno-bederného skĺbenia, všetkých častí chrbtice a okolitých svalových skupín. Dochádza k vyrovnaniu chrbtice do vzpriamenej polohy, k zlepšeniu prietoku energií v tele a tým k stimulácii prakticky všetkých telesných orgánov, najmä tráviacich a vylučovacích.

Vzhľadom k previazanosti fyzického a psychického stavu organizmu dochádza k priaznivému pôsobeniu na psychiku a tým spätne k priaznivému pôsobeniu na fyzický stav tela.

Túto univerzálnu metódu je možné použiť prakticky pre všetky skupiny ľudí, bez ohľadu na vek pri riešení problémov v oblasti fyzickej i psychickej. Kontraindikácie nie sú známe. Čiastočne kontraindikácie existujú u epilepsie a ďalej u chorôb infekčných, horúčkových a ochoreniach kože v kontaktných miestach.

Metóda pomáha pri skolióze, lordóze a kyfóze chrbtice, stuhlosti a bolesti chrbtice, bolesti kĺbov, bolesti chrbtového svalstva, stuhlosti stavcov, ramien a krku, mravčení v končatinách, artritíde, strese, migrénach, stavoch úzkosti, hučaniu v ušiach, únavovom syndróme, poruchách rovnováhy, problémoch v tehotenstve, poruchách videnia, roztrúsenej skleróze, astme, problémoch s vyprázdňovaním.

Jedno ošetrenie pozostáva z nasledovných procedúr:


1. Vyrovnanie dĺžky nôh

2. Masáž chrbtice s ľubovníkovým olejom

3. Manuálne naprávanie chrbtice – Dornova metóda, bankovanie

4. Napravenie ťažiska tela – Spinal Touch


Kombinovaná relaxačná masáž chrbtice (trvanie 60 – 90 min.) 


Je to metóda na jemné ošetrenie stavcov a kĺbov v oblasti chrbta, priamo ale aj nepriamo je spojená s chrbticou kde sa pracuje s klientom ležmo.

Bezbolestne sa ošetrujú a uvoľňujú zablokované miesta. Táto metóda je vynikajúci prostriedok pri bolestiach chrbta v krížovej aj medzilopatkovej oblasti. Uľavuje takmer okamžite od bolestí, napráva posun v sakrálnej oblasti, skoliózu a mnoho iných problémov sa touto metódou môže vyriešiť.

Doplnkom je masáž s ľubovníkovým olejom, zameraná na medzistavcové platničky a uvoľnenie svalstva. Je to masáž silne energetická, harmonizujúca, ukľudňujúca, ktorá rieši duševné, energetické a telesné blokády.

Je kľúčom k riešeniu problémov pohybového aparátu, hlavne v oblasti krížovej kosti. Pracuje sa s ľubovníkovým olejom za pôsobenia osmotického tlaku.

Jedno ošetrenie pozostáva z nasledovných procedúr:

1. Vyrovnanie dĺžky nôh

2. Odblokovanie krčnej chrbtice

3. Segmentová masáž chrbtice

4. Reflexná masáž chrbtice

5. Masáž chrbtice s ľubovníkovým olejom



Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbtice.


nikol-chovancova-facebook-800px.png

Ako vybrať správneho maséra a hlavné zásady masáže

Masáž je vhodným prostriedkom pre uvoľnenie stuhnutých svalov ale zároveň i prostriedkom relaxačným.

Podľa odborníkov správna masáž by nemala bolieť. Samozrejme mierna bolesť je na mieste. Miernu bolesť pociťujú osoby, ktoré začínajú s masážou resp. nechodia na masáže pravidelne.

Prečo pri masáži pociťujete bolesť? Pretože jej hlavnou príčinou je vaše stuhnuté svalstvo.


TIP: Ako si zmiernite bolesť chrbta sa dozviete v e-knihe zdarma „5 návykov ako sa zbaviť bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu

Najprv sa odporúča masáž jedenkrát týždenne. Následne po dvoch mesiacoch, kedy by malo dôjsť k rozmasírovaniu a uvoľneniu stuhnutého a ochabnutého svalstva (počas masírovania by sa už nemali prejavovať pocity bolesti), stačí navštevovať maséra pravidelne minimálne jedenkrát mesačne.



Ako vybrať maséra alebo rehabilitačného pracovníka?


Najprv by ste mali navštíviť lekára (napr. ortopéda), ktorý by vás mal nasmerovať na odborné rehabilitačné masáže. Je tu možnosť i výberu maséra cez odporúčanie. 

Ďalšou zdĺhavejšou metódou je výber dobrého maséra metódou pokus omyl alebo kombináciou všetkých troch možností.


Charakteristika a povinnosti maséra


Správny masér by mal na Vás pri prvom kontakte pôsobiť príjemne. Musí byť odborne spôsobilý na druh masáže, ktorú vykonáva. 

Mal by byť vždy upravený a dodržiavať hygienické zásady pri práci. Samozrejme aj pracovné prostredie musí byť čisté a príjemné.

Masér musí byť čistý, osprchovaný, musí mať vhodnú obuv, tričko, biele nohavice, biele ponožky a musí mať ostrihané nechty, nesmie mať na rukách prstene a ani iné predmety, ktorými by mohol spôsobiť zranenie.

Pred masážou nesmie konzumovať aromatické jedlá a piť alkoholické nápoje a nesmie fajčiť - ak je fajčiar, tak si musí po každom fajčení umyť zuby a vypláchnuť ústnu dutinu, ak sa pri masáži potí - musí mať vhodný uterák preložený cez plece, ktorým si priebežne utiera pot, po každom masírovanom si musí umyť ruky).

Pred masážou by sa Vás mal masér opýtať na Váš zdravotný stav a informovať Vás o prípadných nežiaducich účinkoch. Na základe tohto rozhovoru by Vám mal odporučiť vhodný druh masáže.

Masér je povinný sa počas masáže opýtať na vhodnosť miery tlaku na Vaše svalstvo. Masáž nesmie vykonávať neúmerným tlakom - masírovaný nesmie odchádzať z masáže rozlámaný s modrinami.

Je dobré, ak je masér oboznámený s tým, či ste mali namáhavý deň napr. či ste boli na túre alebo ste športovali a pod.. Na základe toho môže zvoliť správne hmaty, tak aby Vám dopomohol k úľave.

Pred masážou by ste mali dostať čistú plachtu a mali by ste byť prikrytý plachtou, aby ste neprechladli. Masér by mal byť schopný určiť, ktorý sval vás bolí a zároveň určiť najlepší postup na odstránenie tejto bolesti.

Správny masér by Vám mal umožniť ostať po masáži na lôžku (oddych), aby nedošlo ku kolapsu. Taktiež by Vám mal odporučiť piť tekutiny kvôli škodlivým látkam, ktoré sa uvoľňujú z tela von počas masáže.



Priebeh masáže a povinnosti masírovaného



Masírovaný musí byť čisto a dôkladne umytý. Ak si je vedomí zdravotných problémov, o ktorých by mal masér vedieť, mal by ho na ne upozorniť. 

Ak kedykoľvek počas masáže pocíti neúmerný tlak alebo bolesť, má na to maséra upozorniť, ale aj na skutočnosti, ktoré by mohli masáž pozitívne alebo negatívne ovplyvniť.

Keďže každému vyhovuje iný tlak a každý máme aj iný prah bolesti, je len na prospech veci, keď si kedykoľvek počas masáže masírovaný usmerní vhodnosť tlaku, ktorý mu práve vyhovuje. Optimálna masáž sa vykonáva na nahé telo.

Masáž sa začína jemnými hmatmi, prekrvením a jemným uvoľnením stuhnutého svalstva. Každá ďalšia masáž môže byť intenzívnejšia. Rozhodujúce je, aby masáž bola pre Vás príjemná, a aby ste po masáži pociťovali úľavu od stuhnutého svalstva.


Účinky masáže


Účinok masáže je závislý od druhu masáže a od použitých masérskych hmatov. Každý z nich má svoje osobité vlastnosti, ktoré umožňujú ovplyvňovať organizmus ako celok, alebo jeho jednotlivé časti.

Nezanedbateľnou skutočnosťou je pritom to - kto a ako tieto hmaty používa. Koža sa vplyvom pravidelnej masáže spevní a stane sa pružnejšou. 

Masážou sa zlepšuje prekrvenie masírovaných časti a zlepšuje sa metabolizmus buniek, stimuluje sa krvný obeh. To pozitívne ovplyvňuje činnosť jednotlivých orgánov.

Zlepšuje dýchanie a celkové okysličenie organizmu, posilňujú sa hrudné svaly a správne držanie tela. Stimuluje pokožku, jednotlivé nervy a ich zakončenia, aktivuje väčší počet nervov a tým posilňuje hmat. Dosahuje sa zmena svalového napätia.


Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice.




14 marca 2010

Rady ako si udržať zdravý chrbát

Poznáte ten nepríjemný pocit, keď vás pichá medzi lopatkami, ťažšie sa vám dýcha, bolí vás v šiji a nie a nie sa zbaviť tej nepríjemnej bolesti v chrbte.

Už ste vyskúšali všetko možné a nič nepomohlo. Možno je najvyšší čas sa zamyslieť nad menšími zmenami, ktoré vám pomôžu udržať zdravý chrbát. 

Vychutnajte si ten slastný pocit  bez bolesti chrbta. Doprajte si pár zmien vďaka, ktorým uľavíte svojmu chrbtu.


TIP: Ako si zmiernite bolesť chrbta sa dozviete v e-knihe zdarma „5 návykov ako sa zbaviť bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu


Odbúrajte stres



Je to všeobecná rada a znie to tak múdro. Tu je dôležitá pohoda a relax, pretože to uvoľňuje vaše svalstvo okolo chrbtice a zmierňuje napätie chrbtice.

Do rubriky odbúrania stresu patrí napr: kúpeľ, relax pri masáži, bankovanie, teplé obklady, spánok, prechádzka so psom, prechádzka v prírode, plávanie, rekreačná chôdza a beh, čítanie knižky.

Podstatou je, aby ste si oddýchli od telefónov, počítačov, TV, práce a ostatných stresujúcich vecí.


Športujte



Športujte s rozumom. Sedavý spôsob zamestnania sa prejavuje vo zvýšenej miere na stave chrbtice. Dbajte v prvom rade na dostatok pohybu. Vyhnete sa tým ochabnutému aj skrátenému svalstvu.

Vhodné je posilňovanie, cvičenie pilates, škola chrbtice, chôdza a turistika, najmä však plávanie, pri ktorom sa odľahčí záťaž, ktorú musí chrbtica každý deň niesť. 

Pozor však na plávanie s krkom „vystrčeným“ nad hladinu, pretože takýto štýl zaťaží krčnú chrbticu. Lepšie je pri plávaní vydychovať do vody alebo plávať znak.



Správne seďte



Počas sedenia by mala byť chrbtica vzpriamená, bedrá, kolená a členky by mali zvierať 90- stupňový uhol a chodidlá majú byť celou plochou na zemi. Pri sedení má byť panva vždy položená vyššie ako kolená.

Tak sa automaticky vystriete. Neseďte príliš dlho, v práci sa pravidelne naťahujte, predkloňte, poprechádzajte, prebehnite po schodoch. Lekári odporúčajú striedať dynamický sed so správnym statickým.

To umožňujú špeciálna dynamická podložka, ergonomická stolička alebo fitlopta, ktoré vás nútia sedieť vzpriamene s dvakrát esovite prehnutou chrbticou.



Správne ležte počas spánku 



Každý pozná pocit natiahnutého krku a bolesti krčnej chrbtice po zobudení. Spať by ste mali na rovnom pevnom matraci skrútení do kĺbka s poduškou vklinenou medzi kolená.

Pri spaní sa usilujte ležať na boku s pokrčenými nohami. Dobrý matrac je taký, ktorý zachováva prirodzený tvar chrbtice a je pohodlný. Príliš tvrdý madrac nepodporuje prirodzené zakrivenie chrbtice, ale ju deformuje.

To isté platí o príliš mäkkých a preležaných matracoch. Nespite na privysokom vankúši ani v polohe na bruchu s hlavou otočenou do strany, zaťažuje sa tak krčná chrbtica. Udržať správnu polohu chrbtice pomáhajú tzv. anatomické vankúše.

Hneď po zobudení v posteli je dobré ponaťahovaťsi celé telo. Urobte tzv. mačací chrbát prisunutím kolien k brade. Telo je po 8 hodinovom spánku stuhnuté, tak je potrebné ho trošku rozhýbať.



Strážte si váhu



Nadváha je sprevádzaná oslabením brušných svalov, čo vedie k preťaženiu chrbtice. Ak ju zaťažíte kilogramami navyše, ohlásia sa problémy. 

Tehotné ženy nebolí chrbát len tak pre nič za nič. Ak chcete mať zdravý chrbát, tak neváhajte a zbavte sa nadváhy.


Opatrne sa zohýbajte 



Pri dvíhaní ťažkých vecí požite metódu kľaknutia s vystretým chrbtom (tak ako vzpierači zdvíhajú činky nadhodom) pred predklonom s vystretými kolenami. 



Správne choďte



Ak je to možné, vyhýbajte sa dlhému státiu. Pri chôdzi po schodoch našľapujte na celé chodidlo a nenechávajte pätu vo vzduchu. Pri chôdzi stiahnite zadok.

Ak máte možnosť, tak sa snažte chodiť čo najviac naboso po piesku, po tráve alebo malých kamienkoch ak nemáte tú možnosť existujú tzv. bosé topánky, ktoré sa približujú chodeniu naboso.



Správne stojte 



Neustále kontrolujte, ako stojíte, väčšinou je to nesprávne, zadok má byť pri správnom postoji podsadený, lopatky stiahnuté, plecia dolu. 

Dajte obe ruky hore, akoby vás niekto zavesil na kruhy v telocvični. Takto vyrovnaní by ste mali byť stále alebo čo najčastejšie.

Keď stojíte, tak si jednu nohu podoprite nízkou stoličkou, čo znemožní držať telo v predklone. 

Zlá poloha pri vzpriamenom stoji je taká, že stojíme oboma nohami na zemi a hlavu máme mierne predklonenú – chrbát je prehnutý a veľmi zaťažovaný. Snažte sa držať vzpriamene.


Naťahujte sa a cvičte ako mačky



Využite každú chvíľu na pretiahnutie chrbtice, ideálne je to po sprchovaní či kúpaní, keď sú svaly uvoľnené teplom. Cvik "mačací chrbát" je vynikajúci na pretiahnutie chrbtice.

Treba sa ho však naučiť cvičiť správne. Kľaknite si a zaujmite polohu na štyroch končatinách, rukách a kolenách. Vyhrbte chrbát ako mačka, súčasne si zohnite hlavu nadol, bradu ťahajte k hrudníku.

Potom prehýbajte chrbát nadol a dvíhajte hlavu nahor, dosiahnite zakrivenie chrbtice do tvaru U.





11 marca 2010

Prejavy bolesti chrbtice


Moje bolesti chrbtice začali, keď som mal asi 21 rokov. Vtedy som ani netušil, že sú to bolesti chrbtice. 



Najprv sa tieto bolesti chrbtice prejavovali miernym pichaním pri srdci a na hrudi. Mal som trochu strach a nechcel som veriť tomu, že už taký mladý, vyšportovaný a má problémy so srdcom.

Tak som sa rozhodol zájsť k lekárovi. Ten ma poslal na röntgen a čuduj sa svete, zistili mi, že mám problémy s chrbticou (tzv. mierna skolióza, číže vykrivenie chrbtice).

Ďalej nasledovala rehabilitácia. To bolo len 5 procedúr - na chrbát mi dali mokrú handričku a púšťali mi elektrické impulzy (to bolo asi v roku 1996). Trošku mi to zmiernilo bolesti chrbtice ale odvtedy som už u lekára nebol, avšak problémy pokračovali.


Neboli to veľké bolesti chrbtice, ale skôr nepríjemné. Postupne mi bolesti vystreľovali i do oblasti žlčníka a medzi lopatky. Tiež som si myslel, že mám žlčníkový záchvat. 

Druhýkrát som bol vystrašený, pretože som veľký jedák tak som si myslel, že to môže byť ten žlčník, dokonca ma tá bolesť chytila cez Vianoce. No tak neverte tomu, že je to žlčník, hm!



Avšak potom som nejako ponaťahoval môj chrbát, a keď zrazu v určitej polohe, bolesti zo sekundy na sekundu zmizli. Tak si hovorím, že to asi žlčník nie je. Potom som sa na to opýtal známeho ortopéda, ktorý mi povedal, že to môžu byť bolesti z chrbtice. 


Od roku 1996 už ubehlo veľa rokov. Asi som urobil chybu, keď som nepokračoval v liečení môjho problému. Teraz mám silnejšie bolesti chrbtice, lebo som aj pribral, bolí ma medzi lopatkami, bolí má aj krčná chrbtica, bolesť mi vystreľuje do oblasti hrudníka aj žlčníka. 

Preto som sa rozhodol pomôcť mojej chrbtici a s touto pomocou sa podeliť aj s vami (v tomto blogu), ktorí máte rovnaké problémy. 


Dole v súhrne uvádzam ako sa môžu prejavovať bolesti chrbtice, a kde všade môžu vystreľovať (takže nemusíte mať paniku, že máte srdcový infarkt, ale po zistení takých príznakov je lepšie zájsť najprv k lekárovi, ktorý vás dôkladne vyšetrí a poradí vám, čo ďalej):

Bolesti krčnej chrbtice môžu vyžarovať do oblasti ramien resp. horných končatín alebo do oblasti temena alebo čela. 

Bolesti hrudnej chrbtice môžu vyžarovať do hrudníka (pocit pichania pri srdci), pod lopatky resp. medzi lopatky (pocit bolesti ako pri žlčníku) a u chlapov môže bolesť chrbtice vyžarovať do oblasti semenníkov (varlat).

Bolesti chrbtice môžu spôsobovať únavu, točenie hlavy, malátnosť, mravenčenie resp. pálenie chodidiel, tŕpnutie rúk i ťažšie dýchanie.

Našťastie existuje riešenie, ako sa tej bolesti chrbta zbaviť. Ale je to beh na dlhé trate. 


Aby ste pochopili, prečo vás bolí chrbát, kde je príčina bolesti chrbta, ako sa jej postupne zbaviť a znova zažili ten pocit zdravého chrbta, odporúčam jednoducho začať obnovou mechaniky chrbta. 


Prečo práve obnovou mechaniky chrbta? Je to šikovná stratégia, ktorej účinky môžu byť trvalé a natrvalo zastaviť vaše bolesti. 

Otestujte ju hneď teraz a ochráňte Váš chrbát. Viac o obnove mechaniky chrbta sa dozviete na tomto odkaze - tajomstvo zdravej chrbtice.




07 marca 2010

Prečo bolí chrbtica – zlé návyky bežného človeka

V tomto článku som sa snažil prehľadne zhrnúť najčastejšie príčiny resp. činnosti, ktoré spôsobujú bolesti chrbtice. Tak tu ich máme:


Stres


Tento psychický stav negatívne pôsobí na náš organizmus. Spôsobuje blokáciu nášho myslenia a tam to začína. 

Všetko je v našom myslení resp. nemyslení. STRES má veľký vplyv na všetky ďalšie dole uvedené príčiny, ktoré súvisia s bolesťou chrbtice. 

Stresom dochádza k zvýšeniu psychického napätia a zvýšeniu napätia celého organizmu takže aj k zvýšeniu napätia v okolí chrbtice, čo zapríčiní stuhnutie a stiahnutie svalstva v okolí chrbtice.

Jednostranné zaťaženie chrbtice


Do tejto kategórie môžeme zaradiť nasledujúce stereotypné činnosti resp. nečinnosti, ktoré majú na chrbticu negatívne dopady:

Sedavé zamestnanienesprávne celodenné sedenie pri počítači, vykonávanie rovnakých pohybov pri sedavom zamestnaní ako napr. sedenie predavačky v pokladni a otáčajúcej sa vždy na jednu stranu, atď. dlhodobo jednostranne namáhajú, preťažujú a poškodzujú chrbticu.

Nesprávne držanie tela – upratovanie, varenie, vysávanie a ostatné pohybové činnosti taktiež dlhodobo namáhajú a poškodzujú chrbticu.

Nosenie predmetov – nesprávne nosenie tašiek, kabeliek a iných predmetov nerovnomerne zaťažujú chrbticu a tým ju namáhajú a poškodzujú.

Nosenie ťažkých predmetov – nosenie ťažkých nákupov, nosenie predmetov pri sťahovaní taktiež namáhajú a poškodzujú chrbticu.

Spánok – taktiež patrí k jednostrannému zaťaženiu chrbtice, kde po dlhých hodinách spánku viac menej v jednej polohe dochádza k namáhaniu chrbtice a výsledkom sú ranné neznesiteľné bolesti.



Nadváha



Kilogramy navyše znamenajú väčšiu záťaž pre chrbticu. Ak si predstavíme, že máme nadváhu a ešte k tomu nosíme nejakú inú záťaž, tak jasným výsledkom nemôže byť nič iné ako problémy s chrbticou.



Nečinnosť a následne nárazová záťaž chrbtice



Ničnerobenie, leňošenie a potom náhla eufória cvičenia môžu viesť priam k devastácii chrbtice a spôsobiť obrovské bolesti tejto časti tela.



Prudké rotačné pohyby



Tie predstavujú taktiež veľké nebezpečenstvo pre chrbticu. Prudké rotačné pohyby môžu spôsobiť zaseknutie drobných medzistavcových kĺbov a natiahnutie svalov v okolí chrbtice.



Prudké pohyby pri zdvíhaní ťažkých predmetov 



Tie sú nebezpečné pre chrbticu. Prudké zdvíhacie pohyby môžu spôsobiť zaseknutie drobných medzistavcových kĺbov, vyskočenie platničiek a natiahnutie svalov v okolí chrbtice. 

1