28 marca 2010

Masáže vhodné na chrbticu


Bowenova masáž (trvanie 60 min) 

Je to metóda presných a jemných pohybov cez povrch svalu, aby otvorila energiu v tele. Spúšťa vibráciu, ktorá uvoľňuje kaskádu reflexov nervov vo svalovom tkanive.

Tieto reflexy obratom uvoľňujú kĺby, svaly, zlepšujú obeh krvi a lymfy. Vyrovnáva funkcie orgánov. 


nikol-chovancova-facebook-800px.png


Pôsobí výnimočne na vystresovaných ľudí, uvoľňuje svalstvo chrbtice, stuhnuté ramená, kolená, zlepšuje funkciu obličiek, pôsobí tiež lymfo-drenážne, pomáha obmedziť časté respiračné ochorenia a znížiť vysokú hladinu ASO.


Pomáha proti nespavosti, celkovej vyčerpanosti, bolesti chrbta, tenisovom lakti. Harmonizáciou telesných funkcií prinavracia zdravie a radosť do života.


Indická masáž hlavy, krku, pliec a ramien (trvanie 30 min) 


Je to jednoduchá, bezpečná a pritom účinná terapia, ktorá nielenže podporuje rast vlasov, ale poskytuje aj úľavu pri rôznom pobolievaní a bolestiach hlavy, krku a ramien.

Masážou kože na hlave sa stimuluje prítok krvi do vlasových folikulov, čím sa zlepšuje zásobovanie živinami, ktoré sú potrebné na rast zdravých vlasov. V súčasnosti je najčastejšou príčinou nedostatočného prúdenia krvi do oblasti hlavy a krku, svalové napätie spôsobené stresom.

Masáž hlavy pomáha uvoľniť napätie, ktoré zároveň poskytuje liečbu problémov spojených so stresom, ako sú bolesti hlavy a presilené oči a pod.

Reflexná terapia chodidiel spojená s priamym uvoľnením krčnej chrbtice v sede a masážou chrbtice v ľahu na bruchu (trvanie 60 min) - masáž sa začína masážou reflexných zón krčnej chrbtice a celej chrbtice na chodidlách.

Druhou časťou masáže je priame uvoľnenie zablokovanej krčnej chrbtice. Táto časť sa vykonáva tak, že klient sedí na stoličke a terapeut stojí vedľa neho. Po uvoľnení krčnej chrbtice masáž pokračuje masážou celej chrbtice na lôžku. Výsledkom je celkové uvoľnenie od bolesti chrbtice a navodenie pocitu ľahkosti a úľavy.

Reflexná lymfodrenáž (chrbát, dolné a horné končatiny) (trvanie 60 min.) - špeciálna lymfodrenážna masáž, ktorá sa robí na horných a dolných končatinách a chrbte, pomáha organizmu k urýchlenému a takmer okamžitému odľahčeniu lymfatického systému.

Tento druh masáží sa robí v oblasti podkolennej a predlaktí ako aj na chrbte, a to formou reflexnou a jemným trením. Aby účinnosť masáží bola pozitívna, je treba obmedziť fyzickú námahu a tiež je treba, pokiaľ je to vôbec možné, znížiť psychické vypätie.


Dornova metóda a Breussová masáž (trvanie 60 min) 


Dornova metóda vyrovnáva statiku tela, môže pomôcť pri rôznych problémoch a bolestiach pohybového aparátu ako sú bolesti chrbta, bedrových kĺbov, kolien, tenisových lakťov, pri skolióze, lordóze, kyfóze, rozdielnej dĺžke dolných končatín (pokiaľ sa nejedná o vrodenú vadu), pri ťažkostiach s čeľusťami, prehĺtaním.

Ďalej môže pomôcť aj pri bolestiach hlavy, krátkozrakosti, črevných ťažkostiach, kŕčových žilách, srdečnej arytmii, problémoch s koncentráciou u detí, šumení v ušiach, pri ťažkostiach s krvným tlakom, závratiach, pri znecitlivení rúk i žalú- dočných ťažkostiach...

Touto technikou sa uvoľňujú energetické centrá, ktorých zablokovaním dochádza k postupnému zanášaniu kĺbov a tým i k vzniku degeneratívnych zmien. Ošetrenie sa nevykonáva pri akútnych zápaloch, tesne po operáciách a pri osteoporóze v pokročilom štádiu.

Na začiatku sa robí vyšetrenie dĺžky dolných končatín. V prípade zhoršenej funkcie niektorého kĺbu bude kĺb uvedený do správnej polohy. Ďalej nasleduje kontrola stavu chrbtice. V prípade vyskočenia stavca, masáž pokračuje Breussovou masážou chrbtice za použitia ľubovníkového oleja.

Aj v prípade, že je chrbtica v poriadku Breussová masáž je veľmi príjemným uvoľnením chrbtice.


Bankovanie (trvanie 60 min) 


Liečenie bankami je stará metóda známa už v staroveku, používaná na potláčanie bolesti pohybového aparátu - uvoľnenie zatuhnutého svalstva, ako i k zmierneniu problémov vnútorných orgánov. Pri tejto masáži sa na pokožku prikladajú banky - sklenené nádobky, v ktorých sa vytvorí podtlak a ten spôsobí ich prisatie na pokožku.

Banky uvoľňujú svalstvo, spazmy a gelózy do hĺbky, zrýchľujú krvný a lymfatický obeh, čím zároveň detoxikujú, prečisťujú telo. Banky pôsobia tiež na duchovnej báze, uvoľňujú emócie. Detoxikačný účinok tejto masáže umocňuje zvýšený príjem tekutín. Bankovanie je vhodné i proti bolesti chrbtice

Liečebná terapia telovými a ušnými sviečkami (trvanie 15 min.) - už starodávne národy prišli na to, že ak v ceste prúdenia energie vznikne prekážka, táto blokáda nám spôsobuje bolesť. Telová alebo ušná sviečka pomôže k uvoľneniu a obnoveniu toku energie. Sviečky bývajú vyrobené z bavlny, včelieho vosku/ parafínu a esenciálnych olejov.

Lievikovito zvinuté plátno namočené do včelieho vosku umožňuje vytvorenie komínového efektu. Teplo vytvorené horením sviečky zmäkčuje nahromadený aj zaschnutý maz a vytvorený komínový efekt ho vysaje. Sviečka tým uvoľní vzniknutý blok v organizme. Táto metóda je vhodná na liečenie bolesti chrbtice, svalov a kĺbov.

Aplikácia: Sviečku zapálime na hornom, širšom okraji a priložíme na postihnuté miesto. Teplo zmäkčuje nahromadené usadeniny, pozitívne ovplyvňuje prípadné zablokované toky energie, obnoví sa prúdenie tekutín medzi bunkami.

Cez rozšírené póry kože sa dostanú do zablokovaných tokov výťažky liečivých rastlín a esenciálne oleje. Podtlak vytiahne rozpustené usadeniny a hnisavý odpad z tela na stenu sviečky.


Spinal Touch metóda vyrovnávania chrbtice (trvanie 60 - 90 min.) 


Táto metóda patrí medzi jemné, neinvazívne dotykové terapie. Patrí medzi holistické metódy, ktoré pôsobia na telo ako celok. Ako taká nerieši čiastkové problémy organizmu, ale tým, že harmonizuje celok, aktivizuje vlastné regeneračné procesy organizmu, ktoré čiastkové problémy riešia tým najoptimálnejším spôsobom.

Pri aplikácii metódy sa napráva ťažisko tela, dochádza k uvoľneniu panvovej oblasti, krížo-kýčelno-bederného skĺbenia, všetkých častí chrbtice a okolitých svalových skupín. Dochádza k vyrovnaniu chrbtice do vzpriamenej polohy, k zlepšeniu prietoku energií v tele a tým k stimulácii prakticky všetkých telesných orgánov, najmä tráviacich a vylučovacích.

Vzhľadom k previazanosti fyzického a psychického stavu organizmu dochádza k priaznivému pôsobeniu na psychiku a tým spätne k priaznivému pôsobeniu na fyzický stav tela.

Túto univerzálnu metódu je možné použiť prakticky pre všetky skupiny ľudí, bez ohľadu na vek pri riešení problémov v oblasti fyzickej i psychickej. Kontraindikácie nie sú známe. Čiastočne kontraindikácie existujú u epilepsie a ďalej u chorôb infekčných, horúčkových a ochoreniach kože v kontaktných miestach.

Metóda pomáha pri skolióze, lordóze a kyfóze chrbtice, stuhlosti a bolesti chrbtice, bolesti kĺbov, bolesti chrbtového svalstva, stuhlosti stavcov, ramien a krku, mravčení v končatinách, artritíde, strese, migrénach, stavoch úzkosti, hučaniu v ušiach, únavovom syndróme, poruchách rovnováhy, problémoch v tehotenstve, poruchách videnia, roztrúsenej skleróze, astme, problémoch s vyprázdňovaním.

Jedno ošetrenie pozostáva z nasledovných procedúr:


1. Vyrovnanie dĺžky nôh

2. Masáž chrbtice s ľubovníkovým olejom

3. Manuálne naprávanie chrbtice – Dornova metóda, bankovanie

4. Napravenie ťažiska tela – Spinal Touch


Kombinovaná relaxačná masáž chrbtice (trvanie 60 – 90 min.) 


Je to metóda na jemné ošetrenie stavcov a kĺbov v oblasti chrbta, priamo ale aj nepriamo je spojená s chrbticou kde sa pracuje s klientom ležmo.

Bezbolestne sa ošetrujú a uvoľňujú zablokované miesta. Táto metóda je vynikajúci prostriedok pri bolestiach chrbta v krížovej aj medzilopatkovej oblasti. Uľavuje takmer okamžite od bolestí, napráva posun v sakrálnej oblasti, skoliózu a mnoho iných problémov sa touto metódou môže vyriešiť.

Doplnkom je masáž s ľubovníkovým olejom, zameraná na medzistavcové platničky a uvoľnenie svalstva. Je to masáž silne energetická, harmonizujúca, ukľudňujúca, ktorá rieši duševné, energetické a telesné blokády.

Je kľúčom k riešeniu problémov pohybového aparátu, hlavne v oblasti krížovej kosti. Pracuje sa s ľubovníkovým olejom za pôsobenia osmotického tlaku.

Jedno ošetrenie pozostáva z nasledovných procedúr:

1. Vyrovnanie dĺžky nôh

2. Odblokovanie krčnej chrbtice

3. Segmentová masáž chrbtice

4. Reflexná masáž chrbtice

5. Masáž chrbtice s ľubovníkovým olejom



Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbtice.


nikol-chovancova-facebook-800px.png

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára