11 januára 2014

Škola chrbtice


Známy fakt je, že svaly, aby boli zdravé potrebujú pohyb. Systém svalstva sa správnym používaním dokáže sám opraviť (stavce, väzivá a platničky) a zostáva v poriadku.

Nesprávnym zaťažovaním respektíve nepoužívaním svalov dochádza k rozpadu systému. Následky už mnohí poznáte - sú to bolesti chrbta.

TIP: Ako si zmiernite bolesť chrbta sa dozviete v e-knihe zdarma „5 návykov ako sa zbaviť bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu

Princíp správneho používania svalov a držania tela využíva aj Škola chrbtice. Jej hlavnou úlohou je naučiť Vás vnímať vlastné telo (chyby v držaní), naučiť Vás zásady správneho držania tela (správny postoj, správne sedenie) pri činnosti a pohybe, ako uvoľniť a mobilizovať vaše svalstvo, ako posilňovať svaly a ako sa vysporiadať so svalovou nerovnováhou.

Postup odstránenia bolestivého stavu chrbta v Škole chrbtice je nasledujúci:

1. odstránenie bolesti (pomocou rehabilitácie, fyzikálnej terapie, mobilizácie, mäkkých techník, infúzií....)
2. uvoľnenie svalového napätia
3. mobilizácia zablokovaných kĺbov
4. uvoľnenie skrátených svalov
5. posilnenie oslabených svalov
6. vyrovnanie svalovej nerovnováhy (disbalancie)
7. nácvik správneho držania tela pri činnosti (správne sedenie) alebo pokoji

Všetkých 7 krokov, by ste mali najprv absolvovať v odbornom zdravotnom centre (na Slovensku je to fyzioterapia). Tam by ste si mali prejsť celým procesom školy chrbtice pod vedením odborníkov. 

Až následne by ste mali pokračovať v Škole chrbtice (body 4 až 7) pravidelne (denne) doma a vytvoriť si z nej celoživotný návyk, ktorý by sa mal stať súčasťou Vášho života.

Štruktúra hodiny školy chrbtice

1. Prednáška o pohybovom systéme ľudského tela (zloženie a funkcia chrbtice, funkcia svalov, väzov a nervová sústava a súvislosti medzi nimi).


2. Aktivizácia, analýza polohových a pohybových návykov (správne sedenie, zdvíhanie, držanie postoja ....) a ich vylepšovanie.


3. Zlepšenie postavenia tela v rámci každodenného života, rozpoznanie vyváženia svalstva, analýza vplyvu stresu a uvedomovanie si zlepšovania stavu.


4. Nácvik uvoľnenia skrátených svalov, posilňovanie oslabených svalov, realizovanie zlepšenia psychického stavu, zlepšenie pohľadu na vnútorné problémy a naučenie sa uvoľniť psychiku v rámci bežného života.

Škola chrbtice je nielen preventívna, ale aj terapeutická. Je určená Vám, ktorí si chcete osvojiť správne pohybové návyky a predísť ťažkostiam s pohybovým aparátom. 


Vo fyzioterapii sa najčastejšie využíva pri liečbe chronických bolestí chrbtice. Obrovské zastúpenie má najmä v prevencii bolesti chrbta.


Na Slovensku spopularizoval školu chrbta odborník na pohybový aparát a prednosta kliniky Prof. MUDr. Anton Gúth, CSc, ktorý o tom napísal výbornú knihu Bolesť a škola chrbtice.

Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice. 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára