28 mája 2011

Vitajte v klube bolesti chrbtice

Vážení členovia klubu "BOLESTI CHRBTICE" hneď v úvode Vás musím sklamať. Asi 95% z Vás sa nikdy nezbaví bolestí chrbtice resp. chronických bolestí chrbtice. Prečo je to tak? No jednoducho, je to vo vašej vôli resp. nevôli riešeť príčinu vaších bolestí.

Poviem Vám jeden príklad: Aaaach už asi 4 mesiace ma pobolieva chrbát no musím s tým niečo urobiť. Tak zájdem na internet a pozriem sa, čo by mi mohlo pomôcť.

Á super nejaké tabletky proti bolesti alebo zázračná mastička. Budem ich užívať a hurá je po probléme. Po dvoch týždnoch užívania prichádza úľava. Aké je to jednoduché, pomyslíte si. Áno asi v 0,0000001% prípadoch to funguje.




Avšak v ostatných? Vrátite sa opäť do práce, kde sa hrbíte pred PC, nervuje vás šéf, nestíhate termíny a stres je na svete. 


Celý deň nosíte obrovskú záťaž, keď sedíte v práci, v aute a doma pred telkou. Keď tu zrazu sa tá prekliata bolesť vráti a investícia do tabletiek a mastičiek je neúčelná.

Pravda je, že neexistuje jedno univerzálne riešenie na bolesti chrbtice, ale v tomto momente, vy začínate cestu hľadania a poznania vášho problému. Samozrejme najlepšia cesta hľadania vhodnej terapie resp. terapií pre váš boľavý chrbát je za pomoci odborníkov.

Chcem ešte raz podčiarknúť odborníkov, ktorí zisťujú všetky možnosti vášho problému. Ten tzv. odborník, ktorý vám hovorí, že jeho metóda je jedinečná, tak vás pravdepodobne klame a tomu by som veľmi neveril. Len ten kto vám naozaj pomože ste vy sám.

Tzn. vy sám si vyhľadáte doktora (odboríka), vy sám sa rozhodnete, ktorá terapia vám najviac vyhovuje a vy sám tú terapiu budete vykonávať (najlešie za pomoci odborníkov). Dôležité je okamžite sa rozhodnúť riešiť svoj problém.

Neváhajte a neodkladajte, ak vás niečo bolí dlhšie ako tri mesiace, riešte to a nevyhovárajte sa na nedostatok času. Čím dlhšie to odkladáte, tým dlhšie sa liečia vaše problémy a ich riešenie je drahšie.

Sú terapie, ktoré sú účinné pre akútne bolesti a iné lepšie na chronické bolesti. Sú rôzne metódy napr.lieky, neinvazívne metódy, operácie .... Avšak mnohí odborníci tvrdia, že obrovské množstvo pacientov si môže vyliečiť svoje problémy s chrbticou bez liekov i bez operácie.

Ide hlavne o to, aby ste ste vytorili funkčný svalový systém s pevným stredom tela. Akým spôsobom? To sa dozviete v ďalších článkoch. Lekára by ste si mali vybrať takého, ktorý sa vám venuje a opýta sa vás na všetko v súvislosti s vaším problémom.

Správny lekár vás musí po zdravotnej stránke poriadne prelustrovať. Tzn. kde vás to bolí, čo jedávate, mali ste niekedy nejaký úraz, bolí vás hlava, alebo bolí vás v oblasti žlčníka? Rozumiete, čo tým myslím? Telo vzniklo z jednej bunky takže všetko je pekne prepojené.

No lekár by vám mal poradiť na základe vášho problému určitú terapiu. Ak nepomôže, tak musí postupne zisťovať iné možnosti.

Takže liečenie chrbtice je cieľavedomý proces, ktorý vedenie do zdarného konca. Napr. ja to riešim takto: diskutujem s odborníkmi, pýtam sa ich na rôzne možnosti, hľadám na internete a kombinujem.

Napr. dám si masáž s tenisovou loptičkou, potom trikrát denne špeciálne cviky na chrbticu, snažím sa dodržiavať správne držanie tela pri sedení resp. obmedzujem sedenie, chodím v práci len po schodoch nie výťahom a snažím sa športovať.

Musím povedať najviac mi pomohli jednoduché cviky (cviky na chronické bolesti chrbtice) zamerané na spevnenie svalového korzetu a debordelizácia hlavy tzn. eliminovanie stresu. Tak rozhodnite sa teraz, lebo budete celý život trpieť a brať tabletky bez výrazného efektu.

Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára