27 decembra 2010

Fyziologická regulačná medicína proti bolesti chrbtice

Dnešná doba nám prináša novú epidémiu a to epidémiu bolesti pohybového aparátu. Ľudia pracujúci pri počítačoch resp. vykonávajúci rovnaké činnosti napr. pri automatických linkách jednostranne zaťažujú svoj pohybový aparát.

Výsledkom sú bolesti, ktoré vychádzajú z jednostrannného preťažovania chrbtice, obmedzenia pohybu kĺbov a oslabenia svalov.







Ľudia zo začiatku nepovažujú za podstatné riešiť svoj problém, pretože ich bolesti pohybového aparátu ako je chrbtica, kĺby a svaly nie sú až také súrne. Väčšinou títo ľudia navštívia lekára, až keď je to akútne.


Tak ako sa rýchlo šíri epidémia bolesti chrbtice a ostatného pohybového aparátu, rovnako rýchlo napreduje aj výskum v oblasti liečby pohybového aparátu. V tetjo súvislosti zaujímavú metódu predstavuje tzv. FYZIOLOGICKÁ REGULAČNÁ MEDICÍNA (FRM).

Fyziologickú regulačnú medicínu (FRM) je možné využiť aj napr. na liečenie bolestí pohybového aparátu (bolestí chrbtice, kĺbov a svalov).

Princípom FRM je injekčná aplikácia veľmi nízkej dávky látok (hormónov) do oblasti bolesti. Napriek nízkej dávke, tieto látky (hormóny) dokážu liečiť postihnuté miesto bez nežiaducich reakcií.

V rámci liečby bolesti, a to najmä chronickej, sa podávajú miniatúrne dávky tzv. β-endorfínu (látka, ktorá sa vytvára v mozgu a tlmí bolesť) v kombinácii s kolagénom a extraktmi z niektorých liečivých rastlín (ploštičník, trezalka, arnika a i.). Výsledkom je potlačenie zápalu a zmiernenie bolesti v postihnutej oblasti.

FRM je využiteľná na liečbu artrózy, blokád chrbice a aj bolestí (aj nervových), ktoré zasahujú oblasť krčnej chrbtice, hrudníka, chrbta a krížov, ramena, bedier, kolien, malých kĺbov, napr. rúk, a bolesti svalov a väzív.

Príkladom liečby metódou FRM sú prípravky Guna-MD (ampulky). Pri liečbe pacienta sa vykoná injekčná aplikácia 1 až 10 ampuliek Guna-MD. Cena jednej aplikácie je cca 15 Eur. Niektorým pacientom stačí jedna injekcia, ktorej účinnosť je približne jeden rok. Závisí od pacienta, intenzity bolesti a diagnózy.

Výhodou a prednosťou FRM je, že pri jej použití dochádza k zlepšeniu zdravotného stavu a utlmenie bolesti pacienta. Taktiež sa môže obmedziť spotreba rizikových antireumatík, protizápalových liekov a analgetík. FRM nepredstavuje riziko nežiaducich účinkov a interakcií. FRM možno aplikovať aj v tehotenstve a pri dojčení.

Nevýhodou FRM je, že sa táto liečba nehradí z prostriedkov verejného zdravotného poistenia a v prípade, že sa pacient pre ňu rozhodne, musí investovať vlastné finančné prostriedky (cca 15 Eur jedna ampulka).

Liečba pomocou antireumatík a analgetík, ktoré vyvolávajú ďalšie nežiaúce účinky, znamená predĺženie pobytu u lekára. Preto z hľadiska efektívnosti liečby FRM bez vedľaších účinov je lepšie a účelnejšie investovať do svojho zdravia ako riskovať dlhší pobyt v nemocnici s nežiaducími následkami.

Prípravky FRM sa bežne aplikujú v lekárskych ambulanciách. Lekárov, ktorí môžu aplikovať uvedené prípravky nájdete na tomto linku:  ZOZNAM LEKÁROV NA SLOVNESKU.

Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára