23 novembra 2015

Ako som odhalil tajomstvo zbavenia sa bolesti chrbta - pravdivý príbeh


Ako sa zbaviť raz a navždy bolesti chrbta? Tak touto otázkou som za zaoberal celé dva roky pred 14 rokmi. Vŕtala mi hlavou skoro každý deň a neskôr prakticky neustále.

Môj chrbát sa mi po celú tú dobu stále pripomínal vo forme takých neznesiteľných pocitov, že som pred nimi v podstate nemohol uniknúť.


TIP: Ako si upokojiť bolesť chrbta už za týždeň sa dozviete  v e-knihe zdarma „8 tipov ako si už za týždeň uľaviť od bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu

Lieky proti bolesti som odmietal. Radšej som niekedy ráno nevstal ani z postele, ako by som si mal tlmiť bolesť chemickým hnusom.

To mi moje vedomosti z oblasti biológie a chémie predsa len nedovoľovali. A tak som radšej trpel ako zajac v pasci a premietal som si v hlave tu otázku všetkými možnými i nemožnými myšlienkovými pochodmi.


Za tú dobu som si svoje dosť pretrpel. Až som nakoniec odpoveď na otázku Ako sa zbaviť bolesti chrbta po dlhých ubolených 24 mesiacoch našiel. 


Moja krátka cesta k bolesti chrbta.


Ako chlapec z malej dedinky som dlhé roky celý deň šťastne poletoval vonku, jazdil na bicykli a pomáhal môjmu tatkovi.

Až do tej doby, kým som bol prijatý (ešte som to vtedy nevedel: "zajatý") na vysokú školu do Prahy. V tej chvíli som sa usadil (na niekoľko rokov ale som si to ešte neuvedomoval) na mučenie, k počítaču, na prednáškach.

Sem tam som začal cítiť výstrelky môjho chrbta a ani zrak nebol to čo býval. To z toho, ako som bol celý deň prilepený k stoličke a z neustáleho čumenia do monitoru, skrípt alebo poznámok v zošite.

Aj keď len študijný ale uponáhľaný, stresujúci a bláznivý život v Prahe bol v porovnaní s mojím predchádzajúcim životom v dedinke s malebnými lúkami Vysočiny so 100 obyvateľmi poriadne v kontraste.

Ako mladík, ktorého telo veľa znesie, som sa vôbec nezaoberal pocitom, že tento životný štýl je vlastne takou plazivou zvieracou kazajkou, ktorá dá o sebe už čoskoro vedieť.

Onedlho som ľutoval každú chvíľu, ktorú som nevyužil na to, aby som sa trochu ponaťahoval, šiel na prechádzku alebo si zacvičil.

Roky bežali a chrbát pobolieval stále viac. Po promócii HURÁ do pracovného života. Čo to pre mňa v skutočnosti znamenalo?

Sedenie v kancelárii!!!!! (moderný žalár pre môj chrbát). Tam som sa na nejakú dobu nechal dobrovoľne prikovať ku stoličke a svoj chrbát mučiť tými najúčinnejšími prostriedkami – nečinnosťou, hrbením sa nad klávesnicou a stresom z čísel v tabuľkách .


Ako sa moje bolesti prejavovali?


Bolo to peklo! Cez deň brutálne a nikdy sa nekončiace bolesti chrbta, stuhnutý krk, stres a celé telo dolámané. Dopovanie sa kávou, čajom, aby som otupený pri počítači nezaspal.

Večer ma naopak kofeín na oplátku nenechal spať. A tak prichádza počítanie povestných ovečiek do nekonečna v snahe zaspať. A pri tom začína asistovať bolesť chrbta a víta milión čertov, ktorí pichajú horúcimi vidlami do bedier, šije a zátylku.

Pomaličky ale isto som mal problém sa vôbec nadýchnuť. To, čo som cítil v okolí hrudnej kosti ma vydesilo a vystrašilo. Mal som obavu, či v nasledujúcich hodinách nedostanem infarkt alebo či som už nejaký slabší neprekonal.

Pýtal som sa sám seba: Ako sa toto mohlo stať? Predtým som takéto problémy vôbec nemal?


Ako začali moje návštevy u lekára bez výrazného efektu.


Nasledovali návštevy u lekára. Rontgeny, vyšetrenia, ordinácia, čakárne, masáže, rehabilitácie, elektrický prúd do svalov pomáhali len na malú chvíľku.

Prinieslo to len dočasné zlepšenie, ale bolesť chrbta sa znova a znova vrátila. ONI (lekári, terapeuti, maséri...) mi nedokážu pomôcť. Presviedčajú ma. "Sú to trvalé zmeny pán PACIENT a nie je možné s tým nič robiť."

"Nasadíme vám lieky na bolesť. Asi po piatich rokoch vám prestanú zaberať a potom ich vymeníme." To je prosím verdikt tých, ktorí majú byť naším sprievodcom ku zdraviu.


Ako mi vypláchla žalúdok sedemdesiatročná rehabilitačná sestra



Po dvoch rokoch nekončiacej sa bolesti chrbta, som mal to šťastie stretnúť sedemdesiatročnú rehabilitačnú sestru v skvelej kondícii, ktorá mi bez servítky vyčítala, že v 25 rokoch nemám nárok na to, aby ma bolel chrbát! 

Povedala: "Ty by si mal masírovať mňa! Fňukanie ti nepomôže. Budeš musieť ty sám začať niečo robiť s tvojim boľavým chrbtom.

Najprv sa ma ako "chudáka pacienta" táto výčitka tak trošku dotkla. Čo si to vôbec dovoľuje. Na to nemá právo. Vôbec nechápe ako mi je a ako to bolí!

Je tu predsa na to, aby ma masírovala a nie aby ma osočovala! Rozčuľoval som sa v duchu.

Veľmi rýchlo sme sa ale skamarátili. Dnes jej vďačím za to, že ma vtedy vôbec nešetrila. V podstate mi ukázala veci, tak ako naozaj sú - bez servítky.

Že sa k svojmu chrbtu chovám horšie ako k handre a všetok môj plač je v podstate výhovorka.

Vyrozprávala mi svoj príbeh že vo svojich 70 rokoch (kedy ešte stále pracovala ako rehabilitačná sestra!!!), sa cíti lepšie, ako keď mala 50 rokov.

Vtedy bola strhaná, trpela bolesťou chrbta, kĺbov a mala ďalšie zdravotné problémy. Doktori si s ňou nevedeli rady. Pomýšľala na to, že by bolo najlepšie nežiť. Čo bol ten obrat v jej živote? Začala každý deň cvičiť. A úplne jej to zmenilo život.

Práve toto bolo tým nakopnutím, ktoré ma inšpirovalo a umožnilo mi nahliadnuť na celú svoju situáciu z iného uhlu pohľadu.

Ukázala mi, že nie som obeť. Môžem v danej veci mnohé vykonať a zmeniť. Milá pani tak stála v samom začiatku môjho uzdravenia. A týmto by som jej rád poďakoval za záchranu môjho zdravia.

Z ubolených sťažností ako: „Nikto z doktorov si s tým nevie rady.“ alebo“....na rehabilitácii s tou mojou šialenou bolesťou chrbta zase nedokázal nič urobiť...“, sa mi v hlave začal skladať uvedomelejší pohľad na vec: „Verím, že si chrbát môžem vyliečiť sám. A od tejto chvíle preto urobím všetko pre to. Začínam hneď teraz.


Ako sa mi zmena vyplatila a uzdravila mi chrbát



Nebolo toho málo, čo som potom vo svojom živote zmenil. Ale behom cca štyroch mesiacov nastala zásadná zmena. Bolesti v chrbte úplne skončili. Dokonca som vymenil kanceláriu za inú prácu a sám som začal pomáhať ľuďom s ich chrbtom ako masér.

Presný postup, ako som si svoj chrbát uzdravil sa do tohto článku nevojde. Tak som sa rozhodol, že o tom napíšem knihu ako sa mi to podarilo.

Všetky praktické rady a tipy ako som si úspešne uzdravil môj chrbát uvádzam vo svojej e-knihe zdarma  8 tipov, ako si už za týždeň uľaviť od bolesti chrbta.

Ak sa to podarilo mne, tak verím, že sa to podarí aj vám. Stačí dodržiavať len pár zásad, ktoré v knihe uvádzam. Prajem vám skoré uzdravenie vášho chrbta.:)

Autor článku: masér DAVID CHÁB