23 februára 2016

Trakčné lehátko - geniálna pomôcka ako napraviť vašu chrbticu bez námahy

Zo základnej školy si určite pamätáte, že gravitácia (zemská príťažlivosť) je to, čo vás drží pevne na zemi. Gravitácia pôsobí rovnakou silou na všetky časti vášho tela a ťahá ich priamo k zemi.

Aby ste mohli chodiť vzpriamene a prekonali gravitáciu, musíte sa trošku ponamáhať. Stáť a chodiť vzpriamene dokážete len vďaka vašim svalom (väzom, fasciám, šľachám) a kostiam, ktoré pracujú ako jednoliaty tím spoločne.


Lenže v dnešnej dobe má moderné telo menej pohybu alebo naopak je veľmi preťažené (manuálne zamestnania). Preto vaše svaly, väzy a fascie z veľkej časti zabudli, ako správne vykonávať svoju prácu. Vďaka tomu dochádza k zaťaženiu vašich kostí a šliach, čo často vyúsťuje do bolesti kĺbov a svalov . 

Bolesť pocítite predovšetkým v oblasti chrbtice, kde ústi najviac nervových zakončení. Pôsobením gravitácie dochádza aj k zúženiu medzistavcových platničiek.

Denné pôsobenie gravitácie na vaše telo zapríčiňuje zaguľatený chrbát, ploché nohy (vyrovnanú klenbu), predsunutie hlavy, zúženie medzistavcových priestorov, bolesť medzi lopatkami, zúženie platničiek a ostatné problémy vášho pohybového aparátu.


Ako gravitáciu oklamať aby chrbát nebolel?


Našťastie existuje riešenie ako gravitáciu oklamať a pomôcť vašim svalom, kostiam ale i vnútorným orgánom. Stačí, ak otočíte svoje telo NARUBY. 


Neradím vám, aby ste hneď utekali do lesa alebo do telocvične a vešali sa po stromoch alebo hrazdách. Existuje na to geniálna a veľmi účinná pomôcka. Volá sa trakčné (naťahovacie) lehátko.


Trakčné lehátko je geniálnou rehabilitačno-cvičebnou pomôckou. Výrazne zmierňuje bolesti chrbta a pohybového aparátu. Pomáha dostať vaše svaly, kosti, kĺby a vnútorné orgány do rovnováhy vďaka obrátenej polohe vášho tela.


V polohe naruby na trakčnej lavici sa vaše svaly rýchlo uvoľňujú. Chrbtica sa značne natiahne už po pár minútach. Toto predĺženie je spôsobené prílevom výživnej tekutiny do jadra platničky, ktoré vyživuje chrupavku. 


Pri pravidelnom naťahovaní tela (trakcii) dochádza k regenerácii medzistavcových platničiek, kostí, svalov, väzov a fascií. 


Vďaka obrátenej polohe na trakčnom lehátku dochádza k výraznej úľave od chronických bolestí chrbta, k zlepšeniu chybného držania tela, k uzdravovaniu a skolióz všetkých stupňov.

Obrátenú polohu na trakčnom lehátku zaujmete jednoducho a pohodlne. Bez akejkoľvek fyzickej námahy si môžete zvoliť rôzne uhly obrátených polôh. 


Pri použití trakčného lehátka sa riaďte vlastnými pocitmi. V obrátených polohách by ste sa mali cítiť príjemne. 


Na základe vašich subjektívnych pocitov si zvoľte sklon obrátenej polohy a dobu zotrvania v danej polohe. Lehátko sa naučíte ovládať už po prvých 5 minútach. 


Komu je určená trakčná lavica a aké sú zásady použitia?



Trakčné lehátko je vhodné pre vás, ktorí máte nasledujúce problémy: funkčné poruchy chrbta, chronické bolesti chrbta a pohybového aparátu. 


Je dôležité, aby ste sa pri používaní trakčného lehátka cítili príjemne a nerobili nič nasilu. Ak vám to spôsobuje väčšiu bolesť, tak nevykonávajte na nej žiadne cviky. 



Poloha na trakčnom lehátku by vám mala byť príjemná aby ste dosiahli čo najvyššie účinky. 


Ak ste v rovnovážnej polohe, tak dochádza k odľahčeniu celého tela. Ako keby ste boli v beztiažovom stave. Už len pri vodorovnej polohe pôsobia na vaše telo uzdravovacie účinky. 


Do šikmých (obrátených polôh) sa dostávajte postupne (klikni na video). Doba v šikmých polohách sa odporúča max 1min. až 5 min. V úplne kolmých polohách zostaňte maximálne do 1 min. Za túto dobu sa telo dostatočne natiahne a kĺbiky sa uvoľnia a dostanú do pôvodných polôh. 


Potom sa vráťte do rovnovážnej polohy. V nej zostaňte maximálne 5-8 min. Aj v tejto polohe pretrváva natiahnutie a uvoľnenie tela aj napriek nižšej intenzite zaťaženia. 


Takto to opakujte v rámci jedného cviku maximálne dvakrát. 


Ak počas cviku pociťujete bolesť alebo máte nepríjemné pocity (tlak v hlave, pocit na dávenie ...) hneď sa vráťte od rovnovážnej polohy a nechajte tieto sprievodné javy doznieť. 


Pri väčších sprievodných problémoch volíme uhol sklonu lavice čo najmenší, striedavo s polohou rovnovážnou a zvyšujeme ho postupne podľa adaptácie organizmu. 


Pri návrate zo šikmej polohy do polohy východzej doporučujeme ostať niekoľko minút /2-3/ v polohe rovnovážnej. 


Frekvenciu a intenzitu používania si volte postupne podľa svojej vlastnej znášanlivosti. Začnite 4xdenne po 5 min. 


Po adaptácii organizmu môžeme dobu trakcie predĺžiť a skrátiť počet cvičení napr. 1x denne po cca 15 min. 


U starších a chorých ľudí odporúčam začať s polohou rovnovážnou striedavo s polohou šikmou do cca 50-100 hlavou dole. 


Používanie podľa hore uvedených zásad je bezpečné a značne efektívne. Vždy konzultujte použitie trakčného lehátka s odborníkom a lekárom!!!!

Ako cvičiť na trakčnom lehátku si môže pozrieť na videu.





Cviky na trakčnom lehátku sa neodporúčajú pre ľudí s nasledujúcimi lekárskymi diagnózami :



- vážne srdcové ochorenie 


- ťažšie stavy po infarkte myokardu, 


- ťažké vrodené srdečné vady 


- stavy po mozgovej mŕtvici 


- pri bolestiach hlavy po zápale mozgových blán 


- pri výduti mozgu 


- zelený zákal očí, 


- akútne stavy po zlomeninách stavcov, 


- totálna endoprotéza kolien 


- po čerstvých operáciách platničiek chrbtice, 


- pri hemofílii 


- pri ťažkej cukrovke 


- stavy po operácii lebky 


- stavy po vysokej amputácii jednej dolnej končatiny 


- ťažké psychotické stavy /stavy nepríčetnosti a pod./ 


- trvalo vysoký krvný 


- nadmerne zvýšená činnosť štítnej žľazy 


- vážne vnútorné ochorenia /napr. kolagenóza, akútne zápaly a ďalšie podľa odporúčaní lekára


Ak ste vážne chorí alebo máte iné závažné zdravotné problémy použitie trakčného lehátka konzultujte s vašim lekárom. Použitie trakčného lehátka vždy konzultujte so svojim lekárom, či je pre vás vhodné. 


Pokiaľ sa používaním trakčnej lavice pri liečbe bolesti prehlbujú, tak nepoužívajte trakčné lehátko bez konzultácie s lekárom.

4 komentáre:

  1. V kontraindikáciach máte endoprotezu kolien. Ako je to s výmenou bedrových klbov? Môže taký človek použiť trakčné lehátko? Ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravim kúpil som si lehátko chcem sa spýtať ako dlho a ako často sa mám na ňom naťahovať? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyššie je článok o tom. Začnite 1 minúta s nie veľmi vertikálnou polohou. Pri pravidelnom používaní Vám poradí telo.

      Odstrániť
  3. Dobry den,dcera-13r.ma skoliozu vyse 20st.v driekovej oblasti.Je tato postel vhodna pre nu,popripade ake cviky su na posteli pre nu vhodne?dakujem

    OdpovedaťOdstrániť