04 júna 2015

Ako Petrovi spôsobili bolesti v hrudníku krivá chrbtica a vychýlená lopatka (skutočný príbeh)

Volám sa Peter. Mám 30 rokov. Do chvíle, kým som začal mať bolesti chrbta som si vychutnával život bez zdravotných problémov.

Veľa rokov som nepotreboval žiadneho všeobecného alebo iného lekára. Menšie nachladenie či virózy som liečil tzv. ľudovo: čaje, ovocie, zelenina, med a oddych.

TIP: Ako si zmiernite bolesť chrbta sa dozviete v e-knihe zdarma „5 návykov ako sa zbaviť bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu

Ako ma začalo pichať v hrudníku

V decembri 2014 som začal pociťovať mierne pichanie v ľavej časti hrudníka. Trvalo to 5 až 10 sekúnd približne trikrát týždenne. Myslel som si, že je to niečo so srdcom. Preto som prestal fajčiť a piť energetické nápoje.

Za tuhého fajčiara som sa nepovažoval. Pravidelným fajčiarom som sa stal, keď som mal 28 a energetické nápoje som vypil v priemere 0,5 l denne.

Tá bolesť v ľavej časti hrudníka bola pichľavá, tupá a nepríjemná. Mal som pocit nejakého ostrého telesa niekde v oblasti prsníka. Časom sa to zhoršovalo. Bolesť bola stále častejšia a intenzívnejšia.



Ako som skončil s prudkou bolesťou na pohotovosti



Vo februári 2015 bola bolesť tak neznesiteľná, že som musel o druhej ráno privolať prvú pomoc. Na pohotovosti mi spravili mi EKG, kde sa nič vážne nepotvrdilo. Aj tak som zostal v nemocnici na pozorovaní. Opakovane mi spravili EKG a RTG hrudníka a opäť bolo všetko v poriadku. Dostal som injekciu od bolesti a o šiestej ráno som bol prepustený.

Po tomto nepríjemnom zážitku som v najbližšom čase so správou z pohotovosti navštívil všeobecného lekára. Ten ma hneď vydesil, že má podozrenie na zväčšené srdce. Odporučil ma na kardiograf. 

Výsledkom vyšetrenia bola menšia nedomykavosť mirtálnej chlopne v ľavej časti srdca do 1 stupňa. Táto diagnóza vraj nie je vážna, ale je za potreby ju sledovať. Takže vyšetrenie ˝ negatívne ˝.


Príčina bolesti v hrudníku odhalená



Vyšetrujúci lekár mi oznámil, že príčinou bolesti v hrudníku môže byť hrudná chrbtica. Pretože si na sonografe všimol, že v oblasti lopatiek mám mierne vychýlenú chrbticu doľava. Odporučil mi absolvovať neurologické vyšetrenie.

Na neurológii ma pán doktor komplexne vyšetril a zistil, že mám pravú lopatku mimo os, je nižšie ako ľavá. Určil diagnózu ako miernu skoliózu. Bolesť v hrudníku identifikoval ako podráždené nervové zakončenia z dôvodu tlačenia chrbtovej kosti na koreň nervu. Predpísal mi lieky od bolesti a poskytol príručku s cvikmi na chrbticu.

Medzi tým som ešte z vlastnej iniciatívy absolvoval ortopedické a pľúcne vyšetrenie, krvný obraz a vyšetrenie na štítnu žľazu. Všetko bolo v poriadku. Tak som teda začal cvičiť. Po niekoľkých dňoch pravidelného cvičenia sa okrem bolesti v hrudníku dostavili aj bolesti chrbta.


Ako som sa nevzdal v boji s bolesťou


Tá bolesť vyžarovala z oblasti lopatiek do brucha, hlavy, ľavého ramena, ruky a čeľuste alebo zubov. Okrem fyzického stavu sa mi zhoršil aj stav psychický. 

Začal som mať depresie, úzkosti a strach zo smrti. Začalo mi zvierať hrdlo, zle sa mi dýchalo, mal som pocit búšenia srdca a nevoľnosť. V určitej fáze to bolo hrozné a na nevydržanie. Aj napriek týmto problémom som cvičiť neprestával.

Znova som navštívil neurológa, ktorý mi vysvetlil dôsledky týchto psychických ťažkostí a následne ďalších problémov, ktoré si vyvolávam sám negatívnym myslením. 

Predpísal mi antidepresívum a lieky na spanie. Od konca februára 2015, čo som sa začal trápiť s týmito bolesťami chrbta a psychickými ťažkosťami sa k dnešnému dňu cítim veľmi dobre.

Ani jeden doktor vám presne nepovie, že je to tak a prečo je to tak. Napriek všetkým tým ťažkostiam som stále cvičil. Každé ráno a každý večer tieto 4 cviky z jógy.

Začal som chodiť do prírody, bicyklovať a behať naboso po mäkkom povrchu (1 kolo na ihrisku denne). Niekedy v máji 2015 sa môj zdravotný stav začal zlepšovať. Ako fyzicky tak aj psychicky.

Každým dňom to bolo lepšie a lepšie. Bolesti v hrudníku ustúpili a sem – tam ma pichne, ale stále menej a menej. Prestal som niektoré z liekov užívať a potešil som aj pána doktora z neurológie. Bol nadšený tým ako sa môj celkový stav zlepšil.

Žiaden z doktorov vás neopraví ako pokazené auto. Všetko závisí od vás samých. Len vy máte tu moc a schopnosť meniť veci k lepšiemu. Hľadajte, učte sa a hlavne začnite sa hýbať.

Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta. Želám vám skoré uzdravenie Miro.