06 júla 2014

Chodenie naboso úľava pre vašu chrbticu


Trápia Vás bolesti chrbtice dlhodobo? Ak áno, tak neváhajte ani na sekundu, rýchlo sa vyzujte a nechajte svoje chodidlá relaxovať!

Nie, nie je to prvo-aprílový žart :). Chodenie naboso je najprirodzenejším ľudským pohybom. Pri chôdzi naboso prechádza cez nervové zakončenia chodidiel až 70% informácií o pohybe tela do Vášho mozgu. 


Čím lepší a priamejší kontakt Vášho chodidla so zemou, tým prirodzenejší je pohyb aj odozva tela na prostredie, v ktorom sa pohybujete.


fyzioterapeuticke-cvicenie-proti-bolesti-chrbtice

Prečo je chodenie naboso tak úžasné?

Bosé chodenie pomáha formovať Váš postoj a samozrejme aj správnu chôdzu, čím sa Vaša chrbtica vyrovnáva smerom nahor a výsledkom je zdravá chrbtica.

Hurááááá!!!!! Dovolenkové obdobie začalo. Ideálny čas na relax pre Vaše ubolené chodidlá, ktoré sa už nevedia dočkať, kedy ich oslobodíte od neforemných tvrdých topánok. 

Konečne si Vaše chodidlá môžu vychutnať príjemné šteklenie chodením po piesku, tráve alebo malých kamienkoch. Ak nemáte tieto možnosti, tak môžete využiť rôzne štekľavé a pichľavé pomôcky alebo bosé topánky. Wau to je úžasné :).

Nádherný pocit úľavy od stiesneného priestoru v neforemných topánkach. Škoda, že je to len krátka doba z celého roku, kedy doprajete svojim chodidlám trošku relaxu a slobody. 

Ale ak si z chodenia naboso urobíte denný návyk, tak sa začnú diať malé zázraky. Pri pravidelnom chodení naboso posilňujete Váš sebavedomý postoj k životu, ste vyrovnanejší a odolnejší voči stresom dnešnej uponáhľanej doby.

Pri chôdzi naboso si dávate väčší pozor na čo stúpate a to pomáha zlepšovať aj Vašu koncentráciu v bežnom živote.

Ak pri chodení naboso nepociťujete žiadnu bolesť, gratulujem Vám, patríte medzi šťastlivcov, ktorí sú bez zdravotných problémov. 

Ale ak pri chodení naboso pociťujete bolesť, pravdepodobne Vaše telo niečo trápi a je najvyšší čas rozmasírovať svoje chodidlá pravidelným chodením naboso :).

Ľudia v civilizovanom svete si príliš zvykli na chodenie v tvrdých topánkach, čoho výsledkom sú rôzne zdravotné problémy. Pretože chodenie naboso je v súčasnej uponáhľanej dobe možné len výnimočne. 



Rady ako dopriať vašim chodidlám relax a tým úľavu pre vašu chrbticu:



-vytvorte si denný návyk chodenia naboso (minimálne 20 minút denne)
-ak máte možnosť chodievajte bosý po piesku, pokosenej tráve alebo po štrku
-ak nemáte čas a možnosť chodiť po piesku, tráve ..., tak využite špeciálne trávnaté rohože alebo iné pichľavé pomôcky, dajte si piesok alebo štrk do vreca a stepujte chvíľočku po ich povrchu alebo jemnou kefou si masírujte chodidlá
-používajte vhodné topánky alebo zdravotnú obuv
-raz začas si doprajte masáž chodidiel
-na zahriatie a uvoľnenie chodidiel môžete stepovať v snehu, studenej vode 
-doprajte si denne pár relaxačných cvikov na chodidlá


Aký prínos má pre Vás chôdza naboso?


-zmiernenie až odstránenie bolesti chrbtice
-podpora krvného obehu a regulácia krvného tlaku
-posilnenie imunity a zapínanie uzdravovacích mechanizmov Vášho tela
-odolnosť voči stresu
-stimulácia reflexných bodov na chodidlách a uvoľnenie blokád vo vašom tele
-zlepšenie koncentrácie
-relax a sloboda pre Vás a Vaše chodidlá

Ak ste skeptickí voči chôdzi naboso dobrým príkladom ako Vás presvedčiť sú africkí domorodci, ktorí bez problémov prejdú denne bosí desiatky kilometrov bez výrastkov, opuchov či pľuzgierov na chodidlách. Zabudnite na chvíľku na stiesnený pocit v topánkach a doprajte si trošku bosej slobody :)




Ako nasimulovať chôdzu naboso vďaka balančným podložkám? Pozri video :)






Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbtice. Želám vám skoré uzdravenie Miro.

fyzioterapeuticke-cvicenie-proti-bolesti-chrbtice