11 januára 2014

Škola chrbtice


Známy fakt je, že svaly, aby boli zdravé potrebujú pohyb. Systém svalstva sa správnym používaním dokáže sám opraviť (stavce, väzivá a platničky) a zostáva v poriadku.

Nesprávnym zaťažovaním respektíve nepoužívaním svalov dochádza k rozpadu systému. Následky už mnohí poznáte - sú to bolesti chrbta.

TIP: Ako si zmiernite bolesť chrbta sa dozviete v e-knihe zdarma „5 návykov ako sa zbaviť bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu

Princíp správneho používania svalov a držania tela využíva aj Škola chrbtice. Jej hlavnou úlohou je naučiť Vás vnímať vlastné telo (chyby v držaní), naučiť Vás zásady správneho držania tela (správny postoj, správne sedenie) pri činnosti a pohybe, ako uvoľniť a mobilizovať vaše svalstvo, ako posilňovať svaly a ako sa vysporiadať so svalovou nerovnováhou.

Postup odstránenia bolestivého stavu chrbta v Škole chrbtice je nasledujúci:

1. odstránenie bolesti (pomocou rehabilitácie, fyzikálnej terapie, mobilizácie, mäkkých techník, infúzií....)
2. uvoľnenie svalového napätia
3. mobilizácia zablokovaných kĺbov
4. uvoľnenie skrátených svalov
5. posilnenie oslabených svalov
6. vyrovnanie svalovej nerovnováhy (disbalancie)
7. nácvik správneho držania tela pri činnosti (správne sedenie) alebo pokoji

Všetkých 7 krokov, by ste mali najprv absolvovať v odbornom zdravotnom centre (na Slovensku je to fyzioterapia). Tam by ste si mali prejsť celým procesom školy chrbtice pod vedením odborníkov. 

Až následne by ste mali pokračovať v Škole chrbtice (body 4 až 7) pravidelne (denne) doma a vytvoriť si z nej celoživotný návyk, ktorý by sa mal stať súčasťou Vášho života.

Štruktúra hodiny školy chrbtice

1. Prednáška o pohybovom systéme ľudského tela (zloženie a funkcia chrbtice, funkcia svalov, väzov a nervová sústava a súvislosti medzi nimi).


2. Aktivizácia, analýza polohových a pohybových návykov (správne sedenie, zdvíhanie, držanie postoja ....) a ich vylepšovanie.


3. Zlepšenie postavenia tela v rámci každodenného života, rozpoznanie vyváženia svalstva, analýza vplyvu stresu a uvedomovanie si zlepšovania stavu.


4. Nácvik uvoľnenia skrátených svalov, posilňovanie oslabených svalov, realizovanie zlepšenia psychického stavu, zlepšenie pohľadu na vnútorné problémy a naučenie sa uvoľniť psychiku v rámci bežného života.

Škola chrbtice je nielen preventívna, ale aj terapeutická. Je určená Vám, ktorí si chcete osvojiť správne pohybové návyky a predísť ťažkostiam s pohybovým aparátom. 


Vo fyzioterapii sa najčastejšie využíva pri liečbe chronických bolestí chrbtice. Obrovské zastúpenie má najmä v prevencii bolesti chrbta.


Na Slovensku spopularizoval školu chrbta odborník na pohybový aparát a prednosta kliniky Prof. MUDr. Anton Gúth, CSc, ktorý o tom napísal výbornú knihu Bolesť a škola chrbtice.

Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice. 







08 januára 2014

Ako uzdraviť chronický chrbát

Otázku ako uzdraviť chronický chrbát si vo svete kladie 80% populácie. Pravdepodobne malému percentu členov klubu CHRONICKÝ CHRBÁT sa podarí zbaviť dlhodobých problémov.

Otázka znie: Prečo je taký veľký počet ľudí vo svojom uzdravovaní tak neúspešných? Pretože nedodržali hlavné zásady pre uzdravenie chrbta, bez ktorých je prakticky nemožné dosiahnuť bezbolestný chrbát.


TIP: Viac o tom, ako premôcť nepríjemné bolesti chrbta sa dozviete v úžasnej knihe Mechanika chrbta od špecialistu na pohybový aparát MUDr. Stuarta McGilla. TU kliknite a získajte knihu



Hlavné zásady pre odstránenie chronických bolestí chrbta


1. Rozhodnite sa a vyberte si pre Vás vhodnú terapiu, metódu z ktorej máte dobrý pocit (napr. Medical Pilates, Škola chrbtice, SM systém, Inverzná terapia, Tai-či, Kinesio Taping, McKensie cviky ...je ich neuveriteľné množstvo)



2. Nalaďte sa a zapáľte sa pre danú terapiu s presvedčením, že Vám pomôže (každodenné naladenie sa)

3. Vytvorte si denný návyk vykonávania vybranej metódy (trvá minimálne 30 dní)

4. Začnite zľahka a postupne zvyšujte intenzitu pohybu alebo cvikov (každé tri dni pridať 10%)

5. Uvedomte si, že pri chronických problémoch je to celoživotný proces a pohyb by mal byť súčasť vášho životného štýlu

6. Striedajte záťaž s oddychom (všetkého veľa škodí a mala by byť nejaká rovnováha)

7. Vyvarujte sa stresu, čo najviac ako je to možné (doprajte si denne aspoň hodinku čas pre seba a pre svoje koníčky) 

8. Denne si snažte vizualizovať, že máte zdravý chrbát a pokúste sa vcítiť do tých pocitov do čias, keď Vás chrbát nebolel a predstavte si, aké to bolo príjemné

9. Dodržujte všetky uvedené zásady vyvážene. 

Odstránenie chronických bolestí chrbta je dlhodobou záležitosťou. Každý človek to má individuálne. Závisí to hlavne od vášho psychického stavu, pohybových návykov, postoja k životu a prijatia rozhodnutia zásadnej zmeny vo vašom živote. 

Stačí vynechať alebo zanedbať jednu z uvedených zásad a ste opäť na začiatku. Prajem vám veľa úspechov a vytrvalosti na ceste za uzdravením vášho chronického chrbta.

Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta. 


03 januára 2014

Pilates Medical proti bolesti chrbtice


PILATES MEDICAL patrí medzi liečebné terapie založené na systéme špeciálnych rehabilitačných cvičení zameraných na prevenciu a liečbu porúch pohybového aparátu. 

Pilates medical vyvinuli slovenskí rehabilitační odborníci MUDr. Július Kazimír a MUDr. Monika Klenková, ktorí skombinovali Pilatesove cviky, techniky dýchania, držania tela a stavu mysle s rehabilitačnou medicínou zameranou na analýzu pohybu a funkčné poruchy pohybovej sústavy ľudského tela.




Počas cvičenia pilates medical Vám radia vyškolení fyzioterapeuti alebo lekári (tzv. individuálny prístup). V priebehu vykonávania terapie sa nie len liečite, ale i vzdelávate, ako sa máte správať k svojmu telu. Cvičenie trvá približne hodinu.

Týmto cvičením u fyzioterapeuta to nekončí. Po ukončení terapie vedenej fyzioterapeutom proces uzdravenia Vášho pohybového aparátu ešte len začína. Dôležité pre Vás bude, vytvoriť si z uvedených cvičení pilates medical pravidelný denný návyk a Vaše problémy s bolesťou chrbtice budú minulosťou.

V pilates medical sa postupne naučíte riešiť problémy s Vašou chrbticou a pohybovým aparátom. Je to mimoriadne efektívna metóda, ale zároveň náročná na detaily a precítenie pohybu. Vaše telo postupne spevnie a získa novú stabilitu. Chrbtica sa napriami a nový typ dýchania zabezpečí viacej kyslíku v pľúcach. 


Aktivujú sa Vám hlboké brušné svaly i svaly chrbta, ktoré sa nedajú cvičiť bežnými technikami. Svaly končatín získajú štíhly profil. Zmení sa rozloženie podkožného tuku, klesá nadváha. Zmení sa Vaše držanie tela, chôdza a estetika pohybov. 


Na tento program pilates medical vaše telo reaguje takmer okamžite. Je určený pre všetky typy chybného držania tela, zakrivenia chrbtice, dlhodobé (chronické) bolesti chrbtice z nekonečného kancelárskeho sedenia alebo jednostranného zaťaženia (spánok, zlý postoj...), problémy s platničkami a opotrebované kĺby. 


Je to individuálne cvičenie, ktoré Vám odhaľuje všetky dôležité postupy ako cvičiť, ako funguje systém chrbta a pohybový systém. Dáva vám užitočné rady a aj spôsob, ako napr. správne sedieť a správať sa k svoje chrbtici pri bežných denných činnostiach. Výhodou pilates medical je, že je použiteľný pre všetky vekové kategórie.


Ak sa vám tento článok páči, tak ho odporučte svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta.