04 apríla 2014

Správne sedenie úľava pre vašu chrbticu

Nezdravé sedenie sa stalo novou kultúrou dnešného spôsobu života. 

Podľa vedeckých výskumov presedíme viac ako 8 hodín denne, spíme alebo ležíme tiež okolo 8 hodín a možno 8 hodín sa hýbeme.

Keď som sa zamyslel nad mojím bývalým spôsobom života, tak som sa zhrozil.

Ráno som vstal ,vykonal ranú hygienu a sedenie začalo. Sedel som počas raňajok, potom som si sadol do auta a cestoval do práce cca 45 minút. 

zdravotna-stolicka-spinergo-setri platnicky



V práci som mal sedavé zamestnanie (možno som presedel tak 5 hodín). Cesta z práce v aute cca 45 minút. Doma samozrejme za PC a pred telkou (našťastie nie vždy) a keď si to zrátate, tak to vychádza cca 8 hodín.

Samozrejme tento sedavý spôsob života má aj svoje následky. V tomto prípade je to bolesť chrbtice, ktorej príčinou je nesprávne a statické sedenie. Statické sedenie postupne poškodzuje Vaše telo. Pri sedení najviac trpí vaša chrbtica.


Čo sa deje s vašim telom pri statickom sedení


Pri statickom sedení sa spomalí krvný obeh a odkrvujú vaše svaly a tým dochádza k ich ochabnutiu a skráteniu. Výsledkom sú veľké bolesti v oblasti šije, krčnej chrbtice a taktiež v oblasti bedrovej chrbtice.

V tom okamihu, ako si sadnete, prudko klesá spaľovanie kalórií, klesá dobrý cholesterol a klesá i efektivita tvorby inzulínu a riziko vzniku cukrovky sa zvyšuje.

Preto ak sedíte celý deň v aute, pri počítači alebo pri sedení sa hrbíte ako paragraf je dobré nahradiť statické za dynamické sedenie?




Rozpohybujte svoje sedenie


Dynamické sedenie je ako neposedné dieťa na stoličke. Ak sa chcete naučiť sedieť dynamicky a uľaviť svojej chrbtici, tak pozorujete malé deti pri sedení. 

Tie sa stále niekde otáčajú, nakláňajú, vstávajú so stoličky a sadnú si späť. Pri dynamickom sedení buďte aj vy ako malé deti.

Snažte sa medzi sedeniami robiť prestávky a počas nich si ponaťahujte vaše skrátené svaly (jednoduchých cvikov ako sa ponaťahovať je obrovské množstvo). 

Najlepšie je vstať a trošku sa aj poprechádzať, tým prekrvíte vaše svalstvo. Nesnažte sa sedieť bez prestávky jednoducho to neprospieva to Vášmu chrbtu.

Na podporu vášho dynamického sedenia si môžete zaobstarať špeciálnu dynamickú stoličku (avšak tu sa ceny pohybujú v stovkách Eur) poprípade veľmi lacnou a dobrou alternatívou je dynamický podsedák, ktorý má rovnaké účinky ako dynamická stolička. Dokonca si ho môžete prenášať do auta, domov, do práce a aj do kina :)


Dobrá rada na záver :)


Ak vás bolí chrbtica z častého nesprávneho sedenia, tak ho zmente na dynamické a problémy postupne vymiznú. Samozrejme si to vyžaduje určité úsilie. Ale lepšie je žiť bez bolesti a s trochou námahy ako strácať čas s vysedávaním u lekárov. Prajem vám príjemné sedenie bez bolesti :)

Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta.



zdravotna-stolicka-spinergo-setri platnicky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára