10 decembra 2013

Čo robiť ak Vás sekne v chrbte - môj príbeh

Môj príbeh seknutého chrbta v oblasti bedrovej chrbtice sa nezačal samotným seknutím v chrbte. 

Začal sa ešte skôr ako ma seklo. Asi týždeň pred seknutím som sa zotavoval z nádchy a v deň seknutia som sedel cca 10 minút bez trička za počítačom.

Hneď po ukončení činnosti pri PC som si začal baliť veci na futbal. Mal som skoro všetko zbalené a ešte chýbalo tekuté mydlo. Tak som šiel do kúpeľne zobral ho do ruky a pomaly sa presúval k mojej športovej taške, ktorá ležala na zemi. 


V tom momente, ako som sa naklonil s mydlom v ruke smerom k taške, som zacítil nepríjemnú bolesť v krížoch.



Ako som sa nevedel narovnať


Zrazu som sa nemohol poriadne narovnať a poriadne hýbať. "Čo sa stalo"? Hovorím si, však som sa len zohol. Prečo tá bolesť? Pomyslel som si, že to ešte rozhýbem na futbale. 


Ale poviem Vám pravdu. Väčšiu hlúposť som nemohol vymyslieť. Ešte som si to zhoršil a chodil som ako zhrbený 100 ročný deduško.

Jednoducho ma postihol akútny problém pod názvom "seknutie v bedrovej  časti chrbtice". 

Lekár ortopéd (všeobecného som vynechal) mi predpísal bedrový pás a naordinoval okamžitú infúziu (nejaká NaCL) a to 1 x denne počas 5-ich dní. 

Minimálne sa odporúča 10 infúzií. Keďže naznášam ihly a trošku sa mi aj polepšilo tak som povedal, že mi stačí 5 infúzii. 



Ako som išiel k doktorovi a aké boli výsledky?



Hneď v prvý deň po mojom seknutí som samozrejme letel na röntgen. Ten ukázal len nejaké opracované kĺbiky, výrastky a zúžené platničky (podľa doktora opotrebenie primerané veku), ktoré nemali nič spoločné so seknutím. 

No a bol som vyslaný na magnetickú rezonanciu, ktorá ukázala, že nemám poškodenú platničku. Doktor povedal, že ukážková chrbtica. Výsledkom bola len nejaká funkčná porucha. Uff našťastie žiadna vysunutá platnička. 



Ako mi rehabka nepomohla a čo mi poradila doktorka?




Ale aj napriek tomu, že som absolvoval plno návštev rehabilitačného lekára 10 procedúr (magnet, laser a ultrazvuk) proti akútnym bolestiam, moja bolesť stále pretrvávala. 



Tu mi najviac po rehabkách pomohlo ležanie na akupresúrnej masážnej podložke, požívanie CanaGelu na bolesť chrbtice a denné pomalé cca jedno hodinové nepretržité chodenie po poľných cestách. :)

Poučenie z tohto príbehu je, že aj napriek tomu, že som dlhodobo pred seknutím naťahoval a posilňoval chrbát aj tak ma seklo. Ako je to možné? Asi som niekde som urobil chybu.

Po konzultácii s rehabilitačným lekárom sme na to došli. Pred seknutím ma viac ako 6 mesiacov pobolieval chrbát v oblasti bedier, bol som týždeň nachladený a v deň seknutia mi nafúkalo na chrbát. Takže stačilo neprirodzené zohnutie do tašky (mikro-pohyb) a sek ho tam.



Čo som, si uvedomil?




Po tom, čo sa mi stalo, som si uvedomil jednu vec. Zásady ako sa správať k svojmu chronickému chrbtu treba dodržiavať precízne a nezabúdať na žiadnu z nich (vyhýbať sa prechladnutiu, správne sa zohýbať...). 

Aké ďalšie zásady treba dodržiavať, aby ste natrvalo odstránili problémy s vašou chrbticou a neprivodili si k tomu aj akútne problémy si môžete prečítať v knihe Mechanika chrbtice.

Knihu napísal špecialista na biomechaniku chrbtice a pohybový aparát Dr. Stuart McGill, ktorý do nej zhrnul viac ako 30 ročné skúsenosti ako sa zbaviť bolesti chrbtice bez pomoci lekára.

Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta. 

tip-ako-zredukovat-bolest-chrbtice-bez-namahy

08 decembra 2013

Ako na boľavý chrbát


Možno si hovoríte, že ste už vyskúšali všetko na svoj boľavý chrbát a nič vám nepomohlo. 

Lekári vám hovoria, aby ste sa nejakým spôsobom vysporiadali s bolesťou chrbta. Sami si uvedomujú, že vám nevedia poradiť ako na váš boľavý chrbát. 


Čo robiť vo vašom prípade? Vyrovnať sa s bolesťou alebo prijať zásadnú zmenu v živote?


Rozhodnutie je len a len na vás. Pokiaľ chcete zdravý chrbát. Rozhodnite sa pre to a choďte do toho s cieľom odstrániť bolesti. Hľadajte podobné prípady, ako ste vy a sledujte ako oni postupovali a čo im pomohlo. Samozrejme na každého platí niečo iné, ale princíp je rovnaký.

Tajomstvo zázraku uzdravenia je ukryté vo vašom tele, ktoré je vytvorené na úplné iné zaobchádzanie, ako ste zvyknutí. Verte, že každá reakcia (bolesti chrbta) má svoj pôvod (niečo vo vašom živote, čo bude vyžadovať vašu pozornosť).




Mnoho ľudí rezignovalo na boj so svojou bolesťou chrbta. Avšak aj pre nich existuje stále východisko. Tajomstvo je v tom, že telo má prirodzené samo-uzdravovacie mechanizmy. Ak tie znovu aktivujete môžete váš nepriaznivý zdravotný stav výrazne zlepšiť.

Pokaľ chcete svoj chrbát naozaj uzdraviť, zmenám vo svojom živote sa nevyhnete. Stačí vykonať drobné zmeny, ktoré môžu priniesť veľký efekt. 

Aké zmeny to sú? Áno báli ste sa správne. Naozaj bude potrebné cvičiť. Pre začiatok bude stačiť 2 minúty denne. Hlavne pôjde o naťahovanie a pravidelné vykonávanie.


Hrbíte sa ako paragraf a sedíte často pri počítači? 



Ak áno tak dbajte na to, ako sedíte a zaobstarajte si kvalitnú stoličku alebo iné pomôcky na dynamické sedenie. Robte si prestávky a snažte sa čo najviac naťahovať počas prestávok. Dobre si nastavte monitor a venujte sa dynamickému sedeniu. Keď stojíte, tak sa snažte stáť vzpriamene a nikde sa neopierajte. Neprospieva to Vášmu chrbtu.


Akú obuv nosíte a aká je vaša chôdza? 



Dôležitá je kvalitná obuv (alebo najlepšie žiadna). Ak vás bolia nohy v topánkach, verte alebo neverte, takto môžete Vašej chrbtici len ublížiť. Dôležité je, aby ste si hýčkali svoje chodidlá (napr. chôdza naboso po tráve).


Snažte sa čo najviac chodiť.



Neparkujte autom meter od vášho cieľa, ale zaparkujte ďalej a choďte často peši. Chôdza po schodoch prospieva vášmu chrbtu. Snažte sa pritom správne držať vaše telo. Kostrč tlačte dovnútra, hruď vypnite do neba a zrak sa snažte držať nad horizontom. Podobne ako vojaci.


Posilňujte svoje brucho. 



Oslabené brušné svalstvo sa podieľa na bolesti vášho chrbta. Pri posilňovaní ale aj mimo neho správne dýchajte. Správne dýchanie do brucha (nie do hrude) je účinnejšie ako používanie liekov.


Vyhnite sa nachladeniu ak trpíte bolesťami chrbta. 



Ja som to zažil. Po nachladení ma tak seklo v bedrovej chrbtici, že som sa dostal na infúzie a ešte viac som si v úvodzovkách pomohol svojmu chronickému chrbtu :).


Snažte sa vyhýbať jednostrannému zaťažovaniu vášho chrbta. 



Naučte sa správne zaťažovať váš chrbát pri statických činnostiach ale aj pri pohybe.


Pokiaľ je to len možné vyhnite sa dlhodobému užívaniu liekov na bolesť. 



Podľa rôznych vedeckých štúdií silné lieky majú rôzne vedľajšie účinky a môžu vám spôsobiť ešte väčšie utrpenie.


Naložte si na svoje ramená len toľko koľko unesiete. 



V súčasnosti počúvam často o syndróme vyhorenia. Hlavne v radoch manažérov. A hádajte čím trpia .... áno uhádli ste dlhodobými bolesťami chrbta.

Ak máte pocit, že je toho na vás akosi veľa doprajte si pravidelne nejakú masáž, prechádzku v prírode, natiahnite svoje svaly kdekoľvek a kedykoľvek, doprajte si dostatočné množstvo spánku, choďte si zaplávať, dodržujte rovnováhu medzi odpočinkom a aktivitou (prácou), doprajte si čo najviac pohybu v prírode a ak máte tú možnosť tak bývajte v domoch s prírodných materiálov.




Hovorí sa, že veselá myseľ je pol zdravia. Preto si ho doprajte do sýtosti, čo možno najčastejšie.

Ak chcete byť úspešní v uzdravovaní svojej chrbtice respektíve chrbta, tak sa rozhodnite pre zmenu a uvedomte si, že je to len vo vašich vlastných rukách. Aplikujte do svojho každodenného života čo najviac z hore uvedených rád. Pamätajte si, že trpezlivosť ruže prináša.


Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice.