09 augusta 2013

10 krokov k pokojnému životu

Pre mnohých z vás je jedným z najväčších problémov stres - vaše hektické a stresujúce zamestnanie, chaotická domácnosť, účty alebo zlozvyky ako nezdravé stravovanie, pitie a fajčenie vedú k starostiam, ktoré nikdy nekončia.


Ak je váš život plný stresu skúste niektoré z nasledujúcich pravidiel a uvidíte, či vám ho pomôžu zvládať s väčšou pohodou. Váš život samozrejme nikdy nebude úplne bez stresu. 







A aj keby to bolo možné, nemyslím si, že by taký život bol žiaduci a to preto, že stres je niečo, čo vás často ženie dopredu a pomáha vám v i osobnom raste. Ale len v primeranej miere. Ak sa váš stres vyšplhá príliš vysoko, k šťastiu a zdraviu vám rozhodne nepomôže.


Väčšina z vás je upísaná stresujúcej práci, kvôli ktorej vám neostáva prakticky žiadny čas na  rodinu, fajčíte, konzumujete tučné jedlá a vôbec nešportujete. Ste stále zadlžení a robí vám to vrásky. Úroveň stresu je pre vás príliš vysoká.

Práve pre hore uvedené dôvody sa niekedy musíte rozhodnúť a vo vašom živote podniknúť zásadné zmeny. Dajte výpoveď, prestaňte fajčiť a začnite športovať a celkovo žiť zdravšie. 

Postupne sa začnite zbavovať všetkých dlhov a osvojte si návyky, ktoré pri každodennom použití vo všetkých ohľadoch zlepšia váš život.

Ako sa vám to podarí? Nikdy sa nesnažte svoj život zmeniť naraz. Robte to krôčik po krôčiku. Každý mesiac zmente jeden zo svojich zlozvykov a postupne sa v priebehu jedného alebo dvoch rokov váš životný štýl od základu zmení.

Nie je zaručené, že tieto pravidlá budú fungovať aj vo vašom prípade. Vyberte si tie, ktoré vám vyhovujú najviac, a vyskúšajte ich jedno po druhom.




1. Postupujte krok za krokom


Najjednoduchší a najlepší spôsob, ako začať znižovať svoj stres, je začať hneď. Snažte sa sústrediť len na jednu činnosť v jednej chvíli. Upracte si zo stola všetko, čo vás môže rušiť. 

Vyberte si jednu vec, s ktorou budete pracovať. Potrebujete napísať nejakú správu? Napíšte ju a nerobte nič iného. Ak chcete písať email, sústreďte sa len na neho. 


Chce to cvik, pretože často sa vám bude chcieť robiť čokoľvek iné, postupne sa v tom ale zlepšíte.



2. Zjednodušte svoje plány


Hektický program je jednou z najbežnejších príčin vysokého stresu. Zjednodušte ho tým, že zredukujete svoje záväzky len na tie najpodstatnejšie. 

Naplánujte si každý deň len pár dôležitých vecí a medzi ne vložte medzery pre oddych. Nemusíte sa zúčastňovať stretnutí, ktoré pre vás nie sú absolútne nevyhnutné. Opustite miestnosť, uvoľnite sa, bavte sa.




3. Hýbte sa 


Každý deň urobte niečo pre svoje telo - prejdite sa, vyjdite si na túru, hrajte nejaký šport alebo napríklad skúste rôzne cvičenia alebo pilates. Zníženie stresu nemusí byť vyčerpávajúce. Jednoducho sa hýbte a užívajte si to.




4. Každý mesiac si vytvorte jeden nový zdravý návyk


Celkové zvýšenie vášho fyzického zdravia vám veľmi pomôže znížiť hladinu stresu. Nesmiete ale svoj život otočiť hore nohami naraz. 

Naučte sa pravidelne jesť ovocie a zeleninu. Prestaňte fajčiť. Naučte sa nejaké zdravé recepty. Namiesto limonád pite vodu. Jeden zvyk po druhom.




5. Venujte sa upokojujúcim činnostiam 


Ktoré z aktivít, ktoré vás bavia, vás zároveň upokojujú? Pre mnoho ľudí to môže byť práve vyššie zmienené 4. pravidlo pohybu. 

Tiež to ale môže byť zdriemnutie, kúpeľ, wellness, čítanie alebo sex (ktorý sa môže rátať do 4. pravidla, ak sa mu venujete dlhšie ako 5 minút). 

Niektorých ľudí tiež upokojuje práca v domácnosti alebo v záhradke. Ďalší radi meditujú alebo sa prechádzajú prírodou. Nájdite si svoju upokojujúcu aktivitu a snažte sa jej venovať každý deň.




6. Zjednodušte svoje financie


Financie môžu byť veľkou záťažou pre vašu energiu a významným stresovým faktorom. Ak to platí aj vo vašom prípade, skúste vymyslieť nejaký spôsob, ako svoju situáciu zjednodušiť. 

Utrácajte menej tým, že nebude tak často chodiť do obchodov (či do  kamenných alebo internetových). Ak máte dlhy, tak si nájdite krotiteľa dlhov, ktorí vám musí zo zákona pomôcť zdarma. 




7. Užívajte života čo najviac


Každý deň sa bavte, aj keby to malo byť iba na pár minút. Napríklad hrajte sa s vašimi deťmi - vďaka nim zabudnete na stres a vždy sa spolu zasmejete. 

Zahrajte si  loptové či stolové hry. Zabaviť môže tiež sex. :) Či už si vyberiete čokoľvek, hlavne sa smejte.


8. Buďte kreatívni



Pustite sa do nejakej kreatívnej aktivity, zaručujem, že je to ďalší skvelý spôsob ako sa vyhnúť alebo brániť stresu. 

Mňa napríklad baví písanie, iní ľudia napríklad radi maľujú, hrajú na nejaký hudobný nástroj, venujú sa keramike, výzdobe interiéru alebo niečo prerábajú, či už na záhrade alebo doma.




9. Zbavte sa nepotrebných vecí


Prechádzajte  sa miestnosťami a zbavujte sa všetkých vecí, ktoré už nepotrebujete. Rozhliadnite sa po miestnosti a akýkoľvek neporiadok buď vyhoďte, alebo mu nájdite lepšie miesto. 

Keď takto svoj byt usporiadate, zrazu získate príjemné a pokojné prostredie pre prácu i hru. Aj v tomto prípade ale platí pravidlo, že by ste svoj dom nemali obracať hore nohami počas jedného dňa. 


Robte to postupne. Môže sa to byť jedna z aktivít, ktorou sa budete baviť.




10. Buďte dochviľní


Dodržiavanie posledného pravidla nie je úplne jednoduché. Ale neskorý príchod do práce dokáže človeka vždy vystresovať. Snažte sa vychádzať skôr alebo si medzi jednotlivé aktivity naplánujte dlhšie medzery. 

Naplánujte si svoj deň s dostatočnými rezervami, veci totiž často zaberú viac času, než očakávate: rezervujte si pár minút na prípravu, dochádzanie a na vybavenie všetkých potrebných záležitostí podľa ďalšej schôdzky. 


Ak sa niekam dostanete s predstihom, majte pri sebe niečo na čítanie.



Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice.