06 júna 2012

Strava proti bolesti chrbtice


Chronické bolesti chrbta spôsobujú problém u 80% populácie. Keď chcete mať zdravú a silnú chrbticu upravte si stravu, ktorá má trvalejší a šetrnejší efekt na vyriešenie problémov s chrbticou. 

V tomto článku vám uvádzam potraviny vhodné na reumu, zápaly, posilnenie kostí, artrózu, osteoporózu, polyartritídu, artritídu, kostné tkanivo a iné problémy s chrbticou.

Vhodná a zdravá strava je základom pre uzdravenie Vášho chrbta. Preto neváhajte a vybudujte si nový stravovací návyk pre Váš zdravý chrbát.

TIP: Doprajte si prémiovú výživu pre chrbticu, kĺby a svaly. TU KLIKNITE NA ODKAZ K VÝŽIVE


Na reumu a zápaly si doprajte stravu bohatú na esenciálne (omega-3) mastné kyseliny

Na reumu a zápaly sú vhodné esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú v lieskových orechoch, sezamových a slnečnicových semienkach, olivovom oleji, kokosovom oleji, avokáde, banánoch, figách, paradajkách, cesnaku, olivách, sóji, fazuli, kukurici, v morských rybách (makrela, sleď, losos), pečeni, chudom mäse a celozrných výrobkoch.


Strava s vitamínom D posilnení vaše kostí a zabráni artróze



Na posilnenie kostí, proti ich opotrebovaniu a na artrózu je vhodná strava s obsahom vitamínu D (5 až 10 mikrogramov denne), ktorý sa nachádza vo vajciach (2 vajcia denne) a rybách (20 dkg denne). Taktiež pobyt na slniečku podporuje tvorbu vitamínu D.




Strava s vitamínom E proti zápalom a na uvoľnenie svalov



Na potieranie oxidačného stresu, zápalov, námahy svalov a proti chronickej polyartritíde a artritíde je vhodná strava s obsahom vitamínu E (15 miligramov denne), ktorý sa nachádza v olivovom oleji (2 lyžice denne), v oleji z obilných klíčkov, olivách, v celozrnných potravináchh, zelenolistovej zelenine, vajíčkach, avokáde a v lieskových orechoch (20 gramov denne). Vitamín E je synergický posilňuje svoj efekt v kombinácii so selénom, zinkom a meďou.



Strava s vitamínom B posilní vaše nervy




Na posilnenie a výživu nervového tkaniva je vhodná strava s obsahom vitamínu B (najmä niacín), ktorý sa nachádza v strukovinách, orechoch, celozrnných produktoch, kokose, vajciach a rybách.


TIP: Vďaka trojkombinácii vitamínov B1, B6 a B12 dochádza k efektívenj výžive poškodených nervov a k zmierneniu možných zápalov tkanív chrbtice. Uvedeá kombinácia je vhodná i na podporu procesu liečby vysunutých platničiek a degeneratívnych zmien chrbtice - osteochondrózy



Často odporúčaným liekom lekárov, ktorý spĺńa hore uvedené požiadavky je Milgamma N. Informácie o lieku získate ak kliknete na tento link: Pilates v tabletkách Milgamma N.




Strava bohatá na vitamín C spevní vaše kosti



Strava s obsahom vitamínu C (1 g denne - znižuje sedimentáciu pri zápaloch a je ideálnym prostriedkom proti histamínu, ktorého veľké množstvo spôsobuje zápaly nervov) priaznivo ovplyvňuje proces liečenia artritídy, je vhodná pre vývoj a zachovanie pevných kostí a zdravého nervového systému. Vitamín C sa nachádza v paprike, brokolici, šípkach, kiwi, pomarančoch, citrónoch, grepoch, jablkách, ríbezľoch, kokose a egrešoch. Zeleninu a ovocie je potrebné konzumovať minimálne 5-krát denne.



Strava s obsahom bóru, vápnika a fluoridu proti osteoporóze




Proti osteoporóze (rednutie a mäknutie kostí) je vhodná strava s obsahom bóru (3 miligramy denne), ktorý sa nachádza v jablku, hruške a rajčine (1 kus denne).


Ďalej strava s obsahom fluoridu (1,5 miligramu denne), ktorý sa nachádza v zubnej paste, masle, hovädzom mäse a čiernom čaji.

Strava s obsahom vápnika (0,8 až 1,5 gramu denne), ktorý sa nachádza v brokolici (880 g brokolice obsahuje 1 g CA), fenikli, špenáte (880 g špenátu obsahuje 1 g CA), tvrdom syre (110 g obsahuje 1 g CA), odtučnenom mlieku, jogurte (880 g mlieka obsahuje 1 g CA), kučeravom keli, žeruche (440 g obsahuje 1g CA), sójových bôboch (330 g obsahuje 1 g CA), kapuste, čínskej kapuste, morských riasach (hlavne Hijiky, Wakame a Arame), maku (100 gr má 1,4 g Ca), čakanke, paprike, petržlenovej vňaťke, karfiole (minimálne varenom, surovom), listovej zelenine, celozrnných obilninách, strukovinách (sóji, tofu syroch), mandliach, lieskových orechoch, ľanových semenách, sézame, sardinkách, sladkom fenikli (obsahuje veľké množstvo organického sodíka, ktorý udržuje vápnik v rozpustnom stave), figách (majú veľmi vhodný pomer vápnika a fosforu), slivkách, melase a červenom víne (maximálne 200 ml denne).



Strava bohatá na horčík proti svalovým kŕčom




Proti svalovým kŕčom a bolesti chrbtice je vhodná strava z obsahom horčíka, ktorý sa nachádza v minerálke (200 miligramov v 1 l), pšeničných klíčkoch, slnečnicových semenách, orechoch, ovsených vločkách, celozrnných produktoch, špenáte, paradajkách, šalátoch, banánoch, kapuste, kokose, strukovinách, sóji a zemiakoch.



TIP: Cez pokožku má horčík 5-krát vyššiu vstrebateľnosť. TU KLIKNITE K HORČÍKOVÝM SPREJOM



Strava plná mangánu dobrá na kostné tkanivo



Na kostné tkanivo je vhodná strava s obsahom mangánu (2 až 3 miligramov denne), ktorý sa nachádza v strukovinách, prose, ovsených vločkách, pšeničnom celozrnom chlebe.



Selén proti reume


Proti reume a zápalom je vhodná strava s obsahom selénu (100 mikrogramov denne), ktorý sa nachádza v rybách (100 g sleďa, tuniaka), v mäse (300 g), vajciach (3 vajcia), pistáciách (30g), kokose, sojových bôboch (150g), cesnaku, rasci, zelených fazulkách, paprike, póre, kukurici, paradajke, sojových bôboch, červenej kapuste a hruškách.



Strava s obsahom zinku dobrá na rast svalov a zachovanie hmotnosti kostí




Na rast svalov a zachovanie hmotností kostí je vhodná strava s obsahom zinku (15 miligramov denne), ktorý sa nachádza v hydinovom mäse (200 g), v syre (3 plátky syra denne), orechoch (hrsť denne), ovsených vločkách (3 polievkové lyžice denne), tekvicových semenách, ovocí, mede, rybách, červenej repe, hubách, čiernom chlebe a mede. Najlepšie je kombinovať 1 miligram zinku s 1 gramom vápnika.

TIP: Doprajte si prémiovú výživu pre chrbticu, kĺby a svaly. TU KLIKNITE NA ODKAZ K VÝŽIVE