26 decembra 2011

Tkaninové soli proti bolesti chrbtice

Európski vedci (Binet, Moleschott, Von Liebig, Virchow a Schüssler) sformulovali vo svojich vedeckých prácach v priebehu rokov 1970-73 koncepciu biochemických tkanivových solí.

Posledný z menovaných vedcov Dr. Schüssler identifikoval dvanásť zlúčenín solí anorganického pôvodu (nazývané aj bunkové soli resp. tkanivové soli), ktorých nedostatok v tkanivách (bunkách) ľudského organizmu môže byť príčinou rôznych chorôb. 




ako-liecit-vydratu-platnicku-bez-nutnosti-operacie




Dr. Schüssler tvrdil, že podstatou nemoci človeka je nemoc buniek. Podľa neho normálne fungovanie bunky závisí na anorganických (tkanivových) soliach.

Princíp terapie pomocou Schüsslerových solí spočíva vo včasnej náprave deficitu anorganicekj látky (soli) na bunkovej úrovni, ktorá umožní vášmu telu predísť vážnejším zdravotným problémom alebo urýchliť liečenie už prebiehajúceho ochorenia. 

Biochemické tkanivové soli nie sú medikáciou. Asistujú prirodzenej samoliečebnej, čistiacej a regeneračnej schopnosti tela a poskytujú bunkám esenciálne anorganické živiny na obnovenie rovnováhy a regeneráciu.

Tento objav Schüsslera a jeho predchodcov a nasledovníkov otvára brány k obrovským terapeutickým možnostiam, pretože je to terapia prirodzená, bez akýchkoľvek rizik, prírodná v plnom význame tohoto slova.

Biochemické soli tvorí súbor dvanástich základných minerálnych solí nevyhnutných pre život. Sú univerzálne, nachádzajú sa v Zemi, vo všetkom živom a aj vo vesmíre. 


V podstate ide o zlúčeniny sodíka, draslíka, železa, vápnika, síry, fosforu, chlóru a kremíka, ktoré sa nachádzajú v ľudskom organizme – v jeho tkanivách a krvi. Získavame ich prirodzenou cestou z potravy.


Zoznam tkanivových solí a ich využitie



1. Calcium fluoratum CaF2 (fluorid vápenatý) - zabezpečuje elasticitu tkanív a zdravú zubnú sklovinu. Posilňuje chrupavky, pohyblivosť kĺbov, elasticitu šliach, ciev. Prevencia strií, pomáha pri kŕčových žilách, hemoroidoch, zhrubnutej koži, prasklinách, fisúrach, inkontinencii moču, natiahnutých šľachách, artróze, pôsobí ako lifting tváre. 

Na tvári sa jeho nedostatok prejavuje hnedými kruhmi nad a pod očami a predčasnými jemnými vráskami, ktoré sa zvyknú krížiť najmä okolo očí.

2. Calcium phosphoricum CaHP04 x 2H2O (hydrofosforečnan vápenatý) - hovoríme jej aj detská soľ, je dôležitá pre delenie buniek a bunkovú obnovu (aj u starých ľudí), krvotvorbu, rekonvalescenciu, vstrebávanie živín, pomáha pri náhlom nechcenom chudnutí, únave po ťažkej chorobe, albuminúrii, podporuje priberanie na váhe a chuť do jedla. 

Pomáha deťom, ktoré mentálne neprospievajú, mávajú bolesti hlavy zo záťaže v škole, ako aj hyperaktívnym deťom. 

Je prevenciou osteoporózy, podporuje hojenie zlomenín, tvorbu kostí, uľavuje pri artritíde, kostných výrastkoch, rastových bolestiach a kalcifikátoch. 

Nedostatok sa prejaví voskovým leskom a zafarbením na tvári a ušiach alebo chronickým sklovitým výtokom

3. Ferrum phosphoricum FePO4 x 4H2O (fosforečnan železitý) - biochemická prvá pomoc pri všetkých zápaloch – akútnych aj chronických, zvýšenej teplote do 39 °C a krvácaní, aj silnej menštruácii. 

Pomáha pri anémii z nedostatku železa, únave, nízkom tlaku krvi, veľmi dobrá soľ v prvom štádiu zápalu pri začínajúcej infekcii: viróze, angíne, atď. (opuch, bolesť, teplota, ale bez hlienu). 

Akútny nedostatok železa na tvári poznáme podľa červených líc a uší, ktoré sú na dotyk teplé. Chronický nedostatok sa prejaví tmavými fialovo-magentovými kruhmi pod očami (začína od vnútorného kútika).

4. Kalium chlorátum KCI (chlorid draselný) - pomáha pri opuchu slizníc horných dýchacích ciest, ORL zápaloch, angíne, sinusitíde, alergii, pri tvorbe bieleho hlienu. 

Posilňuje sliznice po opakovaných infekciách, pomáha pri zvýšenej zrážanlivosti krvi a znižuje riziko trombózy, aj po traumách a operáciách, reguluje tvorbu kolagénu po popáleninách. 

Nedostatok sa prejavuje na tvári ako biele kruhy nad očami a pod očami alebo až mliečnou belosťou tváre, pavučinovitými cievkami alebo kožnými výrastkami.

5. Kalium phosphoricum KH2P04 (hydrofosforečnan draselný) - základný prostriedok proti únave, podporuje koncentráciu, pamäť, pomáha študentom pri skúškovom strese, hyperaktivite u detí, depresii, starým ľuďom s únavovými bolesťami v končatinách, pri poruchách srdcového rytmu, nespavosti, podráždenosti, nervozite, syndróme vyhorenia, pri teplote nad 39 °C, nekróze, gangréne, otrave krvi, prímesi krvi v hliene. 

Nedostatok sa prejavuje stratou žiare z tváre a šedastým nádychom pokožky, najskôr okolo úst a spánkov, neskôr na celej tvári. Extrémny nedostatok sa prejaví hnilobným zápachom tela a odumieraním tkanív.

6. Kalium sulphuricum K2S04 (síran draselný) - biochemicky zodpovedá za vnútorné dýchanie (oxidácia, metabolizmus) a za distribúciu a tvorbu olejových zložiek. 

Nedostatkom tejto soli vznikajú šupiny, lupiny a poruchy pigmentácie - pigmentové fľaky, starecké škvrny, pehy, depigmentácia a pod. 

Pomáha pri psoriáze, seborei, ekzémoch s tvorbou šupín, pri olupovaní kože, dlhodobom akné, vysokom cholesterole a triglyceridoch v krvi, dlhodobých zápaloch a tvorbe žltozeleného hlienu.

7. Magnesium phosphoricum MgHPO4 x 3H2O (hydrofosforečnan vápenatý) - je dôležitá soľ pre relaxáciu svalov a nervov. 

Pomáha pri silných bolestiach (bez zápalu), kŕčoch, seknutí v krížoch, pri športovom výkone, nervovom napätí, pažravosti (prejedaní stresu), všetkých kolikách, trase končatín, stuhnutosti, strese a bolestiach hlavy. 

Je výborným tonikom srdca a pomáha pri vysokom tlaku krvi. nedostatok sa prejavuje červenými lícami, ktoré sú na dotyk studené a nervovým nepokojom.

8. Natrium chloratum (muriaticum) NaCI (chlorid sodný, kuchyňská sůl) - zabezpečuje správny pohyb vody a hydratáciu buniek. Pomáha pri dehydratácii a pri poruchách hydratácie ako je suchosť oka, kože, smäd, chuť na slané, vodnatý sekrét z nosa, tečúce slzy, vyrážky s vodnatým obsahom, opuchy pod očami, okolo členkov alebo iné lokalizované opuchy, suché sliznice, slané potenie. 

Pomáha pri solárnej alergii a alergii so svrbením a vodnatým sekrétom, pri plačlivosti alebo neschopnosti vyplakať sa, pri smútku, depresii a negatívnych myšlienkach. 

Vďaka hydratácii buniek má liftingový účinok. Odstraňuje únavu. Nedostatok sa prejavuje viac či menej výraznými vačkami pod očami alebo želatínovým leskom okolo očí a rozšírenými pórmi.

9. Natrium phosphoricum Na2HPO4x12H2O (fosforečnan sodný) - udržiava rovnováhu pH, pomáha pri prekyslení organizmu (popri diéte), pri zvýšenej acidite v žalúdku, bolestiach kĺbov, dne, zlom trávení, zapáchajúcej plynatosti, svalovici, cukrovke, mykóze, črevných parazitoch, zvracaní kyseliny, kyslej chuti na jazyku po prebudení a prílišnej chuti na sladké. 

Pomáha pri chudnutí. Nedostatok tejto substancie nastáva aj pri dlhodobo nevhodnej a nadmernej strave a prejavuje sa mastnou pokožkou tváre s rozšírenými pórmi, uhrami – biele alebo čierne bodky, neskôr usadzovaním podkožného tuku a stratou obrysov tváre (dvojitá brada).

10. Natrium sulphuricum Na2S04 (síran sodný) - je minerálna zložka pre detoxikáciu pečene a odstránenie nadbytočnej vody a toxínmi z organizmu. 

Pomáha pri poškodení pečene antikoncepciou, alkoholom, pri hepatitíde, infekčnej mononukleóze, chudnutí, migrénach, cukrovke, dne, zvracaní žlče (napr. v tehotenstve), bércových vredoch. 

Nedostatok Nat Sulph spôsobuje opuch celého tela, zadržiavanie vody, chuť žlče na jazyku, neskôr zelenožltý nádych pokožky, červený nos (ako u alkoholikov), žlté očné bielka, vačky pod očami, pigmentové škvrny v tehotenstve, prípadne silné studené potenie.

11. Silicea SiO2 x 2H2O (oxid křemičitý, křemen, písek) - zlúčenina kremíka, nazýva sa aj biochemický chirurg. 

Silicea pomáha udržiavať zdravú kožu, vlasy a nechty, ochraňuje nervy. Čistí a posilňuje spojivové tkanivo, pomáha pri infiltrovaných a uzatvorených ložiskách hnisu, abscesoch, aterosklerotických zmenách ciev, pomáha pri atopickom exéme, vypadávaní vlasov, lámavosti nechtov, predčasných vráskach, ktoré sú hlboké (na čele, pri uchu, v okolí očí), vysychaní kĺbov a platničiek. 

Pomáha pri podvýžive, nadmernom zapáchajúcom potení, pri nervových skratoch a nervovej precitlivelosti. Má omladzujúci, liftingový účinok. Nesmie sa užívať pri implantátoch.

12. Calcium sulphuricum CaSO4 x 2H2O (síran vápenatý, pálením se z něho vyrábí sádra) - pôsobí proti tvorbe hnisu, pomáha pri zle sa hojacich, mokvajúcich ranách, aftách, pomáha pri opakujúcich sa herpesoch, hnisavom akné, ulcerácii žalúdka, slabej imunite a funkčnej sterilite. 

Podporuje integritu slizníc a kože. Prejavom deficitu býva biela alabastrová tvár, niekedy aj s pigmentovými fľakmi."



ako-liecit-vydratu-platnicku-bez-nutnosti-operacie



Využitie tkanivových proti bolesti chrbta:

Pri akútnych bolestiach chrbta sa používa magnesium phosporicum vo forme rozpustných tabliet 5 až 10 dní a pije sa pomaly po dúškoch jednu hodinu. 

Roztok je potrebné čo najdlhšie držať v ústach. Keď je účinok nedostatočný, možno procedúru kombinovať s nasledujúcim postupom pri ktorom sa obe minerálne soli užívajú súčasne. 

Calcium phosphoricum každých 15 minúť nechajte v ústach rozpúšťať jednu tabletku tak dlho, až kým bolesť nepoľaví. Potom pokračujte v procedúre podľa potreby.

Pri chronických bolestiach chrbta sa vzostupne najprv týždeň užíva soľ natrium phosphorcium, potom sa pridá silicea, potom soľ calcium fluoratum a nakoniec calcium phosphoricum. 

Soli sa podávajú v tabletkách, ktoré sa nechajú rozpustiť v ústach. Pri menších bolestiach stačí jedna tabletka denne a pri väčších aj 10 tabletiek denne. Táto terapia je využívaná ako doplnková terapia už skoro jeden a pol storočia a prináša dobré výsledky.

Používanie solí aj napriek tomu, že sa používajú na samoliečenie je potrebné konzultovať s lekárom, v lekárni resp. s odborníkmi. Na našom trhu sú a predávajú sa vo forme tabliet. Možno ich zakúpiť v niektorých lekárňach resp. na internete. 

Účinok bunkových solí sa zvýši ak ich skombinujete s pohybovými terapiami, ako sú napr. škola chrbtice, masáže, pilates medical a iné pre Váš chrbát účinné terapie.

Na záver chcem len povedať, že aj rozprávka "Soľ nad zlato" potvrdzuje, že pán Dr. Schüssler sa nevenoval výskumu tkanivových solí nadarmo:).

Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta.