04 augusta 2011

Zoznam vhodných druhov športov pre chrbticu


Nie je jednoduché medzi toľkými druhmi športu vybrať si ten správny pre Váš boľavý chrbát.

Väčšina športov ako napr. tenis, golf, hokej, futbal jednostranne zaťažujú chrbticu a preto je vhodné zvoliť doplnkový šport na zabránenie svalovej nerovnováhy. 


Dole Vám uvádzam zoznam vhodných druhov športov, ktoré zlepšujú funkciu vášho svalstva a sú pri správnom používaní šetrnejšie k vašej chrbtici.


Tento zoznam nie je dogma a každému z Vás sedí iný šport. Môžete si vybrať podľa vašej chuti. Samozrejme v prípade, že máte ťažkosti s chrbticou, konzultuje výber vhodného športu s odborníkmi na bolesti chrbta.

Chôdza (Nordic Walking) 

Je svižná chôdza s paličkami (väčšinou preferovaná v západných krajinách a obľúbená hlavne medzi dôchodcami), ktorá stimuluje skoro celé svalstvo vášho organizmu.

Kondičná chôdza nezaťažuje vaše kĺby tak, ako pri behu. Tento druh pohybovej aktivity je ideálny pre ľudí s problematickým chrbtom, ktorí majú nadváhu a majú problémy s platničkami.

Aby bol Nordic Walking účinný na vašu chrbticu je potrebné sa naučiť správnu techniku pohybu a samozrejme vybrať vhodnú obuv a trekingové palice palice:).


Turistika predstavuje prirodzený pohyb


Turistika má vysoké účinky na udržanie zdravej chrbtice. Nezaťažuje veľmi vaše kĺby a účinne posilňuje váš chrbát. 

Je vhodná prakticky pre všetky vekové kategórie: mladých, seniorov, trénovaných i netrénovaných. Odporúčaná je denná 90 minútová prechádzka. Hlavne psíčkari to majú ideálne.

Beh pre vaše hlboké bedrové svaly


Je dynamický šport, pri ktorom dochádza k striedaniu napätia a uvoľnenia svalstva, čím dochádza k zásobovaniu medzistavcových platničiek výživnými látkami. Behom sa posilňujú vaše hlboké svaly v oblasti bedrovej chrbtice.

Beh pomáha spaľovať tuky a zbaví vás nadbytočných kíl a tým sa minimalizuje i záťaž na chrbticu. Beh nie je vhodný pre ľudí trpiacich nadváhou, pretože zaťažuje kĺby (náhradné športy chôdza a turistika).

Aby bol beh účinný pre vašu chrbticu dôležité bude, aby ste zvládli správnu techniku behu a vybrali vhodnú obuv na behanie:).

Najvhodnejšie behanie je behanie v prírode. V prípade vyskočených platničiek sa beh neodporúča.



Korčuľovanie šetrí vaše kĺby a chrbticu


Je jedno či v zime alebo v lete (in-line) zlepšuje koordináciu a rovnováhu svalstva celého tela. Striedavé pohyby rúk počas korčuľovania, prehnutý trup dopredu a bočné pohyby nôh posilňujú svalstvo chrbtice, ktoré udržuje chrbticu vzpriamenú.

In-line korčuľovanie šetrí Vaše kĺby. Pri tomto športe je vhodné mať chrániče kolien, lakťov a hlavy).


Plávanie účinne zrelaxuje váš chrbát


Odporúčam plávať predovšetkým znak a kraul, ktoré sú šetrnejšie pre chrbticu ako štýl prsia. V prípade ak sme len prsiari, nie je dobré pre chrbticu udržiavať hlavu nad vodnou hladinou. Hlava by mala byť zarovno s chrbticou (ako napríklad keď plávame prsia pod vodou).


Funkčný tréning pomôže vášmu chrbtu 


Tu nejde len o kulturistické posilňovanie s činkami, ale hlavne o posilňovanie zamerané na správnu funkciu  chrbtového svalstva. Využíva sa kombinácia cvikov pre tvorbu hlbokého stabilizačného systému tzv. core.

Správne naordinovaným tréningom dochádza k zlepšeniu stability a zdravia vášho chrbta i celého tela.

Vďaka funkčnému tréningu si  môžete výrazne zmierniť až úplne odstrániť problémy s chrbticou a zabrániť i možným operačným zákrokom. 


Tanec zábavná forma uzdravenie chrbta

Tanec je dynamická aktivita, ktorá má blahodárne účinky na vašu chrbticu. Tanec spevňuje vaše držanie tela a posilňuje svalstvo chrbtice. Je to vhodná príležitosť na pohyb a zábavu, ktoré odbúrajú stres. 

Odstránenie stresu spôsobuje uvoľnenie stuhnutého chrbticového svalstva a odstránenie chronických bolestí vznikajúcich stuhnutým chrbtom.

Skákanie na trampolíne


Trampolína je ideálna hlavne pre vás, ktorí veľmi neobľubujete behanie (cca 20 min na trampolíne nahrádza 30 min beh). Šetrí vaše kĺby a je vhodná ako prevencia proti osteoporóze. 

Posilňuje vaše kosti, svaly, šľachy a kĺby. Je použiteľná pre všetky vekové kategórie. Avšak trampolína musí byť dobre odpružená, aby nespôsobila ešte väčšie ťažkosti.

Neodporúča sa pri vysunutých platničkách.

Cyklistika vo vzpriamenej polohe

Je vhodná pre ľudí s nadváhou, pretože šetrí kĺby. Pri bicyklovaní je potrebné sedieť vzpriamene mierne nahnutý dopredu, potom dochádza k posilňovaniu chrbtového svalstva a chrbtica je mierne odľahčená. Na bicyklovanie je vhodný odpružený bicykel.

Neodporúča sa pri vysunutých platničkách.

Jazda na koni vás udrží vzpriamených

Prispieva držaniu tela, jeho koordinácii a rovnováhe. Počas cvalu na koni svaly vášho trupu pracujú aktívne.

Beh na lyžiach buduje rovný chrbát

Pri lyžovaní na bežkách dochádza k harmonickým pohybom, ktoré šetria vaše kĺby. Beh na lyžiach posilňuje takmer všetky svalové skupiny. 

V priebehu klasického bežeckého lyžovania (striedanie rúk a nôh) dochádza k rotovaniu chrbtice, počas ktorého si posilňujete aj hlboké chrbticové svaly. Dochádza k spevneniu chrbticového svalového korzetu.

Tai-či bezkonkurenčné účinky pre váš chrbtát

Je čínske cvičenie, ktoré sa kedysi vyučovalo predovšetkým ako bojové umenie sebaobrany. Pôsobí blahodárne na celkové zdravie a psychiku. Znižuje napätie svalov a prispieva k uvoľneniu celého tela.

Taj či bolo vyhodnotené americkými vedcami ako najúčinnejšie cvičenie na odstránenie svalových disbalancií (svalovej nerovnováhy). 

Je efektívnou metódou na ochabnuté a skrátené svaly, pretože ich naťahuje, zvyšuje ich silu aj pružnosť a zároveň i rozsah pohybov kĺbov. Môže byť aj užitočnou prevenciou proti artróze

Jóga 

Predstavuje kombináciu telesnej aktivity s meditatívnymi prvkami. Jej cviky zlepšujú držanie tela, pohyblivosť a silu. Pomáha odbúravať stres. Je vhodná pre všetkých. 

Cvičí sa pod dohľadom odborného cvičiteľa. V prípade akútnych problémov s chrbticou a kĺbmi je potrebné poradenstvo s lekárom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára