11 mája 2011

Chôdza a pevný svalový korzet proti chronickej bolesti chrbtice


Naša chrbtica je dokonalým dielom evolúcie. Postupne došlo k jej zmene z horizonálnej mačacej polohy na vertikálnu čiže vzpriamenú polohu. 

Chrbtica vďaka svojmu prepracovanému systému článkov, nervov, väziv, hlbokých a vonkajších svalov dovoľuje vášmu telu hýbať sa v rôznych smeroch, chodiť vzpriamene a zniesť únosnú záťaž podľa vašej kondície.


Vzpriamená chôdza má veľký vplyv na stav vašej chrbtice. Ak obmedzíte chodenie len na´niekoľko stovák krokov denne (napr. prejdete iba pol kilometra denne) dochádza k oslabeniu resp. postupnému ochabnutiu vašich svalov. To znamená narušenie systému chrbtice.



Čo spôsobuje nedostatok pohybu?


Nedostatočný pohyb vám spôsobuje artrózu, ubúdanie kostnej chrupavky alebo vyskočenie medzistavcových platničiek. 

Z toho vyplýva, že vaše problémy s chrbticou a bolesti chrbtice nepochádzajú z toho, že chodíte vzpriamene ale z toho, že celý deň sedíte v práci na stoličke, v aute na stoličke a pred telkou na gauči..

Prirodzenejšie pre vaše telo je vzpriamený postoj resp. chôdza ako sedenie na štvornohom čude pod názvom stolička. Vytrvalé pracovné sedenie dosť značne opotrebováva chrbticu.

Takto vznikajú anomálie ako sú vyskočené medzistavcové platničky, skostnatené zrasty na stavcoch a zúžené medzistavcové otvory. 

Zaujímavé je, že platničky, zrasty a zúžené otvory samé o sebe nebolia, ale i napriek tomu cca 80% z vás trpí bolesťami chrbtice. 


Prečo je to tak? Kde hľadať príčinu bolesti chrbtice?


Príčinu bolesti chrbtice hľadajte vo vašom nervovom systéme, ktorý spája cez chrbticový kanál váš mozog so všetkými ostatnými orgánmi, s pokožkou a končatinami. 

Vo vašom chrbte je veľké množstvo nervov (cca 800 tisíc) tie prikazujú vašim chrbtovým svalom aby sa napli a uvoľnili.

Vaše chrbtové svaly, ktoré sa tiahnu pozdĺž vašej chrbtice vsaju do seba každú vašu emóciu (strach, negatívne pocity, starosti a prelietavé myšlienky). 

Emócie napínajú vaše chrbticové svalstvo a ak tieto vaše negatívne pocity pretrvávajú, stane sa vaša svalová kontrakcia trvalou a to spôsobuje bolesti chrbtice.

Napínate sa celý deň v práci, doma počas športu a každý váš sval je v napätí. Tomu sa odborne hovorí hypertonus. No a kde vás to začne bolieť hádajte? No samozrejme v chrbte.

Je zaujímavé, ak trpíte osteoporózou alebo máte vyskočené platničky pri zdravom svalovom korzete. Nemusíte roky cítiť žiadnu bolesť. 

Avšak ak je váš svalový korzet slabý a málo ohybný a vy ste pod stálym stresom to sa rovná chronickej bolesti chrbta.


Ako sa dá zabrániť bolestiam chrbtice?


Z toho vyplýva, že existuje možnosť zabrániť bolestiam a vyhnúť sa operáciám chrbtice vybudovaním stabilného svalového korzetu.

Napr. pomocou špeciálnych naťahovacích a posilňovacích cvikov, špeciálnych terapií na mieru alebo vďaka rôznym športovým činnostiam, ktoré majú blahodárne účinky na odstránenie chronických bolestí chrbtice.

Uľavte si od bolesti chrbta vďaka mobilizačnému cviku na pilates válci




Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačidiel nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára