27 decembra 2010

Fyziologická regulačná medicína proti bolesti chrbtice

Dnešná doba nám prináša novú epidémiu a to epidémiu bolesti pohybového aparátu. Ľudia pracujúci pri počítačoch resp. vykonávajúci rovnaké činnosti napr. pri automatických linkách jednostranne zaťažujú svoj pohybový aparát.

Výsledkom sú bolesti, ktoré vychádzajú z jednostrannného preťažovania chrbtice, obmedzenia pohybu kĺbov a oslabenia svalov.







Ľudia zo začiatku nepovažujú za podstatné riešiť svoj problém, pretože ich bolesti pohybového aparátu ako je chrbtica, kĺby a svaly nie sú až také súrne. Väčšinou títo ľudia navštívia lekára, až keď je to akútne.


Tak ako sa rýchlo šíri epidémia bolesti chrbtice a ostatného pohybového aparátu, rovnako rýchlo napreduje aj výskum v oblasti liečby pohybového aparátu. V tetjo súvislosti zaujímavú metódu predstavuje tzv. FYZIOLOGICKÁ REGULAČNÁ MEDICÍNA (FRM).

Fyziologickú regulačnú medicínu (FRM) je možné využiť aj napr. na liečenie bolestí pohybového aparátu (bolestí chrbtice, kĺbov a svalov).

Princípom FRM je injekčná aplikácia veľmi nízkej dávky látok (hormónov) do oblasti bolesti. Napriek nízkej dávke, tieto látky (hormóny) dokážu liečiť postihnuté miesto bez nežiaducich reakcií.

V rámci liečby bolesti, a to najmä chronickej, sa podávajú miniatúrne dávky tzv. β-endorfínu (látka, ktorá sa vytvára v mozgu a tlmí bolesť) v kombinácii s kolagénom a extraktmi z niektorých liečivých rastlín (ploštičník, trezalka, arnika a i.). Výsledkom je potlačenie zápalu a zmiernenie bolesti v postihnutej oblasti.

FRM je využiteľná na liečbu artrózy, blokád chrbice a aj bolestí (aj nervových), ktoré zasahujú oblasť krčnej chrbtice, hrudníka, chrbta a krížov, ramena, bedier, kolien, malých kĺbov, napr. rúk, a bolesti svalov a väzív.

Príkladom liečby metódou FRM sú prípravky Guna-MD (ampulky). Pri liečbe pacienta sa vykoná injekčná aplikácia 1 až 10 ampuliek Guna-MD. Cena jednej aplikácie je cca 15 Eur. Niektorým pacientom stačí jedna injekcia, ktorej účinnosť je približne jeden rok. Závisí od pacienta, intenzity bolesti a diagnózy.

Výhodou a prednosťou FRM je, že pri jej použití dochádza k zlepšeniu zdravotného stavu a utlmenie bolesti pacienta. Taktiež sa môže obmedziť spotreba rizikových antireumatík, protizápalových liekov a analgetík. FRM nepredstavuje riziko nežiaducich účinkov a interakcií. FRM možno aplikovať aj v tehotenstve a pri dojčení.

Nevýhodou FRM je, že sa táto liečba nehradí z prostriedkov verejného zdravotného poistenia a v prípade, že sa pacient pre ňu rozhodne, musí investovať vlastné finančné prostriedky (cca 15 Eur jedna ampulka).

Liečba pomocou antireumatík a analgetík, ktoré vyvolávajú ďalšie nežiaúce účinky, znamená predĺženie pobytu u lekára. Preto z hľadiska efektívnosti liečby FRM bez vedľaších účinov je lepšie a účelnejšie investovať do svojho zdravia ako riskovať dlhší pobyt v nemocnici s nežiaducími následkami.

Prípravky FRM sa bežne aplikujú v lekárskych ambulanciách. Lekárov, ktorí môžu aplikovať uvedené prípravky nájdete na tomto linku:  ZOZNAM LEKÁROV NA SLOVNESKU.

Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice. 




16 decembra 2010

Naprávanie chrbtice áno alebo nie?

Ľudia, ktorí majú chronické bolesti chrbtice a bežné prostriedky ako napr. lieky a obstreky im nepomohli, rozmýšľajú o inej liečbe chrbtice.

Tí, čo majú prístup na internet hľadajú všetky možné informácie o účinkoch naprávania chrbtice a jeho možný pozitívny resp. negatívny dopad na ich chrbticu.





Ak sa predsa len rozhodnete pre metódu naprávania čiže mobilizáciu chrbtice 


Pre uľahčenie vášho rozhodovania môžete zvoliť nasledujúci postup (ale nemusíte, je to len a len na vás):

- vyvarujte sa ľudovým liečiteľom, ktorí predstavujú väčšie riziko zhoršenia stavu vašej chrbtice ako kvalifikovaní zdravotníci,

- vyhľadajte odborníka na manuálne techniky (napr. ortopéda, chiropraktika resp. rehabilitačného lekára), ktorý vás podrobne vyšetrí, vysvetlí vám vašu diagnózu, povie vám rôzne možnosti liečby vašich problémov a vy sa môžete rozhodnúť pre jednu z nich.



Ako nájsť toho správneho odborníka? 


Možností je niekoľko. Buď vám ho odporučia vaši kolegovia, alebo si ho vyhľadáte na internete a zistite si na neho referencie.

Napr. opýtate sa ľudí v čakárni, na diskusnom fóre alebo zistíte koľko má pacientov atď. Je potrebné získať čo najviac informácií (radšej dlhšie hľadať a sa raz sklamať) o uvedenej osobe.

Ďalšia možnosť je zájsť k špecialistovi, ktorý vám vysvetlí vašu diagnózu a navrhne možnosti liečby

Potom si overte vašu diagnózu u druhého lekára, ktorý nezávisle na prvom potvrdí alebo vyvráti diagnózu a postup liečby.



Ako je to s chiropraktikmi v zahraničí a na Slovensku?


V zahraničí ľudia často využívajú pomoc chiropraktika, ktorý sa taktiež zaoberá manuálnym naprávaním chrbtíc a kĺbov. V USA sa odbor chiropraktik študuje na Palmerovej a Taylorovej Univerzite. Naprávanie chrbtice preplácajú v USA aj niektoré poisťovne.


Na Slovensku neexistuje možnosť štúdia v odbore chiropraktik. Legálne naprávať resp. mobilizovať chrbticu môžu na Slovensku len ortopédi, neurológovia a rehabilitační zdravotní špecialisti alebo lekári (fyzioterapeuti). Tí využívajú rôzne mobilizačné a cvičebné techniky.

Na záver chcem zhrnúť, že naprávanie chrbtice je účinná metóda odstránenia bolesti chrbtice avšak musí ju vykonávať kvalifikovaný zdravotnícky pracovník alebo lekár, ktorý je schopný určiť správnu diagnózu, indikáciu manipulácie, počet zákrokov a aj ich správne vykonať. V opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu chrbtice.

Taktiež si myslím, že samotné naprávanie chrbtice nestačí a je potrebné udržať funkčný systém svalov chrbta a samotnej chrbtice správnym cvičením. Čo Vám potvrdí každý lekár.


Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta. 

09 decembra 2010

Deformácie chrbtice príčina mnohých chorôb - 3. časť

V predchádzajúcich dvoch článkoch som písal o chorobách zapríčinených deformáciou krčnej a hrudnej chrbtice. V poslednej tretej časti uvádzam choroby, ktoré môžu vzniknúť deformáciou krížovej chrbtice resp. deformáciou kostrče. 





Drieková chrbtica (5 stavcov)


1. Driekovy stavec


Má vplyv na hrubé črevo a bedrá. Jeho deformáciou môžu vznikať koliky, úplavica a hnačka


2. Driekovy stavec


Má vplyvv na slepé črevo, brušnú stenu a stehenné svaly. Jeho deformácia môže spôsobiť zápal slepého čreva, kontrakcie, acidózu a zápal žíl.



3. Driekovy stavec


Má vplyv na svaly v spodnej časti chrbta a bedrá. Jeho deformácia môže spôsobiť seknutie v krížoch, úsad a časté močenie.


4. Driekový stavec 


Má vplyv na genitálie, kolená a mechúr. Jeho deformácia môže spôsobiť problémy s mechúrom, potrat, nočné pomočovanie, poruchy dosiahnutia vrcholu, problémy s kolenami.


5. Driekový stavec 


Má vplyv na dolné končatiny, chodilá a členky. Jeho deformáciou môžu vznikať poruchy cirkulácie v nohách, opuchy členkov, ploché nohy, únava nôh a kŕče do nôh.


Krížová kosť a kostrč


Majú vplyv na bedrá a zadok. Jeho deformácia má vplyv na rozmiestenie bedier, krivosť chrbtice a konečník. Ich deformáciou môžu vznikať hemeroidy a svrbenie. 



Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice.


fyzioterapeuticke-cvicenie-proti-bolesti-chrbtice