25 júla 2010

Nová metóda liečby úrazov kĺbov, svalov a šliach pomocou krvnej plazmy

Medicínska veda nemá žiadne hranice a prináša nám nové zaujímavé metódy liečby kĺbov, svalov a šliach, ktoré môžu byť úspešnejšie ako bežné metódy. 

Jednou z týchto metód je tzv. terapia AUTOLÓGNOU KONDICIONOVANOU PLAZMOU inak označovaná ACP TERAPIA.




Pri ACP TERAPII ide o využitie plazmy z krvi pacienta. Samotná plazma, ktorá je obohatená o trombocity a hojacie látky sa využije na rýchlejšiu liečbu ochorenia kĺbov, svalov a šliach pacienta. 

Výťažok z krvi sa vstrekuje pomocou injekcie do poraneného miesta, kde následne nastáva biologický proces hojenia.




Postup pri využití ACP  je nasledujúci:


1. Pacientovi sa odoberie do 10 ml krvi do špeciálnej dvojitej skúmavky.

2. Vzorka sa spracuje v centrifúge, kde dochádza k oddeleniu plazmy od krvi (cca 5 min).

3. Plazma sa pomocou injekcie aplikuje priamo do poškodeného kĺbu, svalu alebo šľachy.


Celý proces odobrania krvi, oddelenie v centrifúge a následná aplikácia plazmy trvá približne 30 minút. 

Pacient môže v priebehu dvoch dní pociťovať miernu bolesť v oblasti vpichu. Po dvoch týždňoch by sa mala zahájiť rehabilitácia.

ACP možno použiť na liečenie - ruptúry väzov, zápalov šliach a väzov, defektov chrupavky až do 3. stupňa, pooperačných stavov, pri poraneni meniskov, kĺbnej artrózy atď.

Výhodou tejto metódy je rýchle a kvalitné liečenie ťažkých úrazov kĺbov, šliach a svalov. Výhodou tejto metódy je, že pri nej nie je potrebná operácia. 

ACP TERAPIA využíva na liečenie hojacie kmeňové bunky z vlastného tela. Štúdie potvrdzujú zosilnenú odozvu liečenia, ktorá je výsledkom väčšieho množstva rastových faktorov obsiahnutých v koncentráte plazmy.

ACP TERAPIA nenahrádza samotnú operáciu ak je nevyhnutná, ale môže urýchliť a zlepšiť hojivé procesy po operáciách. Nevýhodou tejto metódy je jej cena. 

Jedna procedúra stojí 200 EUR. Na kvalitnú liečbu sa odporuúča 4 až 6 procedúr čo predstavuje max. 1200 EUR.


Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice.