16 decembra 2010

Naprávanie chrbtice áno alebo nie?

Ľudia, ktorí majú chronické bolesti chrbtice a bežné prostriedky ako napr. lieky a obstreky im nepomohli, rozmýšľajú o inej liečbe chrbtice.

Tí, čo majú prístup na internet hľadajú všetky možné informácie o účinkoch naprávania chrbtice a jeho možný pozitívny resp. negatívny dopad na ich chrbticu.





Ak sa predsa len rozhodnete pre metódu naprávania čiže mobilizáciu chrbtice 


Pre uľahčenie vášho rozhodovania môžete zvoliť nasledujúci postup (ale nemusíte, je to len a len na vás):

- vyvarujte sa ľudovým liečiteľom, ktorí predstavujú väčšie riziko zhoršenia stavu vašej chrbtice ako kvalifikovaní zdravotníci,

- vyhľadajte odborníka na manuálne techniky (napr. ortopéda, chiropraktika resp. rehabilitačného lekára), ktorý vás podrobne vyšetrí, vysvetlí vám vašu diagnózu, povie vám rôzne možnosti liečby vašich problémov a vy sa môžete rozhodnúť pre jednu z nich.



Ako nájsť toho správneho odborníka? 


Možností je niekoľko. Buď vám ho odporučia vaši kolegovia, alebo si ho vyhľadáte na internete a zistite si na neho referencie.

Napr. opýtate sa ľudí v čakárni, na diskusnom fóre alebo zistíte koľko má pacientov atď. Je potrebné získať čo najviac informácií (radšej dlhšie hľadať a sa raz sklamať) o uvedenej osobe.

Ďalšia možnosť je zájsť k špecialistovi, ktorý vám vysvetlí vašu diagnózu a navrhne možnosti liečby

Potom si overte vašu diagnózu u druhého lekára, ktorý nezávisle na prvom potvrdí alebo vyvráti diagnózu a postup liečby.



Ako je to s chiropraktikmi v zahraničí a na Slovensku?


V zahraničí ľudia často využívajú pomoc chiropraktika, ktorý sa taktiež zaoberá manuálnym naprávaním chrbtíc a kĺbov. V USA sa odbor chiropraktik študuje na Palmerovej a Taylorovej Univerzite. Naprávanie chrbtice preplácajú v USA aj niektoré poisťovne.


Na Slovensku neexistuje možnosť štúdia v odbore chiropraktik. Legálne naprávať resp. mobilizovať chrbticu môžu na Slovensku len ortopédi, neurológovia a rehabilitační zdravotní špecialisti alebo lekári (fyzioterapeuti). Tí využívajú rôzne mobilizačné a cvičebné techniky.

Na záver chcem zhrnúť, že naprávanie chrbtice je účinná metóda odstránenia bolesti chrbtice avšak musí ju vykonávať kvalifikovaný zdravotnícky pracovník alebo lekár, ktorý je schopný určiť správnu diagnózu, indikáciu manipulácie, počet zákrokov a aj ich správne vykonať. V opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu chrbtice.

Taktiež si myslím, že samotné naprávanie chrbtice nestačí a je potrebné udržať funkčný systém svalov chrbta a samotnej chrbtice správnym cvičením. Čo Vám potvrdí každý lekár.


Ak vám tento článok aspoň trošku pomohol odporučte ho svojim priateľom alebo známym. Možno im pomôžete zmierniť ich bolesti chrbta. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára