28 marca 2010

Ako vybrať správneho maséra a hlavné zásady masáže

Masáž je vhodným prostriedkom pre uvoľnenie stuhnutých svalov ale zároveň i prostriedkom relaxačným.

Podľa odborníkov správna masáž by nemala bolieť. Samozrejme mierna bolesť je na mieste. Miernu bolesť pociťujú osoby, ktoré začínajú s masážou resp. nechodia na masáže pravidelne.

Prečo pri masáži pociťujete bolesť? Pretože jej hlavnou príčinou je vaše stuhnuté svalstvo.


TIP: Ako si zmiernite bolesť chrbta sa dozviete v e-knihe zdarma „5 návykov ako sa zbaviť bolesti chrbta. TU kliknúť a stiahnuť knihu

Najprv sa odporúča masáž jedenkrát týždenne. Následne po dvoch mesiacoch, kedy by malo dôjsť k rozmasírovaniu a uvoľneniu stuhnutého a ochabnutého svalstva (počas masírovania by sa už nemali prejavovať pocity bolesti), stačí navštevovať maséra pravidelne minimálne jedenkrát mesačne.



Ako vybrať maséra alebo rehabilitačného pracovníka?


Najprv by ste mali navštíviť lekára (napr. ortopéda), ktorý by vás mal nasmerovať na odborné rehabilitačné masáže. Je tu možnosť i výberu maséra cez odporúčanie. 

Ďalšou zdĺhavejšou metódou je výber dobrého maséra metódou pokus omyl alebo kombináciou všetkých troch možností.


Charakteristika a povinnosti maséra


Správny masér by mal na Vás pri prvom kontakte pôsobiť príjemne. Musí byť odborne spôsobilý na druh masáže, ktorú vykonáva. 

Mal by byť vždy upravený a dodržiavať hygienické zásady pri práci. Samozrejme aj pracovné prostredie musí byť čisté a príjemné.

Masér musí byť čistý, osprchovaný, musí mať vhodnú obuv, tričko, biele nohavice, biele ponožky a musí mať ostrihané nechty, nesmie mať na rukách prstene a ani iné predmety, ktorými by mohol spôsobiť zranenie.

Pred masážou nesmie konzumovať aromatické jedlá a piť alkoholické nápoje a nesmie fajčiť - ak je fajčiar, tak si musí po každom fajčení umyť zuby a vypláchnuť ústnu dutinu, ak sa pri masáži potí - musí mať vhodný uterák preložený cez plece, ktorým si priebežne utiera pot, po každom masírovanom si musí umyť ruky).

Pred masážou by sa Vás mal masér opýtať na Váš zdravotný stav a informovať Vás o prípadných nežiaducich účinkoch. Na základe tohto rozhovoru by Vám mal odporučiť vhodný druh masáže.

Masér je povinný sa počas masáže opýtať na vhodnosť miery tlaku na Vaše svalstvo. Masáž nesmie vykonávať neúmerným tlakom - masírovaný nesmie odchádzať z masáže rozlámaný s modrinami.

Je dobré, ak je masér oboznámený s tým, či ste mali namáhavý deň napr. či ste boli na túre alebo ste športovali a pod.. Na základe toho môže zvoliť správne hmaty, tak aby Vám dopomohol k úľave.

Pred masážou by ste mali dostať čistú plachtu a mali by ste byť prikrytý plachtou, aby ste neprechladli. Masér by mal byť schopný určiť, ktorý sval vás bolí a zároveň určiť najlepší postup na odstránenie tejto bolesti.

Správny masér by Vám mal umožniť ostať po masáži na lôžku (oddych), aby nedošlo ku kolapsu. Taktiež by Vám mal odporučiť piť tekutiny kvôli škodlivým látkam, ktoré sa uvoľňujú z tela von počas masáže.



Priebeh masáže a povinnosti masírovaného



Masírovaný musí byť čisto a dôkladne umytý. Ak si je vedomí zdravotných problémov, o ktorých by mal masér vedieť, mal by ho na ne upozorniť. 

Ak kedykoľvek počas masáže pocíti neúmerný tlak alebo bolesť, má na to maséra upozorniť, ale aj na skutočnosti, ktoré by mohli masáž pozitívne alebo negatívne ovplyvniť.

Keďže každému vyhovuje iný tlak a každý máme aj iný prah bolesti, je len na prospech veci, keď si kedykoľvek počas masáže masírovaný usmerní vhodnosť tlaku, ktorý mu práve vyhovuje. Optimálna masáž sa vykonáva na nahé telo.

Masáž sa začína jemnými hmatmi, prekrvením a jemným uvoľnením stuhnutého svalstva. Každá ďalšia masáž môže byť intenzívnejšia. Rozhodujúce je, aby masáž bola pre Vás príjemná, a aby ste po masáži pociťovali úľavu od stuhnutého svalstva.


Účinky masáže


Účinok masáže je závislý od druhu masáže a od použitých masérskych hmatov. Každý z nich má svoje osobité vlastnosti, ktoré umožňujú ovplyvňovať organizmus ako celok, alebo jeho jednotlivé časti.

Nezanedbateľnou skutočnosťou je pritom to - kto a ako tieto hmaty používa. Koža sa vplyvom pravidelnej masáže spevní a stane sa pružnejšou. 

Masážou sa zlepšuje prekrvenie masírovaných časti a zlepšuje sa metabolizmus buniek, stimuluje sa krvný obeh. To pozitívne ovplyvňuje činnosť jednotlivých orgánov.

Zlepšuje dýchanie a celkové okysličenie organizmu, posilňujú sa hrudné svaly a správne držanie tela. Stimuluje pokožku, jednotlivé nervy a ich zakončenia, aktivuje väčší počet nervov a tým posilňuje hmat. Dosahuje sa zmena svalového napätia.


Ak sa vám článok páči, dajte mu lajk a zdieľajte prostredníctvom tlačítok nižšie so svojimi priateľmi a známymi. Vaše páči sa mi a zdieľania možno pomôžu ostatným ľuďom zmierniť bolesti chrbtice.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára