28 februára 2010

Príčina bolesti chrbtice

pricina-bolesti-chrbtice
Znie to priam neuveriteľne, že bolesti chrbta spôsobuje predovšetkým novodobý nepriateľ človeka „STRES“. 

Ten zapríčiňuje celkové napnutie svalstva v okolí chrbtice, ktoré navyše umocňuje časté sedenie. 

STRES spojený so SEDAVÝM ZAMESTNANÍM rovná sa stuhnuté svalstvo chrbta a tu je zasiate zrnko bolesti chrbta, ktoré môže narásť do obrovských rozmerov.

Mali by sme sa zamyslieť nad tým, čo robíme zle? Prečo máme tieto problémy? Čiže, ako žijeme? 

Pohybujeme sa dostatočne pravidelne, aby sme si rozhýbali stuhnuté chrbtové svaly, alebo sedíme pri počítači a spôsobujeme si ochabnutie svalstva? Tak sa nečudujme, že nás obyčajne bolia v hĺbke chrbtové svaly.


Strašne ma bolí chrbát!


Typické myslenie pre dnešnú dobu. No dobre zájdem k ortopédovi a ten my predpíše nejaké tabletky alebo injekcie. Tak sa zbavím bolesti a je mi fajn. Milí členovia klubu BOLESTI CHRBTA, ste na veľkom omyle!

Bolesť sa Vám čoskoro vráti, ak nezmeníte štýl Vášho života.. Tony liekov proti bolesti sú len dočasným riešením a neriešia príčiny bolesti chrbta. 

To nehovorím o niektorých injekciách, ktoré len umŕtvia boľavé miesto, ale neliečia ho. Dokonca uvedené lieky môžu spôsobiť srdcové, cievne a žalúdočné problémy.


Cvičenie ako riešenie pre bolesti chrbta.


Najlepším liekom na bolesti chrbta je pravidelné a dlhodobé cvičenie alebo pohyb, ktoré by vám mal odporučiť každý dobrý lekár. Teraz si poviete. To je ale rada. 

Však to ja už dávno viem. Ale komu sa chce strácať čas nejakým cvičením. No bohužiaľ toto je najlepšie východisko z chronických bolestí chrbtice.

Pravidelným strečingom a posilňovaním chrbtového svalstva (radšej denne 2 minúty ako 3-krát týždenne hodina cvičenia) dochádza postupne k úplnému odstráneniu bolesti chrbta (už po 40 dňoch cvičenia sa dostavia výrazné zlepšenia).

Teraz prichádza otázka? Aké sú najlepšie cviky na spevnenie a uvoľnenie chrbtového svalstva smerujúce k odstráneniu príčiny bolesti. 

Existuje obrovské množstvo dobrých cvičebných systémov proti bolesti chrbta, ako je pilates medical, škola chrbtice alebo napr. SMS systém. 

Všetky tieto cvičenia sú úžasné. Ale tieto cvičebné systémy si vyžadujú zo začiatku pomoc terapeuta alebo cvičiteľa.

Mňa však zaujala naozaj výborná kniha pod názvom Mechanika chrbta od špecialistu na mechaniku chrbtice a pohybového aparátu Dr. Stuarta McGilla.

Doktor Gill v nej jednoduchou formou vysvetľuje ako sa bez pomoci lekára zbaviť bolesti chrbta,

Ak chcete dať bolestiam chrbta zbohom, tak si knihu zadovážte ešte dnes. Za najlepšiu cenu ju získate na tomto linku: Mechanika chrbta. 


Cvik pre mobilizáciu prechodu krčnej chrbtice do hrudnej - video






Čo je dôležité pri výbere cvikov?


Je jedno, ktoré cviky si vyberiete. Dôležité je, aby ste sa rozhodli a uzdravili si svoj chrbát. To je možné jedine činnosťou ako je pravidelný pohyb. 

Namiesto analgetík bežte najprv k ortopédovi (alebo inému odborníkovi ako napríklad lekár z odboru fyziatrie, balneológie alebo liečebnej rehabilitácie) a ten vám po dôkladnom vyšetrení vašej chrbtice odporučí terapiu na mieru.

Rehabilitácia uvoľní vaše postihnuté miesto. Odborníci resp. špecialisti vám poradia sériu cvikov smerujúcich k odblokovaniu stiahnutých chrbtových svalov. 

Je dobre s nimi diskutovať a dopodrobna im vysvetliť vaše trápenie a pozorovať, či vám ich rady a cviky pomáhajú, alebo nie, aby sa mohol zvoliť postup liečenia na mieru.

Pozor!!! Rehabilitáciou to nekončí. Rehabilitáciou proces uzdravenia ešte len začína. Po opustení brán rehabilitačného pracoviska, by ste mali v cvikoch pokračovať 


Čo so STRESOM?


Nie je to jednoduché sa ho zbaviť! Niekedy si ani neuvedomujeme, v tom zhone, že ho máme, že nás ovládol až to naraz príde. Premietne sa do bolesti chrbta a zrazu ste v ďalšom strese, lebo musíte riešiť problém BOLESTI.

V tomto prípade si doprajte aspoň chvíľku oddychu formou minimálne polhodinovej prechádzky v prírode. Ak ste z mesta tak prechádzkou v parku.

Alebo si vypočuje vašu obľúbenú hudbu, prečítajte si obľúbenú knihu, poseďte si priateľmi v reštaurácii (ale nie veľa alkoholu), choďte na nákupy (urobte si radôstku a kúpte si niečo pre seba, čo vás poteší) jednoducho zmeňte svoju rutinu.

Pre efektívnu podporu vášho organizmu a zvýšenie energie a vitality do života vám pomôže aj bohatá pestrá strava, ktorá obsahuje rôzne látky a vitamíny s blahodárnymi účinkami pre váš organizmus.

Dnešná strava nemusí obsahovať dostatočné množstvo potrebných látok. Preto ju môžete dopĺňať výživovými doplnkami, ktoré podporia vašu fyzičku aj psychiku. 

Výživové doplnky sú ideálnou voľbou práve vtedy, ak prežívate zlé obdobie, je to na vás veľa, ste pod tlakom či už doma alebo v rodine alebo riešite iné náročné situácie.

Alebo môžete navštíviť aj psychoterapeuta, mentálneho terapeuta alebo psychológa. To už dnes nie je hanba skôr potreba.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára